Από την έντυπη έκδοση
Της Έφης Τριήρη
[email protected]
Για τις ευρωπαϊκές αγορές, ο Μάριο Ντράγκι έκανε ξανά το θαύμα του. Ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) έδωσε ουσιαστικά στους επενδυτές το πράσινο φως να επιδοθούν και πάλι στο «κυνήγι» του ρίσκου, όταν άφησε να εννοηθεί ότι τον Δεκέμβριο θα χαλαρώσει περαιτέρω η νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης.
Αυτή η τελευταία παρέμβαση Ντράγκι γίνεται σε μία περίοδο που οι αγορές παρουσιάζουν μεν μεταβλητότητα, αλλά η οικονομία της Ευρωζώνης αποδεικνύεται σχετικά ανθεκτική. Μια πιο χαλαρή νομισματική πολιτική αυτή τη στιγμή δεν θα μπορούσε να επιταχύνει σημαντικά την ανάπτυξη της οικονομίας.
Θα μπορούσε όμως να αλλάξει την ισορροπία κινδύνων για τους επενδυτές, γεγονός που σημαίνει ότι με το ευρώ να κινείται σε πορεία καθοδική και με τον κίνδυνο στάσης πληρωμών κρατικού χρέους να απομακρύνεται, το πλέον ριψοκίνδυνο ενεργητικό γίνεται και πάλι λίαν ελκυστικό. Στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, η απόδοση του διετούς ισπανικού και ιταλικού κρατικού ομολόγου έγινε αρνητική, ενώ το σπρεντ ανάμεσα στα 10ετή ιταλικά και αντίστοιχα γερμανικά υποχώρησε κάτω της ποσοστιαίας μονάδας για πρώτη φορά από τον Μάρτιο.
Και το ευρώ, κοντά στο 1,15 έναντι του δολαρίου μόλις πριν από μία εβδομάδα, βρέθηκε τώρα κάτω του 1,11. Και αυτό είναι μόνο η αρχή, σύμφωνα με ανάλυση της Wall Street Journal. Με τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων να καταγράφουν κάθετη πτώση, οι επενδυτές είναι φυσικό να αναζητήσουν ενεργητικό υψηλότερης απόδοσης και αυτό θα μπορούσαν να το βρουν στα ομόλογα junk (υψηλού ρίσκου) του ευρώ, που η απόδοσή τους βρίσκεται άνω του 5%, σύμφωνα με δείκτες της Bank of America Merrill Lynch.
Θα μπορούσαν επίσης να το βρουν και σε ένα ενεργητικό που προκάλεσε τόσο μεγάλο πανικό τον τελευταίο καιρό, στις μετοχές αναδυόμενων, την ώρα που οι ανησυχίες για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας πυροδοτούνται απευθείας από τις αναδυόμενες οικονομίες και δη την Κίνα.
Οταν όμως δεν «έχουν κλείσει οι πληγές», η ανάληψη υπερβολικού ρίσκου μπορεί να αποτελέσει μία «ωρολογιακή βόμβα» που περιμένει να ενεργοποιηθεί, γιατί αυτό που ουσιαστικά κάνει ο κ. Ντράγκι είναι να «ρίχνει λάδι στη φωτιά» που καίει ήδη στην αγορά. Τουλάχιστον, ας προσπαθήσουμε να δούμε την τελευταία του κίνηση ως έναν «ελιγμό τακτικής» να ρίξει το ανενεργό ρευστό στην αγορά...