Κυβερνητικές πρωτοβουλίες για το προσφυγικό

Πέμπτη, 14 Απριλίου 2016 10:53
UPD:10:58
MotionTeam/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Στην Ειδομένη από το πρωί της Δευτέρας, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, έχουν γεμίσει τουλάχιστον 20 λεωφορεία με περίπου 1.000 ανθρώπους, οι οποίοι εγκατέλειψαν το camp και αυτή τη στιγμή βρίσκονται στον πρόχειρο καταυλισμό έχουν μείνει 10.441 άτομα.

A- A A+

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Πρωτοβουλίες για την άμβλυνση των συνεπειών της προσφυγικής κρίσης στο εσωτερικό της χώρας αναλαμβάνει η κυβέρνηση, με αιχμή την αποκλιμάκωση της κατάστασης σε Πειραιά και Ειδομένη.

Ήδη με βάση το σημερινό δελτίο καταμέτρησης προσφύγων και μεταναστών, στο λιμάνι του Πειραιά παραμένουν 3.770 άτομα, αριθμός μειωμένος αφού περί τα 1.000 άτομα αναχώρησαν για τη δομή του Σκαρμαγκά.

Όπως δήλωσε στο naftemporiki.gr κυβερνητικό στέλεχος, το κλειδί ήταν «οι οργανωμένες δομές» (φως, νερό, τουαλέτες) στα κοντέινερ, που όχι μόνο έπεισαν τους ανθρώπους να αφήσουν το λιμάνι αλλά υπήρξε και «υπερπροσφορά».

Στην Ειδομένη από το πρωί της Δευτέρας, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, έχουν γεμίσει τουλάχιστον 20 λεωφορεία με περίπου 1.000 ανθρώπους, οι οποίοι εγκατέλειψαν το camp και αυτή τη στιγμή βρίσκονται στον πρόχειρο καταυλισμό έχουν μείνει 10.441 άτομα.

Παράλληλα συνεχίζεται ο έλεγχος αλληλέγγυων και ανθρώπων των ΜΚΟ που προσεγγίζουν την περιοχή, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, τα συναρμόδια υπουργεία επεξεργάζονται νομοθετική ρύθμιση για τον έλεγχο των ΜΚΟ. Με βάση την εν λόγω ρύθμιση όλες οι ΜΚΟ πρέπει να διαθέτουν ΑΦΜ, αναλυτική κατάσταση των μελών τους και να είναι ξεκάθαρο από πού προέρχονται, το αντικείμενό τους και οι φορείς χρηματοδότησής τους.

Στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του ΥΠΕΞ, πραγματοποιείται σε υπηρεσιακό επίπεδο, τριμερής συνάντηση Ελλάδος - Ιταλίας – Αλβανίας με στόχο την ανταλλαγή απόψεων και τη διερεύνηση προοπτικών περαιτέρω συνεργασίας στο προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα.

Τέλος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ανακοίνωσε το πρωί την ενεργοποίηση της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης στο βόρειο τομέα με παράλληλα διενέργεια στρατιωτικής άσκησης με την ονομασία «Καταιγίδα» στην ευρύτερη περιοχή της Ειδομένης και των Οινουσσών και την ενεργοποίηση της αεράμυνας στην περιοχή των Οινουσσών.

Οι κινήσεις αυτές έρχονται μετά τα επεισόδια στην Ειδομένη και τη δράση των δυνάμεων ασφαλείας της γειτονικής χώρας πέριξ του φράκτη που χωρίζει Ελλάδα και ΠΓΔΜ αλλά και τις συνεχείς υπερπτήσεις και παραβιάσεις του FIR από τουρκικά F16 στις Οινούσσες.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή