Ενδεχομένως να επιτραπεί στο FBI να μην αποκαλύψει λεπτομέρειες σχετικά με το πώς τελικά παραβιάστηκε το iPhone του ενός εκ των δραστών της επίθεσης στο Σαν Μπερναρντίνο, Σαγέντ Φαρούκ, παρά τη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης πάνω σε τέτοια θέματα, η οποία είναι να παρέχονται τα σχετικά στοιχεία στις εμπλεκόμενες εταιρείες έτσι ώστε να διορθώνονται τα προβλήματα ασφαλείας.
Η πολιτική αυτή έχει εξαιρέσεις όσον αφορά στις υπηρεσίες ασφαλείας, ενώ δεν υπάρχει ξεκάθαρο πλαίσιο σχετικά με το πότε ακριβώς εφαρμόζεται και πότε όχι.
Στο μεταξύ, η Apple έχει τονίσει ότι θα την ενδιέφερε να μάθει πώς παραβιάστηκαν οι άμυνες του τηλεφώνου, αλλά αυτό φαίνεται πλέον μάλλον δύσκολο να συμβεί, καθώς η άρνησή της να βοηθήσει το FBI στην υπόθεση, όταν της ζητήθηκε, προκάλεσε κακές εντυπώσεις στο Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών, που μάλλον θα προτιμήσει να κρατήσει μυστική την τεχνική που χρησιμοποιήθηκε για να αποκτηθεί πρόσβαση στο iPhone του Σαγέντ Φαρούκ.
Τη «διαιτησία» στη νέα αυτή αντιπαράθεση αναμένεται να αναλάβει ομάδα του Λευκού Οίκου που δημιουργήθηκε από την κυβέρνηση Ομπάμα ειδικά για την εξέταση προβλημάτων ασφαλείας υπολογιστών που εντοπίζονται στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες.
Η συγκεκριμένη ομάδα θα αποφασίσει τελικά εάν η τεχνική που χρησιμοποιήθηκε θα πρέπει να γνωστοποιηθεί στην Apple ή όχι.
Σημειώνεται πως λίγες ημέρες πριν ανακοινωθεί ότι το iPhone εν τέλει παραβιάστηκε, Αμερικανοί εισαγγελείς είχαν δηλώσει ότι μια «τρίτη πλευρά» είχε προτείνει πιθανή μέθοδο για το «σπάσιμο» της προστασίας του iPhone.
Λίγο αργότερα, σε δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Yedioth Ahronoth, που επικαλούνταν ανώνυμες πηγές, είχε αναφερθεί πως η ισραηλινή εταιρεία Cellebrite, που ειδικεύεται στον τομέα του λογισμικού ασφαλείας/ σήμανσης για φορητές συσκευές, βοηθούσε το FBI στις προσπάθειές του.
Στο μεταξύ, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, το FBI προσφέρθηκε να βοηθήσει την αστυνομία του Αρκάνσας, σε υπόθεση δολοφονίας ενός ζευγαριού, για την οποία κατηγορούνται δύο έφηβοι: Συγκεκριμένα, η αστυνομία της πολιτείας επιθυμεί το «ξεκλείδωμα» ενός iPhone και ενός iPod που ανήκαν στους Χάντερ Ντρέξλερ και Τζάστιν Στάτον, οι οποίοι κατηγορούνται για τη δολοφονία των Ρόμπερτ και Πατρίσια Κόγκντελ στο σπίτι τους τον περασμένο Ιούλιο.
«Εκτιμούμε πάντα τη συνεργασία του FBI και την προθυμία του να βοηθήσει τις τοπικές υπηρεσίες επιβολής νόμου» δήλωσε στο Associated Press ο εισαγγελέας Κόντι Χίλαντ.
Ωστόσο, δικηγόρος του Ντρέξλερ είπε ότι δεν ανησυχεί για «επικίνδυνα» για τον πελάτη του δεδομένα στο τηλέφωνό του.