Τουσκ προς Άγκυρα: Μειώστε τη ροή προσφύγων εάν θέλετε παραχωρήσεις

Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2015 07:47
UPD:07:54
REUTERS/LEONHARD FOEGER

Ο Τουσκ σημείωσε πως ξεκίνησαν στην αρχή του μήνα διαπραγματεύσεις για την μεταναστευτική κρίση με τη Τουρκία, η οποία ζητά περισσότερες απαλλαγές από τις υποχρεωτικές θεωρήσεις, περισσότερη χρηματοδότηση από την Ε.Ε. και πρόοδο στην μακροχρόνια αίτησή της για ένταξη στην Ένωση (φωτ. αρχείου). 

A- A A+
Να ανακόψει τη ροή προσφύγων εάν θέλει παραχωρήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάλεσε την Τουρκία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Σε επιστολή του προς στους ηγέτες των χωρών μελών της Ε.Ε. με την οποία κοινοποιούσε το πρόγραμμα του συμβουλίου κορυφής στο οποίο θα προεδρεύσει αύριο Πέμπτη, ο Τουσκ σημείωσε πως ξεκίνησαν στην αρχή του μήνα διαπραγματεύσεις για την μεταναστευτική κρίση με τη Τουρκία, η οποία, σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους ζητά περισσότερες απαλλαγές από τις υποχρεωτικές θεωρήσεις, περισσότερη χρηματοδότηση από την Ε.Ε. και πρόοδο στην μακροχρόνια αίτησή της για ένταξη στην Ένωση.

«Μια συμφωνία με την Τουρκία έχει νόημα μόνο αν μειώσει τη ροή των μεταναστών με επιτυχία» έγραψε ο Τουσκ.

Ο ίδιος προειδοποίησε τους ηγέτες των χωρών-μελών της Ε.Ε. ότι ο δρόμος για μεγαλύτερη συνεργασία με χώρες της Μέσης Ανατολής οι οποίες φιλοξενούν εκατομμύρια Σύρων προσφύγων θα είναι μακρύς και τόνισε ότι η πολυπλοκότητα στη περιοχή είχε αυξηθεί με την επέμβαση της Ρωσίας στη Συρία, γεγονός το οποίο αντιτίθεται στις εκκλήσεις της Τουρκίας για υποστήριξη από την Ε.Ε. ώστε να καθορίσει «ασφαλείς ζώνες» στο βορρά.

«Θα πρέπει να προετοιμαστούμε για την άνοιξη και τον κίνδυνο μεγαλύτερων κυμάτων [μεταναστών] προς την Ευρώπη» είπε, απηχώντας σχετικές προειδοποιήσεις από ηγέτες της περιοχής ότι «εκατομμύρια» μπορεί να αρχίσουν να έρχονται προς την Ευρώπη. «Όσο υπερβολική και να φαίνεται αυτή η γνώμη, είναι υποχρέωσή μας να είμαστε έτοιμοι για παντός είδους σενάρια», ανέφερε ο Τουσκ.

Οι ηγέτες, πρόσθεσε, θα πρέπει να εξετάσουν αλλαγές στο σύστημα του Δουβλίνου - το οποίο καθιστά χώρες των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. υπεύθυνες για την απόφαση έκδοσης ή μη ασύλου - και να ενδυναμώσουν τα σύνορα της Ένωσης, πιθανώς με τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής συνοριακής αστυνομίας.

Στη Σύνοδο θα εξεταστεί επίσης η στάση της Ε.Ε. στις διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία ως προς τις αλλαγές που απαιτεί πριν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή της στην Ένωση.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή