του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Σε μια δύσκολη χρονικά περίοδο, λόγω των εκκρεμοτήτων με την ανοιχτή πρώτη αξιολόγηση, η κυβέρνηση καλείται να βρει λύσεις στο ακανθώδες πρόβλημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού ενώ είναι αντιμέτωπη με πιέσεις ευρωπαϊκών κύκλων, που φτάνουν μέχρι και την πρόταση για έξοδο από τη συνθήκη Σένγκεν για ένα χρονικό διάστημα.
Όπως παραδέχθηκε μάλισταο αρμόδιος υπουργός Γ. Μουζάλας, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για πρόταση της Κομισιόν, αλλά μεμονωμένων χωρών όπως η Ουγγαρία. Ο κ. Μουζάλας παραδέχθηκε και την ύπαρξη εγγράφου με πρόταση για διετή έξοδο χωρών από τη Σένγκεν, η οποία όμως, όπως είπε, θα απορριφθεί.
Τι θα πράξει η κυβέρνηση
Με δεδομένη όμως την πίεση που υφίσταται η Αθήνα να εγκαταλείψει την πολιτική των ανοιχτών συνόρων κυβερνητικό στέλεχος σημειώνει ότι:
Η κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία έχουν ολοκληρώσει τα δύο κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών (Hot spots) στη Λέσβο και τη Χίο
Τα άλλα δύο σε Κω και Λέρο θα είναι έτοιμα μέχρι τέλος του έτους υπό την επίβλεψη του στρατού ενώ για το πέμπτο στη Σάμο υπάρχει σημαντική καθυστέρηση αφού ακόμη δεν έχει βρεθεί ο χώρος.
Θα υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης στην Ειδομένη εντός των επομένων 4 με 5 ημερών. Ήδη η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει στείλει δύο τρένα για να μεταφέρουν όσους δεν δικαιούνται να περάσουν τα σύνορα με τα Σκόπια πίσω στην Αθήνα.
Σύμφωνα με τα αρμόδια υπουργεία μέχρι αυτήν την στιγμή δεν έχει λειτουργήσει το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων ενώ και στο πρόγραμμα επαναπροώθησης μεταναστών υπάρχουν τεράστιες δυσκολίες από πλευράς τόσο της Τουρκίας όσο και των χωρών προέλευσης των ανθρώπων αυτών όπως το Πακιστάν, που σήμερα δεν δέχθηκε 30 πολίτες του, γυρνώντας τους πίσω.
Επίσης στην κυβέρνηση παραδέχονται ότι έχουν δεχθεί ευρωπαϊκό αίτημα για κοινή φύλαξη των συνόρων με κοινές επιχειρήσεις με τη Frontex, το οποίο και δεν αποδέχθηκαν, ενώ έχουν ζητήσει τη συνεργασία με τη Frontex στο θέμα της καταγραφής των προσφύγων και μεταναστών. Μάλιστα όση βοήθεια έχει ζητηθεί από την πλευρά της Frontex σε αυτό το επίπεδο (ανθρώπινοι πόροι, μηχανήματα, σκάφοι), δεν έχει γίνει ούτε το ένα δέκατο, όπως λένε χαρακτηριστικά.
Σημειώνουν ότι η χώρα μας «έχει ξοδέψει περίπου 1 δισ. ευρώ, εκτός προϋπολογισμού, για να αντιμετωπίσει τις προσφυγικές ροές και έχει πάρει μόλις 30 εκατ. ευρώ από την ευρωπαϊκή βοήθεια» λόγω γραφειοκρατίας, ενώ από την πρώτη στιγμή η Αθήνα έχει ζητήσει τα κονδύλια για το προσφυγικό – μεταναστευτικό να αποσυνδεθούν από τη συνήθη χρονοβόρα διαδικασία της Κομισιόν.
Ενδεικτική των πιέσεων που δέχεται πλέον η Αθήνα στο μείζον θέμα του προσφυγικού-μεταναστευτικού είναι και σημερινή δήλωση του αρμόδιου επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου, ο οποίος κάλεσε όλες τις πλευρές «να σταματήσουν το παιχνίδι που εκτυλίσσεται τα τελευταία 24ωρα αναφορικά με τη συνθήκη Σένγκεν», και « να συμπλεύσουν για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης».
Σύμφωνα με έτερο κυβερνητικό στέλεχος η κυβέρνηση δέχθηκε πιέσεις από ορισμένες χώρες για τη συνθήκη Σένγκεν στη μίνι σύνοδο των Δυτικών Βαλκανίων όπως επίσης και πίεση για να υπάρξουν κοινές επιχειρήσεις με τη Frontex στα σύνορα.
Αίτημα ενεργοποίησης του ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας
Εξάλλου, η Αθήνα απέστειλε αίτημα για ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και την αποστολή εξοπλισμού φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο οποίο η Frontex απάντησε θετικά ανακοινώνοντας ότι υπήρξε συμφωνία να «επεκτείνει τις δραστηριότητες της και στα σύνορα με την ΠΓΔΜ».
Στο ελληνικό αίτημα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων 800 κοντέινερ με θέρμανση, 1500 τέντες φιλοξενίας 6-8 ατόμων 20 λεωφορεία, 26 ασθενοφόρα, 17 μίνι βαν, 10 οχήματα 4Χ4 ,φορητές 100 φορητές τουαλέτες ,50 φορητές ντουζιέρες,100.000 υπνόσακοι, 100.000 κουτιά πρώτων βοηθειών κ.α.
Ο πλήρης κατάλογος με όσα ζητά η Αθήνα