Το μικροσκοπικό κράτος του Παλάου επισημοποίησε τη δημιουργία ενός θαλάσσιου καταφυγίου για την προστασία του 80 τοις εκατό των χωρικών υδάτων της χώρας από κάθε αλιευτική δραστηριότητα.
Το καταφύγιο αυτό, έκτασης 500.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων αποτελεί μία από τις πέντε μεγαλύτερες πλήρως προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές στον κόσμο.
Συνολικά, 2,6 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα ωκεανού έχουν ανακηρυχθεί προστατευόμενα μέσα στο 2015, από χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νέα Ζηλανδία και η Χιλή.
Ωστόσο, ακόμη και μετά από αυτές τις θετικές εξελίξεις, μόνο το 1,9 τοις εκατό των υδάτων των ωκεανών προστατεύονται αυστηρά από την αλιεία, τα απορρίμματα και άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ποσοστό αυτό ιδανικά πρέπει να φτάσει το 20 με 30 τοις εκατό.
Το Παλάου φιλοξενεί περίπου 1.300 είδη ψαριών και 700 είδη κοραλλιών.
Η κυβέρνηση της χώρας εκτιμά ότι ο τουρισμός αποτελεί καλύτερη μακροπρόθεσμη επένδυση από την αλιευτική βιομηχανία, και μέχρι στιγμής το εγχείρημα φαίνεται να αποδίδει καρπούς. Σύμφωνα με μια μελέτη, κάθε καρχαρίας στα νερά του Παλάου μπορεί να φέρει περίπου δύο εκατομμύρια δολάρια στη χώρα κατά τη διάρκεια 16 ετών ζωής.
Αυτόν τον Ιούνιο, οι αρχές του Παλάου κατέστρεψαν τέσσερα Βιετναμέζικα σκάφη με λεία 8.500 τόνων ψαριών από παράνομη αλιεία, στα οποία συμπεριλαμβάνονταν αρκετά προστατευόμενα είδη και θαλάσσιες χελώνες.
Η διεθνής κοινότητα ελπίζει πως η πρωτοβουλία του Παλάου θα οδηγήσει σε παρόμοια εγχειρήματα στην περιοχή του Ειρηνικού και τη θέσπιση νέων θαλάσσιων καταφυγίων.