Σπάνιος ρινόκερος Σουμάτρα εθεάθη μετά από 40 χρόνια

Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2016 10:31
UPD:10:31
WWF/Ari Wibowo
A- A A+

Ένας ρινόκερος από το άκρως απειλούμενο είδος της Σουμάτρα εθεάθη μετά από 40 χρόνια σε μια περιοχή του Βόρνεο της Ινδονησίας, όπου κάποτε το είδος θεωρείτο εξαφανισμένο, σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση WWF.

Ο θηλυκός ρινόκερος, ο οποίος εκτιμάται ότι είναι μεταξύ τεσσάρων και πέντε ετών, αιχμαλωτίστηκε με ασφάλεια σε ένα λάκκο στο Κουτάι Μπαράτ στο Ανατολικό Καλιμαντάν πριν από μερικές ημέρες. Το απειλούμενο ζώο θα μετακινηθεί στη συνέχεια σε ένα προστατευόμενο δάσος περίπου 150 χιλιόμετρα μακριά.

Το προστατευόμενο δάσος προορίζεται ως το δεύτερο καταφύγιο για ρινόκερους στην Ινδονησία, με τις ομάδες προστασίες άγριας ζωής να προσπαθούν να μετακινήσουν εκεί τουλάχιστον άλλους τρεις ρινόκερους, όπου ελπίζεται ότι θα είναι πιο ασφαλείς και θα δημιουργήσουν ένα αναπαραγωγικό πληθυσμό.

Έως το 2013 η κοινή θεωρία ήταν ότι το είδος είχε εξαφανιστεί από την περιοχή, αλλά ερευνητές του WWF εντόπισαν ίχνη του στο Καλιμαντάν, και αργότερα κατέγραψαν την εικόνα ενός ρινόκερου σε μια κάμερα που είχε τοποθετηθεί στο δάσος.

Από τότε έχουν εντοπιστεί 15 ρινόκεροι σε τρεις πληθυσμούς στην περιοχή Κουτάι Μπαράτ του Ανατολικού Καλιμαντάν, μέσω παρομοίων μεθόδων.

WWF/ARI WIBOWO

Οι ρινόκεροι της Σουμάτρα είναι ένα από τα δύο είδη ρινόκερου που βρίσκονται στην Ινδονησία, μαζί με τον επίσης απειλούμενο με εξαφάνιση ρινόκερο της Ιάβας, που ζει σε ένα μόνο μέρος, το Εθνικό Πάρκο Ουτζούνγκ Κουλόν, και του οποίου ο πληθυσμός πρόσφατα αυξήθηκε σε 63 άτομα μετά τη γέννηση τριών νέων ζώων.

Το είδος της Σουμάτρα εκτιμάται ότι πλέον έχει πληθυσμό κάτω από εκατό άτομα στην άγρια ​​φύση, σύμφωνα με τη WWF, με τα περισσότερα να βρίσκονται στο νησί της Σουμάτρα. Ο άγριος πληθυσμός στο τμήμα του Βόρνεο που ανήκει στη Μαλαισία ανακηρύχθηκε εξαφανισμένος το περασμένο έτος.

WWF/ARI WIBOWO

«Αυτή η άνευ προηγουμένου ανακάλυψη και απαράμιλλη επιχείρηση ενισχύει την ελπίδα μας για τη διάσωση ενός άκρως απειλούμενου είδους, και συμβόλου των μεγαλοπρεπών τροπικών δασών της Ασίας», δήλωσε ο Μάρκο Λαμπερτίνι, γενικός διευθυντής της WWF International.

«Πρόκειται για μία συναρπαστική στιγμή στις προσπάθειές μας να διασώσουμε την καταπληκτική βιοποικιλότητα του πλανήτη», πρόσθεσε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή