Πιθανός «τρίτος δρόμος» στη διένεξη Apple - FBI για το iPhone του Σαν Μπερναρντίνο

Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2016 17:20
UPD:17:20
REUTERS/ALY SONG
A- A A+

Αμερικανοί εισαγγελείς δήλωσαν τη Δευτέρα ότι μια «τρίτη πλευρά» παρουσίασε μια πιθανή μέθοδο για «σπάσιμο» της κρυπτογράφησης του iPhone που χρησιμοποίησε ο ένας εκ του ζεύγους των δραστών της επίθεσης στο Σαν Μπερναρντίνο.

Η εν λόγω εξέλιξη θα μπορούσε να σημάνει γρήγορα το τέλος μιας έντονης διαμάχης μεταξύ των αμερικανικών αρχών και της εταιρείας, που θεωρείται ότι θα επηρεάσει δραστικά τον κόσμο της τεχνολογίας, και ειδικότερα τον τομέα των προσωπικών δεδομένων.

Ομοσπονδιακός δικαστής στο Ρίβερσαϊντ της Καλιφόρνια αποδέχτηκε τη Δευτέρα το αίτημα της κυβέρνησης για αναβολή μιας ακρόασης που είχε προγραμματιστεί για την Τρίτη, έτσι ώστε το FBI να μπορέσει να δοκιμάσει τη νέα αυτή τεχνική. Νέα ενημέρωση από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με το ζήτημα θα υπάρξει στις 5 Απριλίου.

Μέχρι τώρα, η κυβέρνηση επέμενε ότι δεν είχε τρόπο να αποκτήσει πρόσβαση στο κινητό του Ριζουάν Φαρούκ, απαιτώντας από την Apple να γράψει νέο λογισμικό ειδικά για αυτή την περίπτωση, που θα εξουδετέρωνε την προστασία του τηλεφώνου. Το υπουργείο Δικαιοσύνης τον περασμένο μήνα εξασφάλισε δικαστική εντολή προς την Apple για τη δημιουργία του λογισμικού αυτού, αλλά η εταιρεία δεν κατέθεσε τα όπλα, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για εκτός ορίων ενέργεια από πλευράς της κυβέρνησης, που θα υπονόμευε την ασφάλεια υπολογιστών για όλους.

EURONEWS

Η ανακοίνωση της Δευτέρας περί «τρίτης πλευράς» προκάλεσε αίσθηση, και αρκετοί στην τεχνολογική κοινότητα αντιδρούν με σκεπτικισμό. Ο Ματ Μπλέιζ, καθηγητής και ειδικός ασφαλείας υπολογιστών του University of Pennsylvania δήλωσε στο Reuters ότι από καθαρά τεχνικής άποψης ένα από τα πιο «εύθραυστα» τμήματα της κυβερνητικής θέσης είναι ο ισχυρισμός πως απαιτείται η βοήθεια της Apple, δεδομένων των πόρων και δυνατοτήτων της κυβέρνησης.

Σε αντίστοιχα σχόλια έχει προβεί και ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος τονίζει ότι «κάθε σοβαρός ειδικός ήξερε ότι υπάρχουν εναλλακτικές μέθοδοι», και κάνει λόγο για «κακή πίστη» από πλευράς του FBI.

Κάποιοι νομικοί που τάσσονται υπέρ της Apple εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή υποδεικνύει πως το υπουργείο Δικαιοσύνης πιθανώς φοβάται ότι θα χάσει τη μάχη στο δικαστήριο. Στο μεταξύ, το υπουργείο Δικαιοσύνης σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι μόνος στόχος του ήταν πάντα να αποκτηθεί πρόσβαση στις πληροφορίες που βρίσκονται στο τηλέφωνο, και ότι όλο αυτό το διάστημα αναζητούσε εναλλακτικές- χωρίς να παρέχονται επιπλέον πληροφορίες για την επίμαχη «τρίτη πλευρά» και την τεχνική της, πέρα από το ότι πρόκειται για μη κυβερνητικό φορέα.

Προτεινόμενα για εσάς