Αμφίπολη: Πράσινο φως από το ΚΑΣ στις μελέτες για την προστασία του μνημείου

Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2015 13:42
UPD:13:44
A- A A+

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνεδρίασής του, ενέκρινε τη μελέτη που αφορά στον ανασχεδιασμό της προσωρινής στερεωτικής διάταξης υποστύλωσης του ταφικού μνημείου στην Αμφίπολη Σερρών, που θα ενισχύσει τη στερεότητά του, απελευθερώνοντας ταυτόχρονα το εσωτερικό του.

Ταυτόχρονα, τα μέλη του ΚΑΣ είπαν «ναι» στη γεωστατική μελέτη ευστάθειας του ταφικού συγκροτήματος, που εκπόνησε για λογαριασμό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών ο πολιτικός μηχανικός και γεωτεχνικός, Δημήτρης Εγγλέζος.

Από τη συγκεκριμένη μελέτη προέκυψαν κάποια πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα, όπως ότι με την υπάρχουσα στερεωτική διάταξη εξασφαλίζεται επαρκώς η ευστάθεια του ταφικού μνημείου στις υφιστάμενες γεωστατικές συνθήκες και στην περίπτωση ισχυρής βροχόπτωσης. Ωστόσο, απαιτείται αναβάθμιση της προσωρινής στερεωτικής διάταξης για την περίπτωση σεισμού.

Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές δράσεις για την προστασία του μνημείου, μεταξύ των οποίων η τοπογραφική τεκμηρίωσή του, σε συνεργασία με το Τμήμα Τοπογραφίας του ΑΤΕΙ Αθηνών, αρχιτεκτονική μελέτη του τύμβου και του ταφικού μνημείου, από τον αρχιτέκτονα Μιχάλη Λεφαντζή, ενώ έχει εγκατασταθεί καταγραφικό σύστημα και ενόργανη παρακολούθηση διατάξεων υποστύλωσης, σύστημα που λειτούργησε έως τα τέλη 2014.

Όπως έγινε γνωστό, οι δράσεις αυτές ήταν καίριες για την προστασία του μνημείου, καθώς διαπιστώθηκε ότι το σύστημα υποστύλωσης και προστασίας του ταφικού μνημείου έχει συμπεριφερθεί ικανοποιητικά, ενώ τα μέτρα περιμετρικής απομάκρυνσης των υδάτων, προκειμένου να αποτραπούν εισροές στο ταφικό μνημείο, επίσης λειτούργησαν αποτελεσματικά.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, πριν έρθει στο Συμβούλιο η μελέτη για τη συντήρηση των γλυπτών ευρημάτων, μέλη του ΚΑΣ θα πραγματοποιήσουν αυτοψία στο χώρο του μνημείου.

Υπενθυμίζεται ότι για την άμεση υλοποίηση εργασιών προστασίας του μνημείου έχουν διατεθεί πιστώσεις 250.000 ευρώ, τόσο στην αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών, όσο και στις Διευθύνσεις της Κεντρικής Υπηρεσίας, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η κατάθεση στο υπουργείο Πολιτισμού των έως σήμερα πορισμάτων της μελέτης με την απαραίτητη τεκμηρίωση από την ανασκαφέα του μνημείου, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, Κατερίνα Περιστέρη.

Προτεινόμενα για εσάς