Δεύτερη μετά την Κύπρο σε αύξηση ανισοτήτων η Ισπανία

Μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ
Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2016 16:03
UPD:16:10
REUTERS/SUSANA VERA

Η Ισπανία είναι «η χώρα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) όπου έχει καταγραφεί η μεγαλύτερη αύξηση των ανισοτήτων από την αρχή της κρίσης, με πρώτη την Κύπρο, και σχεδόν δέκα φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ακόμη και 14 φορές πάνω από στην Ελλάδα».

A- A A+

Η Ισπανία είναι η δεύτερη χώρα του ΟΟΣΑ, με πρώτη την Κύπρο, όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη αύξηση των ανισοτήτων αφότου ξέσπασε η κρίση, με 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους επιπλέον να βρίσκονται στο όριο της φτώχειας, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Intermon-Oxfam.

Η οργάνωση κάλεσε σε ανακοίνωσή της την επόμενη ισπανική κυβέρνηση να καταστήσει τη μάχη κατά της φτώχειας προτεραιότητά της και να ετοιμάσει νόμο κατά της φοροδιαφυγής.

Η Ισπανία είναι «η χώρα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) όπου έχει καταγραφεί η μεγαλύτερη αύξηση των ανισοτήτων από την αρχή της κρίσης, με πρώτη την Κύπρο, και σχεδόν δέκα φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ακόμη και 14 φορές πάνω από στην Ελλάδα», προσθέτει η Intermon-Oxfam, σε έκθεσή της για την κατάσταση των ανισοτήτων στον κόσμο με τίτλο «Μια οικονομία στην υπηρεσία του 1%».

«Το 2014, το 29,2% του πληθυσμού στην Ισπανία (13,4 εκατομμύρια άνθρωποι) κινδύνευαν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό, δηλαδή 2,3 εκατομμύρια περισσότεροι από το 2008, υπερβαίνοντας κατά έξι μονάδες τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (23,1% το 2013)», διευκρίνισε η ΜΚΟ στην έκθεσή της την οποία παρουσίασε στο Λονδίνο, στη Μαδρίτη και στη Βαρκελόνη, πριν από την έναρξη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός στην Ελβετία αύριο Τετάρτη.

Η Intermon-Oxfam εξηγεί ότι η περιουσία των 20 πιο πλούσιων ανθρώπων στην Ισπανία αυξήθηκε κατά 15%, ενώ ο πλούτος του 99% του πληθυσμού μειώθηκε κατά 15%.

Αυτή η αύξηση των ανισοτήτων εξηγείται, σύμφωνα με την Oxfam, από τον συνδυασμό μιας μεγάλης ψαλίδας ανάμεσα στους μισθούς και σε ένα δημοσιονομικό σύστημα το οποίο είναι διαρθρωμένο με τέτοιο τρόπο ώστε εκείνοι που κατέχουν τα περισσότερα να πληρώνουν αναλογικά τους λιγότερους φόρους.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή