Με τον ζωγράφο και αναπληρωτή Καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης, Δημήτρη Ανδρεαδάκη, συνεχίζεται την Τετάρτη 2 Μαρτίου, στις 6 το απόγευμα, ο κύκλος διαλέξεων με τίτλο «Καταθέσεις Πολιτισμού», που οργανώνεται από το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος.
Ο κ. Ανδρεαδάκης θα παρουσιάσει το θέμα «Γιάννης Τσαρούχης: μια συνοπτική προσέγγιση της ζωγραφικής του αρχαίου ελληνικού κόσμου μέσα από το έργο του».
Η διάλεξη επιχειρεί μια συνοπτική προσέγγιση της ζωγραφικής στον αρχαίο ελληνικό κόσμο μέσα από το ζωγραφικό έργο, τα κείμενα και τις συνεντεύξεις του Γιάννη Τσαρούχη. Ξεκινά από την πρώιμη φάση της μεγάλης ελληνικής ζωγραφικής, δηλαδή την κλασική εποχή και την πιο ώριμη εξέλιξή της στον 4ο αι. π.Χ., και συνεχίζει αναζητώντας τις βάσεις που αυτή έθεσε για τη δημιουργία της «Αλεξανδρινής Σχολής» τον 4ο αι. π.Χ., όταν οι Έλληνες, που ακολούθησαν το μεταναστευτικό ρεύμα προς την Αίγυπτο, μεταλαμπάδευσαν εκεί την ελληνική τέχνη. Τα πορτρέτα του Φαγιούμ είναι απόγονοι αυτής της μεγάλης ζωγραφικής παράδοσης και οι απαρχές της βυζαντινής αγιογραφίας.
«Πειραιεύς» (1934), από την έκθεση ζωγραφικής «Μιχαήλ Αξελός (1877 - 1965), Ανάμεσα σε δύο κόσμους».
Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα γενικών συνελεύσεων του Κεντρικού Καταστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος (είσοδος: Εδουάρδου Λω και Σταδίου - 2ος όροφος).
Η συμμετοχή είναι ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας και η είσοδος είναι δυνατή μία ώρα πριν από την έναρξη της διάλεξης.
Την ημέρα της διάλεξης, το Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος (Αμερικής 3) θα παραμείνει ανοικτό έως τις 6 το απόγευμα, δίνοντας τη δυνατότητα σε όσους ενδιαφέρονται να το επισκεφθούν και παράλληλα να δουν την έκθεση ζωγραφικής «Μιχαήλ Αξελός (1877-1965), Ανάμεσα σε δύο κόσμους» που φιλοξενείται εκεί αυτή την περίοδο.
Για την είσοδο στην Τράπεζα της Ελλάδος είναι απαραίτητη η επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας.
naftemporiki.gr