του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Με τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ να στέλνει μήνυμα ότι το Ταμείο θα είναι «παρών» στο πρόβλημα χρέους ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο Νταβός της Ελβετίας είχε τη δυνατότητα να θέσει σε κορυφαίο επίπεδο τα ελληνικά θέματα αλλά και την πίεση που ασκούν οι συνεχιζόμενες προσφυγικές ροές στη χώρα σε συνδυασμό με τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη Ευρώπη για την αντιμετώπιση του μείζονος αυτού θέματος.
Ο κ. Τσίπρας ο οποίος συναντήθηκε από χθες με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, τον Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, τον επίτροπο Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, ενώ συμμετείχε σήμερα σε πάνελ-συζήτηση στο οποίο επίσης έλαβε μέρος ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφέρθηκε μπροστά από τις κάμερες στην ανάγκη να δοθεί έμφαση στην Ευρώπη στην ανάπτυξη και να υπάρχουν κοινή κανόνες για όλους λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «μια ελληνική επιχείρηση δανείζεται στην Ελλάδα με 7%, αντιστοίχως μια επιχείρηση σε μια βόρεια χώρα δανείζεται με 1%» ενώ για το προσφυγικό είπε ότι η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη και κοινωνική συνοχή και χαρακτήρισε «ντροπή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό» τους καθημερινούς θανάτους στο Αιγαίο.
Αγωνία για τις εξελίξεις στην Ελλάδα
Ωστόσο πίσω από τις κλειστές πόρτες ο κ. Τσίπρας μετέφερε στις αποσκευές του την αγωνία της κυβέρνησης να ολοκληρωθεί σύντομα η αξιολόγηση και να αποφευχθούν πάση θυσία οι απαιτήσεις για νέα μέτρα ειδικά στο ασφαλιστικό. Άλλωστε τα νέα από τις κινητοποιήσεις των αγροτών σε ολόκληρη τη χώρα και των ελεύθερων επαγγελματιών στην Αθήνα δεν ήταν καθόλου ενθαρρυντικά.
TWITTER/@PRIMEMINISTERGR
Η συνάντηση του Πρωθυπουργού με την Κριστίν Λαγκάρντ.
Μάλιστα χθες κυβερνητικοί κύκλοι εξέφραζαν την αισιοδοξία τους για παρέμβαση του Τζο Μπάιντεν στην Κριστίν Λαγκάρντ προκειμένου το Ταμείο να δείξει μια πιο εποικοδομητική στάση στο ελληνικό πρόβλημα. Προς αυτήν την κατεύθυνση ήταν και η σημερινή συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός περιέγραψε στον κ. Λιού τα δημοσιονομικά και μακροοικονομικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας και το κυβερνητικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων.
Από την πλευρά της η κ. Λαγκάρντ, βγαίνοντας από τη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα, συνέδεσε την παραμονή του Ταμείου με τις γνωστές δύο προϋποθέσεις: τις γενναίες μεταρρυθμίσεις και την ελάφρυνση του χρέους. «Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την Ελλάδα στην εφαρμογή του προγράμματος, τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού αλλά και στη σημαντική ανακούφιση του χρέους», είπε η κ. Λαγκάρντ και κατάληξε: «Ένα τέτοιο πρόγραμμα απαιτεί ισχυρές οικονομικές πολιτικές, ειδικά την ασφαλιστική μεταρρύθμιση καθώς επίσης και σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους από τους Ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας για να διασφαλιστεί ότι το χρέος θα βρεθεί σε μία βιώσιμη πορεία».
Κυβερνητικές πηγές αμέσως μετά τη συνάντηση Τσίπρα - Λαγκάρντ έλεγαν πως συμφωνήθηκε «ότι οι καθυστερήσεις δεν αποτελούν στόχο καμιάς από τις δύο πλευρές». Επίσης, συμφωνήθηκε «να υπάρχει απευθείας επικοινωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και το ΔΝΤ προκειμένου η κάθε πλευρά να έχει σαφή αντίληψη για τις θέσεις της άλλης».
Εντύπωση προκαλεί η αναφορά του κ. Τσίπρα κατά τη διάρκεια της συνάντησης με την κ. Λαγκάρντ στην προσπάθεια αξιοποίησης των διαφόρων λιστών που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση και στο γεγονός ότι αναμένει σημαντικά έσοδα με τη νομοθέτηση της διαδικασίας της «αυτοκαταγγελίας».
Στον πυρήνα των ελληνικών θέσεων βρίσκεται το γεγονός ότι η Ε.Ε. δεν είναι ένωση à la carte όπου όλοι απολαμβάνουν τα οφέλη αλλά μόνο κάποιοι επωμίζονται τα βάρη της κρίσης, ότι η ελληνική κρίση αντικατοπτρίζει τα δομικά προβλήματα της Ευρώπης και ότι χρειαζόμαστε κοινούς δημοσιονομικούς κανόνες, τραπεζική ένωση, καταπολέμηση της ανεργίας η οποία δε μπορεί να είναι 25% σε μία χώρα και 4% σε άλλη.
Όσο για τη βασική επιδίωξη αυτή δεν είναι άλλη από το να ολοκληρωθεί σύντομα η αξιολόγηση και «οι συνέχεις διαφωνίες των θεσμών εξαιτίας του ότι κάποιοι δεν κατανοούν τις ευρωπαϊκές ιδιαιτερότητες να μην οδηγήσουν σε απαράδεκτες καθυστερήσεις».