Του Κώστα Δεληγιάννη
Έπειτα από 100 χρόνια από τη θεωρητική πρόβλεψη για την ύπαρξή τους, στo πλαίσιo της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας, σήμερα δόθηκε αίσιο τέλος στις πολύχρονες προσπάθειες επιστημονικών ομάδων για την πειραματική επαλήθευση των βαρυτικών κυμάτων.
Έτσι, όπως ανακοίνωσαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ερευνητές από το πείραμα Advanced LIGO, ανίχνευσαν ένα σήμα βαρυτικών κυμάτων στις 14 Σεπτεμβρίου 2015, ένα επίτευγμα που όχι απλώς επαληθεύει και την τελευταία πρόβλεψη της Γενικής Σχετικότητας, αλλά αποτελεί ορόσημο για ολόκληρη την ιστορία της φυσικής.
Σύμφωνα με τον Αϊνστάιν, τέτοιες «ρυτιδώσεις» στον χωρόχρονο δημιουργεί σχεδόν οποιαδήποτε κίνηση ενός ουράνιου σώματος. Η έντασή τους, ωστόσο, είναι εξαιρετικά μικρή στην περίπτωση που η πηγή τους δεν είναι ένα εξαιρετικά βίαιο συμπαντικό φαινόμενο, όπως η σύγκρουση δύο μελανών οπών. Από μία τέτοια σύγκρουση προήλθε το σήμα που ανιχνεύθηκε από το πείραμα Advanced LIGO στις ΗΠΑ.
REUTERS/GARY CAMERON
O Δρ. Κιπ Θορν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.
Πιο συγκεκριμένα, στις 14 Σεπτεμβρίου οι ερευνητές κατέγραψαν μία μέτρηση στον ένα ανιχνευτή του πειράματος στη Λουϊζιάνα, το οποίο χιλιοστά του δευτερολέπτου αργότερα ανιχνεύθηκε και στoν δεύτερο ανιχνευτή, στην Ουάσιγκτον.
Τους επόμενους μήνες, οι επιστήμονες ανέλυσαν τις δύο καταγραφές, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως η μορφή των σημάτων έχει τα χαρακτηριστικά που, όπως προβλέπεται θεωρητικά, θα πρέπει να διαθέτουν τα βαρυτικά κύματα από τη συγχώνευση δύο μαύρων τρυπών.
LIGO LABORATORY/HANDOUT
Για πολλούς ερευνητές που δεν συμμετέχουν στο πείραμα, η ανακάλυψη είναι βέβαιο πως θα κερδίσει το βραβείο Νόμπελ.
Επίσης, ανοίγει ένα νέο «παράθυρο» στη μελέτη του σύμπαντος, αφού δίνει τη δυνατότητα κατασκευής νέων ανιχνευτών οι οποίοι θα καταγράφουν και θα αναλύουν τέτοια σήματα από βίαια φαινόμενα του σύμπαντος.