Διακομματική επιτροπή που θα υποβάλλει προτάσεις για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης θα συγκροτήσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, όπως έγινε γνωστό μετά τη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Γιάννη Μουζάλα με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλο και τους εκπροσώπους της ΝΔ Κώστα Τασούλα και Γιάννη Πλακιωτάκη.
Η επιτροπή που θα συγκροτηθεί την επόμενη εβδομάδα θα απαρτίζεται από εκπροσώπους των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου και θα συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα για να ενημερώνεται από τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής για τις εξελίξεις στο προσφυγικό ζήτημα και να καταθέτει προτάσεις για την αντιμετώπισή του.
«Θα κάνουμε μια προσπάθεια ως υπουργείο, με τη σύμφωνη γνώμη και του πρωθυπουργού, να έχουμε μια επαφή με τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, ώστε να αποκαταστήσουμε μια μόνιμη επαφή, αν είναι δυνατόν και σε εβδομαδιαία βάση», επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός, Γιάννης Μουζάλας.
Στόχος της επιτροπής, όπως συμπλήρωσε ο κ. Μουζάλας, είναι «να μπορεί να υπάρξει η μικρότερη δυνατή αντιπαράθεση και ο μεγαλύτερος εμπλουτισμός ιδεών και προτάσεων για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος που είναι προφανές ότι πρόκειται για εθνικό ζήτημα».
Μετά την ενημέρωση που είχε από τον κ. Μουζάλα, ο βουλευτής της ΝΔ και υπεύθυνος για θέματα Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών του κόμματος, Κώστας Τασούλας, επισήμανε ότι «η Τουρκία είναι η χώρα-κλειδί για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος».
«Αν δεν πειθαναγκαστεί η Τουρκία να δεχτεί στο έδαφός της σημεία από τα οποία θα γίνεται ο έλεγχος της ταυτότητας και η απονομή της ιδιότητας του δικαιούμενου ασύλου, όλο το πλαίσιο της ροής θα συνεχίσει να είναι ανεξέλεγκτο και η τραγωδία θα συνεχίσει να είναι ανεξέλεγκτη», πρόσθεσε.
Ο κ. Τασούλας παρατήρησε, επίσης, ότι οι «θέσεις για τους 50.000 πρόσφυγες έχουν ήδη κατανεμηθεί από την κυβέρνηση και φαίνεται ότι θα είναι εγκαταλειμμένα στρατόπεδα» και τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία «καλόπιστα, πατριωτικά, υπεύθυνα, θα συμβάλει σε κάθε λύση και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που θα ανακουφίσει τη χώρα μας από αυτή την αφόρητη και δυσανάλογη πίεση που δέχεται».
Εξάλλου, ο κ. Τασούλας εξέφρασε την ανησυχία του για τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα στην πρόσφατη άτυπη σύνοδο κορυφής, «σημαντικές δεσμεύσεις, βαριές δεσμεύσεις, με σύντομη προθεσμία».
«Ωστόσο, το πρόβλημα ξεπερνάει και εμάς και τις δεσμεύσεις. Αν αυτό δεν πείσουμε την Ευρώπη να το καταλάβει, τότε θα μας μείνει στο χέρι ένα πρόβλημα και κινδυνεύει η χώρα μας να μείνει ένας απέραντος καταυλισμός δυστυχίας και προσφύγων», κατέληξε.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος υπογράμμισε ότι προτεραιότητα της διεθνούς κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να είναι «να λύσουν την πηγή του προβλήματος και να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες για ειρήνευση στην περιοχή της Συρίας. Αυτό είναι και το μοναδικό αποτελεσματικό φάρμακο για την αντιμετώπιση του προβλήματος στη ρίζα του».
Ο ίδιος παρατήρησε ότι «σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης οι χώρες θα πρέπει να κατανοήσουν ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα αν δεν επιλυθεί συνολικά τότε θα αυξηθούν τα εθνικιστικά φαινόμενα και αυτό θα οδηγήσει στο να πληγεί ανεπανόρθωτα το όραμα της ΕΕ».
Εξάλλου, και ο κ. Θεοχαρόπουλος εξέφρασε την ανησυχία του για το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί στην Ελλάδα για την ολοκλήρωση των κέντρων καταγραφής (hotspots) και συμπλήρωσε ότι «σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να μην πάρει στις πλάτες της η χώρα μας περισσότερα από όσα μπορεί να κάνει».
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ζήτησε εθνικό σχεδιασμό για το προσφυγικό «για να μην δούμε ξανά τις απίστευτες δηλώσεις κατά τους επτά μήνες της προηγούμενης κυβέρνησης που μόνο κακό έκαναν στην αντιμετώπιση του ζητήματος».
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μουζάλας ξεκίνησε σήμερα κύκλο επαφών με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων.
Σήμερα έγιναν οι πρώτες διαδοχικές επαφές με τους εκπροσώπους της ΔΗΜΑΡ και της ΝΔ, ενώ αύριο ο αναπληρωτής υπουργός θα συναντήσει την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, και αμέσως μετά τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη.
Πηγή: ΑΜΠΕ