Από την έντυπη έκδοση
Της Αγγελικής Κοτσοβού
[email protected]
Aυτή τη φορά δεν τα κατάφερε. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, έχασε προχθές τον τίτλο του «Σούπερ Μάριο» που του είχαν απονείμει οι αγορές, τότε που με τους αποφασιστικούς του χειρισμούς κατάφερε να αποτρέψει τη διάλυση του ευρώ και στη συνέχεια με τις αλλεπάλληλες ενέσεις ρευστότητας και τις μη συμβατικές κινήσεις να επαναφέρει την οικονομία της Ευρωζώνης σε τροχιά ανάκαμψης.
Τα μέτρα που ανακοίνωσε στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου κρίθηκαν κατώτερα των περιστάσεων, απογοητεύοντας όσους πίστευαν ότι η ΕΚΤ θα έγραφε και πάλι ιστορία, ανατρέποντας για μία ακόμη φορά την παράδοση στη χάραξη της νομισματικής πολιτικής.
Αντί για το «Bing Bang», ο κ. Ντράγκι επέλεξε την απλή συνταγή μιας ήπιας μείωσης του καταθετικού επιτοκίου σε επίπεδα ακόμη πιο βαθιά κάτω από το μηδέν και την επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης κατά έξι μήνες, κινήσεις που δεν κατάφεραν να εντυπωσιάσουν τους επενδυτές.
Η αντίδρασή τους ήταν σπασμωδική και βίαιη, καταποντίζοντας τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και απογειώνοντας το ευρώ, στερώντας έτσι από τον κ. Ντράγκι έναν σύμμαχο στις προσπάθειες για την επαναφορά του πληθωρισμού κοντά στον στόχο.
Εξαιτίας των χειρισμών του, ο πρόεδρος της ΕΚΤ δέχθηκε έντονα πυρά τόσο από το «στρατόπεδο» εκείνων που πιέζουν για ακόμη πιο τολμηρά μέτρα νομισματικής χαλάρωσης όσο και από το «στρατόπεδο» εκείνων που προειδοποιούν για τους κινδύνους που εγκυμονεί η υπερ-χαλαρή νομισματική πολιτική.
Η αντιπαράθεση είναι ενδεικτική των διλημμάτων και δυσκολιών που αντιμετωπίζει κάθε φορά ο κ. Ντράγκι. «Η ΕΚΤ είναι διχασμένη. Κάποια από τα μέλη της ήδη θεωρούν ότι η νομισματική πολιτική έχει υπερβεί τα όρια» σχολιάζουν αναλυτές του Bloomberg.
Ο Γενς Βάιντμαν, το «γεράκι» της πανίσχυρης Bundesbank, έχει επανειλημμένως «αφορίσει» την υπερ-χαλαρή νομισματική πολιτική, με το επιχείρημα ότι το φθηνό χρήμα από μόνο του δεν μπορεί να εγγυηθεί μια σταθερή πορεία ανάπτυξης.
Παρότι αυτή τη φορά δεν κέρδισε τη μάχη των εντυπώσεων, οι μέχρι τώρα χειρισμοί του έχουν αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα: οι πιστωτικές συνθήκες στην Ευρωζώνη έχουν βελτιωθεί και η οικονομία ανακάμπτει, αν και με αναιμικούς ρυθμούς.
Δεδομένου ότι έως τώρα τα μαγικά του κ. Ντράγκι είχαν πιάσει τόπο, ίσως θα πρέπει οι επενδυτές να του έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη.
Εξάλλου, έχει επανειλημμένως αποδείξει ότι δεν διστάζει να τολμήσει το αδιανόητο, προκειμένου να διαφυλάξει τη σταθερότητα του ευρώ, ακόμη και τα αρνητικά επιτόκια.
Για τους αρθρογράφους των «ΝΥΤimes» η επιλογή των αρνητικών επιτοκίων είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα των νομισματικών πειραματισμών της τελευταίας εξαετίας: «Τα εργαλεία που προ δεκαετίας υπήρχαν μόνο στη θεωρία καθίστανται πλέον βασικό συστατικό στην εργαλειοθήκη των κεντρικών τραπεζών».
Αν μη τι άλλο, ο κ. Ντράγκι έχει αποδείξει ότι μπορεί να κάνει χρήση όλων των όπλων που διαθέτει στη φαρέτρα του. Απλώς περιμένει την κατάλληλη στιγμή.