Η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να φέρει οικονομική καταστροφή σε κλίμακα τρισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με την πιο ολοκληρωμένη αποτίμηση των οικονομικών συνεπειών της κλιματικής αλλαγής μέχρι σήμερα.
Η διεθνής ομάδα οικονομολόγων και επιστημόνων υπολόγισε πως εάν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα συνεχίσουν να αυξάνονται με αμείωτη ένταση, οι οικονομικές ζημιές θα είναι ισοδύναμες με τα περιουσιακά στοιχεία των έξι μεγαλύτερων εταιρειών που είναι εισηγμένες στο αμερικανικό χρηματιστήριο.
Συγκεκριμένα, η κλιματική αλλαγή εκτιμάται πως θα εξαλείψει 2,5 τρις δολάρια έως το 2100, ισοδύναμα με την κεφαλαιοποίηση των Apple, Google, Microsoft, Exxon, Facebook και General Electric.
Μάλιστα εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη υπερβεί τις προβλέψεις, το ποσό αυτό μπορεί να ανέλθει έως και στα 24,2 τρισεκατομμύρια.
Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, όπως η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, η ξηρασία ή οι ακραίες καταιγίδες, μπορούν να επηρεάσουν τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία είτε καταστρέφοντας υποδομές, είτε διαταράσσοντας την οικονομική δραστηριότητα, όπως η γεωργία, αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature.
Σύμφωνα με τον Σάιμον Ντίτζ του London School of Economics, επικεφαλής της μελέτης, τα ευρήματα μπορεί να εκπλήξουν τους επενδυτές, αλλά όχι τους οικονομολόγους, καθώς τα τελευταία χρόνια όλα τα μοντέλα παράγουν όλο και πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη μελλοντική οικονομική ανάπτυξη.
Μάλιστα, παρά το κόστος των περιβαλλοντικών μέτρων, η καθαρή αξία των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων προβλέπεται να αυξηθεί κατά 0,2% σε σχέση με το σενάριο που αυτά δε ληφθούν, αναφέρει η μελέτη.
«Αυτό καθιστά την άμεση μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα την πιο λογική κίνηση, τόσο από περιβαλλοντική όσο και από επενδυτική σκοπιά», πρόσθεσε ο Ντιτζ.