Δεκάδες αιτούμενοι ασύλου από το Ιράκ έκαναν πορεία στο κέντρο του Ελσίνκι και υπέγραψαν αίτηση εναντίον των σχεδίων της Φινλανδίας να διαπραγματευθεί μια συμφωνία με τη Βαγδάτη που μπορεί να σημάνει την μαζική απέλασή τους, τονίζοντας πως η χώρα τους δεν μπορεί να θεωρείται ασφαλής.
Εκατοντάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο από χώρες οι οποίες μαστίζονται από ένοπλες συρράξεις και τη φτώχεια στη Μέση Ανατολή, στην Ασία και στην Αφρική έχουν φθάσει σε κράτη - μέλη της Ε.Ε. φέτος και ακόμη και η μακρινή Φινλανδία, στο βόρειο άκρο της Ευρώπης, αποτέλεσε τον τελικό προορισμό 21.000 και πλέον ανθρώπων, στην πλειονότητά τους Ιρακινών.
Ενθαρρυμένοι από τα αρκετά ευρεία κριτήρια της Φινλανδίας όσον αφορά τη χορήγηση ασύλου, όπως και από την ύπαρξη μιας κοινότητας Ιρακινών στη χώρα, οι αιτούμενοι ασύλου έκαναν ένα μακρύ, γεμάτο παρακάμψεις ταξίδι διαμέσου της κεντρικής Ευρώπης και της Σουηδίας για να φθάσουν στα σύνορα της Φινλανδίας, κοντά στον Αρκτικό Κύκλο.
Η κυβέρνηση της Φινλανδίας αντέδρασε αναστέλλοντας τη λήψη αποφάσεων για τις αιτήσεις ασύλου που υποβάλλονται από μέρους Ιρακινών και Σομαλών, διαμηνύοντας ότι ενδέχεται να καταστήσει πιο αυστηρούς τους κανόνες όσον αφορά τη χορήγηση ασύλου, αφού αξιολογηθεί εκ νέου η κατάσταση, ειδικά όσον αφορά θέματα ασφαλείας, στις δύο χώρες.
Το Ελσίνκι άρχισε παράλληλα να διαπραγματεύεται τη σύναψη συμφωνίας με το Ιράκ που θα προβλέπει τις απελάσεις αιτουμένων ασύλου, οι οποίοι κρίνεται ότι δεν έχουν βάσιμους φόβους για την ασφάλειά τους ή ότι θα υποστούν διωγμούς, αλλά φθάνουν στη χώρα μάλλον ως οικονομικοί μετανάστες, προσμένοντας τη βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου.
Πάνω από 300 Ιρακινοί αιτούμενοι ασύλου υπέγραψαν αίτηση η οποία επικρίνει τους σχεδιασμούς της φινλανδικής κυβέρνησης. Περίπου 50 έκαναν πορεία στο κέντρο του Ελσίνκι κρατώντας πλακάτ που έγραψαν «Η Βαγδάτη δεν είναι ασφαλής, μην απελαύνετε τους Ιρακινούς».