Περισσότερα από τα μισά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέρριψαν την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων προϊόντων στο έδαφος τους, μετά τη λήξη της σχετικής προθεσμίας την περασμένη εβδομάδα. Αυτό εξασφαλίζει ότι τα δύο τρίτα του πληθυσμού και της καλλιεργήσιμης γης της Ευρώπης θα παραμείνουν απαλλαγμένα από γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες για το εγγύς μέλλον.
«Μια σαφής πλειοψηφία των κυβερνήσεων της Ε.Ε. απορρίπτει την προσπάθεια της Κομισιόν να εγκρίνει γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες», δήλωσε η Φραντσίσκα Άχτερμπεργκ, διευθύντρια της Greenpeace για την ευρωπαϊκή πολιτική τροφίμων.
«Δεν εμπιστεύονται τις αξιολογήσεις ασφάλειας της Ε.Ε. και δικαίως αναλαμβάνουν δράση για την προστασία της γεωργίας και των τροφίμων τους. Ο μόνος τρόπος για να αποκατασταθεί τώρα η εμπιστοσύνη στο σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι η Κομισιόν να παύσει προσωρινά τις εγκρίσεις γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών και να μεταρρυθμίσει ριζικά και γρήγορα τους ελέγχους ασφαλείας και το σύστημα έγκρισης», πρόσθεσε η Άχτερμπεργκ.
Παρά τους επαίνους από πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι γεωργικές επιχειρήσεις προειδοποιούν ότι η κίνηση θα ασκήσει αβάσταχτη πίεση στη βιομηχανία της βιοτεχνολογίας και θα πλήξει σημαντικά τις επενδύσεις στην Ευρώπη, δημιουργώντας ένα ανησυχητικό προηγούμενο.
Η Γερμανία έγινε η μεγαλύτερη χώρα της Ένωσης που αποχωρεί από το σχέδιο της Κομισιόν, ακολουθώντας την Ελλάδα και τις Αυστρία, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρο, Δανία, Γαλλία, Ιταλία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Ολλανδία, Πολωνία και Σλοβενία, απορρίπτοντας τις καλλιέργειες. Εκτός από αυτές τις 15 χώρες, τέσσερις περιφέρειες αποχώρησαν επίσης, συγκεκριμένα η Σκωτία, η Ουαλία, και η Βόρεια Ιρλανδία από το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και η Βαλλονία, το γαλλόφωνο κομμάτι του Βελγίου.
Σύμφωνα με τη νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία που εγκρίθηκε νωρίτερα αυτό το έτος, τα κράτη-μέλη μπορούν να ζητήσουν από τις βιοτεχνολογικές εταιρείες, των οποίων οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες έχουν ήδη εγκριθεί, να μην κυκλοφορήσουν τα προϊόντα στις αγορές τους. Οι εταιρείες αναμένεται να κινηθούν νομικά εναντίον αυτής της απόφασης, ωστόσο παρά την απαγόρευση των καλλιεργειών αυτών, πολλές χώρες εξακολουθούν να εισάγουν γενετικά τροποποιημένο αραβόσιτο από άλλα κράτη, όπου είναι νόμιμο.