Πώς αντέδρασε η Αθήνα στην απειλή εξόδου από τη Σένγκεν

Ποιες υποχρεώσεις εκπλήρωσε και τι απομένει
Παρασκευή, 04 Δεκεμβρίου 2015 11:15
UPD:11:19
INTIME NEWS/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Απομακρύνεται η απειλή εξόδου, όσο διαρκεί η προσφυγική-μεταναστευτική κρίση, της χώρας μας από τη συνθήκη Σένγκεν μετά τη χθεσινή απόφαση του κυβέρνησης και του ΥΠΕΞ να ζητήσουν την ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ε.Ε., των ομάδων ταχείας επέμβασης RABIT και τη συνδρομή της Frontex με 445 άτομα στα σύνορά με τα Σκόπια.

Με την απόφασή της αυτή η Αθήνα εκπλήρωσε επί της ουσίας τις τρεις από τις τέσσερις βασικές υποχρεώσεις που εκπορεύονται από τη συμμετοχή της στη ζώνη ελεύθερης διακίνησης Σένγκεν και έχει χρόνο μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής στις 17 και 18 Δεκεμβρίου για το μεταναστευτικό να εκπληρώσει και την τέταρτη.

Η επόμενη υποχρέωση της κυβέρνησης είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της μίνι συνόδου των Δυτικών Βαλκανίων τον περασμένο μήνα, δηλαδή η αύξηση της δυνατότητας υποδοχής προσφύγων έως το όριο των 50.000, θέμα που σχετίζεται άμεσα με τη δημιουργία των κέντρων διαμονής και καταγραφής προσφύγων και μεταναστών (hot spots) και η φιλοξενία άλλων 20.000 μέσω προγραμμάτων επιδότησης ενοικίου, για τα οποία ακόμη δεν έχει γίνει καμία ενέργεια.

Το Μαξίμου επί της ουσίας αναγκάστηκε λόγω των αντιδράσεων των χωρών στα βόρεια σύνορά μας -και κυρίως χωρών όπως η Ουγγαρία και η Σλοβενία οι οποίες μίλησαν ανοιχτά για αποβολή της χώρας μας από τη Σένγκεν, να εγκαταλείψει την πολιτική «των ανοιχτών συνόρων».

Πολιτική που αποφασίσθηκε από την αρχή του έτους όταν και λόγω του φράκτη στον Έβρο οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές κινήθηκαν προς τα τουρκικά παράλια του Αιγαίου με σκοπό να περάσουν στα ελληνικά νησιά. Στόχος ήταν οι άνθρωποι αυτοί αφού πρώτα διασωθούν να μεταβούν με πλοία στον Πειραιά και μετέπειτα στα σύνορα με τα Σκόπια στην Ειδομένη, ώστε να συνεχίζουν το ταξίδι τους προς τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης που είναι άλλωστε και ο τελικός τους προορισμός.

Στο μεσοδιάστημα η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός επιχείρησαν να υπάρξει μια πρώτη συνεννόηση με την Τουρκία, αφενός για να ελεγχθεί η παράνομη και ανεξέλεγκτη διακίνηση ανθρώπων, αφετέρου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο δημιουργίας hot spots στη γειτονική χώρα και εκεί να υπάρξει η καταγραφή τους, η μετεγκατάσταση όσων το δικαιούνται και η επαναπροώθηση των υπολοίπων.

Όλα τα παραπάνω σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, σκοντάφτουν στις πολύμηνες καθυστερήσεις και σε επίπεδο Βρυξελλών με αποτέλεσμα τώρα η χώρα μας, αν συνεχιστούν οι προσφυικές ροές, να βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να μετατραπεί στην κυριολεξία αποθήκη ψυχών. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή