Οι Μαλδίβες έγιναν το τέταρτο νησιωτικό κράτος που επικυρώνει τη συμφωνία του Παρισίου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, δύο εβδομάδες πριν από την επίσημη τελετή των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.
Το κοινοβούλιο της χώρας ψήφισε να εγκρίνει τη συμφωνία, η οποία υποχρεώνει τις χώρες να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από τους δύο βαθμούς σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, και να μηδενίσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα πριν από το 2100.
«Είναι χαρακτηριστικό ότι οι χώρες που είναι πιο ευάλωτες στην κλιματική κρίση ήταν οι πρώτες που επικύρωσαν τη συμφωνία», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας, Τορίκ Ιμπραήμ.
«Ελπίζουμε ότι ο υπόλοιπος κόσμος θα ακολουθήσει το παράδειγμά μας και, ακόμη πιο σημαντικά, θα κινηθεί με ταχύτητα στην εφαρμογή των κλιματικών λύσεων», πρόσθεσε.
Η απόφαση ακολουθεί εκείνες των Νήσων Μάρσαλ, Νήσων Φίτζι και Παλάου τις προηγούμενες εβδομάδες.
Για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία του Παρισιού, τουλάχιστον 55 χώρες που είναι υπεύθυνες για το 55% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου πρέπει να την υπογράψουν και επικυρώσουν.
Οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν εκφράσει επίσημα την πρόθεσή τους να επικυρώσουν τη συμφωνία στις 22 Απριλίου, ενώ και η Ινδία, η χώρα με τις τρίτες υψηλότερες εκπομπές, έχει δεσμευτεί να την επικυρώσει μέσα στο 2016.
Μία διεθνής μειοψηφία καλεί τις αναπτυσσόμενες χώρες να μην προχωρήσουν στην επικύρωση της συμφωνίας εντός του τρέχοντος έτους, προκειμένου να αποκομίσουν μεγαλύτερα οφέλη από τα πιο πλούσια κράτη.
Ωστόσο ο Ιμπραήμ υπογράμμισε την ανάγκη για όλες τις κυβερνήσεις να απαλλάξουν τις οικονομίες τους από υδρογονάνθρακες, ειδικά μετά τις πρόσφατες αναφορές ότι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα επιταχυνθεί αυτό τον αιώνα.
«Η συνταρακτική είδηση σχετικά με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας δείχνει τη σοφία αυτού του επιχειρήματος και υπογραμμίζει την απεγνωσμένη ανάγκη για τη δραματική και άμεση μείωση των εκπομπών. Η επικύρωση είναι μόνο η αρχή. Πρέπει γρήγορα ακολουθήσει τολμηρή δράση», πρόσθεσε.