Η Ευρώπη για να μπορέσει να προχωρήσει πρέπει να βάλει μπροστά την ατζέντα της ανάπτυξης, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος συμμετείχε σε πάνελ συζήτησης στο Νταβός της Ελβετίας, στο οποίο επίσης έλαβε μέρος ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Όπως ανέφερε, η Ευρώπη σήμερα είναι αντιμέτωπη με μια τριπλή κρίση: Την οικονομική κρίση από όπου η Γηραιά Ήπειρος δεν έχει καταφέρει ακόμη να απεγκλωβιστεί, την προσφυγική κρίση και την κρίση αστάθειας.
Σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι στην καρδιά των τριών παράλληλων κρίσεων και στόχος της κυβέρνησης είναι να μετατρέψουμε τη χώρα από κομμάτι της κρίσης σε τμήμα της λύσης.
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη για περισσότερη Ευρώπη, αλληλεγγύη και κοινωνική συνοχή, επισημαίνοντας ότι πρέπει να αμβλυνθούν οι ανισότητες μεταξύ των χωρών της περιφέρειας και των χωρών του βορρά.
Μια ελληνική επιχείρηση δανείζεται στην Ελλάδα με 7%, αντιστοίχως μια επιχείρηση σε μια βόρεια χώρα δανείζεται με 1% ανέφερε ενδεικτικά ο Πρωθυπουργός και τόνισε ότι χρειάζεται να βάλουμε κοινούς κανόνες φορολογικούς, δημοσιονομικούς, χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας, γιατί, όπως είπε, δεν μπορεί να υπάρχουν χώρες με 25% ανεργία στην καρδιά της Ευρωζώνης, στην καρδιά της Ευρώπης.
Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη, μαζί με τις διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται να υπάρξουν πολιτικές που θα οικοδομούν ξανά το κοινωνικό κράτος που επλήγη τα τελευταία χρόνια από τη δημοσιονομική προσαρμογή.
«Η Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες να πετύχει μία πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή. Όμως, αυτή η προσαρμογή ήταν δυστυχώς μονόπλευρη για κάποιες κοινωνικές κατηγορίες, για κάποιες κοινωνικές ομάδες που έχουν σηκώσει όλο το βάρος» σημείωσε ο κ. Τσίπρας και τόνισε: «Αυτή η προσαρμογή είχε ως αποτέλεσμα να μειώσουμε τα ελλείμματα, αλλά, ταυτόχρονα, να απολέσουμε περίπου 25%του ΑΕΠ, είχαμε μία τρομακτική αποανάπτυξη και ταυτόχρονα μία τρομακτική διόγκωση της ανεργίας, όπου από το 7% το 2008 που είχαμε περίπου ίδια ανεργία με τη Γερμανία, τώρα έχουμε πάει στο 25%, ενώ η Γερμανία έχει πάει στο 4,5%».
«Η Ελλάδα χρειάζεται, λοιπόν, σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και χρειάζεται όλοι να καταλάβουμε ότι εκτός από ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, πρέπει να έχουμε και ανάπτυξη. Και για να έχουμε ανάπτυξη χρειάζονται ευρωπαϊκές επενδύσεις και ιδιωτικές επενδύσεις. Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο καταπολέμησης της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς, εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης, κίνητρα για επενδύσεις και ταυτόχρονα, όμως, και πολιτικές που θα ξαναχτίζουν σιγά-σιγά και το κοινωνικό κράτος».
«Δεν είναι ώρα για διάφορα "exits", είτε για "Grexit", είτε για "Brexit", είτε για διχασμούς, είτε για τείχη, είτε για διαφοροποιήσεις» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.
Σε τοποθέτησή του για το προσφυγικό, ζήτησε τη δημιουργία ενός αξιόπιστου μηχανισμού μετεγκατάστασης των προσφύγων προς όλες τις χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο προς κάποιες συγκεκριμενες.
Επανάλεβε πως «αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο είναι μια μεγάλη ντροπή για τον κοινό ευρωπαϊκό μας πολιτισμό, να έχουμε καθημερινά απώλειες δεκάδων ανθρώπινων ζώων γιατί δρουν ανενόχλητοι οι διακινητές.