Κοζάνη: Στο «φως» μυκηναϊκό νεκροταφείο στη θέση Λογκάς

Παρουσίαση στοιχείων στο πλαίσιο Συνεδρίου στο ΑΠΘ
Τρίτη, 01 Μαρτίου 2016 18:31
UPD:18:31

Στην Ελάτη είναι γνωστός, πλέον, ο τεράστιος αρχαιολογικός χώρος στη θέση Λογκάς, ο οποίος εκτεινόταν σε 455 στρέμματα, δεξιά του ρου του Αλιάκμονα.

A- A A+

Mε 81 ανακοινώσεις και 198 συνέδρους θα πραγματοποιηθεί από 3 έως 5 Μαρτίου 2016, στην Αίθουσα Τελετών του παλαιού κτηρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, η ετήσια συνάντηση για τις αρχαιολογικές εργασίες του 2015 στη Mακεδονία και τη Θράκη. Φέτος, είναι η 29η χρονιά αυτών των Συναντήσεων όπου παρουσιάζεται πληθώρα νέου αρχαιολογικού υλικού, δημοσιοποιούνται σημαντικές ανακοινώσεις και διατυπώνονται γόνιμες παρατηρήσεις και συνθετικές ερμηνευτικές προσεγγίσεις σχετικές με τις αρχαιότητες της Μακεδονίας και της Θράκης.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου - που συνδιοργανώνεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης -, στοιχεία για τους μυκηναϊκούς τάφους που έχουν εντοπιστεί στη θέση Λογκάς στην Ελάτη Κοζάνης θα παρουσιάσει η αρχαιολόγος Γεωργία Καραμήτρου - Μεντεσίδη την Πέμπτη 3 Μαρτίου, στη μια το μεσημέρι.

Η αρχαιολόγος - μεταξύ άλλων - αναφέρει: «Η μυκηναϊκή παρουσία στον Νομό Κοζάνης και ιδιαίτερα στο μέσο ρου του Αλιάκμονα και στην Αιανή έχει διαπιστωθεί ήδη από τη δεκαετία του 1980. Το 1988 σε τομή 2×2 μ. στη βασιλική νεκρόπολη της θέσης Λειβάδια Αιανής αποκαλύψαμε όστρακα 80 περίπου αγγείων με αμαυρόχρωμη διακόσμηση, καθώς και δέκα μυκηναϊκών. Στη συνέχεια και έως το 2008 - 9 ολοκληρώσαμε την έρευνα οικιστικών καταλοίπων και νεκροταφείου 41 ταφών της Ύστερης Εποχής του Χαλκού με πλήθος μυκηναϊκών ευρημάτων. Πολύ γρήγορα αυξήθηκε ο αριθμός των θέσεων, ανήλθε στις 28, με μυκηναϊκά ευρήματα προερχόμενα είτε από τάφους είτε από οικιστικά κατάλοιπα.

Στην Ελάτη είναι γνωστός, πλέον, ο τεράστιος αρχαιολογικός χώρος στη θέση Λογκάς, ο οποίος εκτεινόταν σε 455 στρέμματα, δεξιά του ρου του Αλιάκμονα, αλλά μας δόθηκε η δυνατότητα ανασκαφής λίγων στρεμμάτων, συνολικά μόλις 12.550 τ.μ. σε διάρκεια 18 μηνών και ενώ σήμερα βρίσκεται εντός του τεχνητού φράγματος Ιλαρίωνα της ΔΕΗ ΑΕ. Παράλληλα και κατά μήκος της ροής του ποταμού, στον άξονα περίπου βορρά-νότου, διαπιστώσαμε το εύρος του νεκροταφείου σε έκταση δεκάδων στρεμμάτων, αφού από δοκιμαστικές τομές το εντοπίσαμε σε 47 στρέμματα (ίσως ήταν και μεγαλύτερο) και προλάβαμε την ανασκαφή σε πέντε στρέμματα περίπου.

Το νεκροταφείο αποδείχθηκε ενιαίο και στο νότιο άκρο της λεκάνης που απέχει 403 μ. εντοπίσαμε άλλες 54 ταφές, εκ των οποίων οι 31 εντάσσονταν στην Ύστερη Εποχή του Χαλκού, λίγες μεταγενέστερα και στην Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου.

Οι ταφές ήταν κιβωτιόσχημες από λίθινες πλάκες, ήταν ασύλητες και περιείχαν κοσμήματα και πήλινα αγγεία, εκτός από επτά ακτέριστες. Στα 47 πήλινα αγγεία πιο προσφιλή είναι το κύπελλο, η πρόχους, ο αμφορέας αλλά και η μυκηναϊκή υψίποδη κύλικα, σχήμα συχνό πλέον στην περιοχή, αφού έχει εντοπιστεί και σε άλλες παραποτάμιες θέσεις. Επτά ταφές περιείχαν σε σύνολο δώδεκα κύλικες, μάλιστα τρεις έφεραν μόνο μυκηναϊκές κύλικες και δύο έφεραν και άλλο ένα μυκηναϊκό αγγείο».

Ευρήματα από ταφή της Ύστερης Εποχής του Χαλκού στη θέση «Λογκάς» της Ελάτης.

Τηλ. γραμματείας Συνεδρίου: 2310 99.706

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς