Oι ταραχές στη Γαλλία είναι το κατ' εξοχήν θέμα του βρετανικού Τύπου της Δευτέρας.
Τη λέξη «πραγματικότητα» προσθέτει στο τρίπτυχο της Γαλλικής Επανάστασης (ελευθερία – ισότητα- αδελφοσύνη) η εφημερίδα Independent, στο πρωτοσέλιδο της, όπου σημειώνει: «Ελευθερία; Απαγορεύεται στις μουσουλμάνες να φέρουν μαντίλες στα σχολεία. Ισότητα: Οι μη λευκοί Γάλλοι έχουν τις διπλές πιθανότητες να είναι άνεργοι. Αδελφοσύνη: Η γαλλική κυβέρνηση ομολογεί ότι οι πολιτικές της ενσωμάτωσης απέτυχαν. Πραγματικότητα: Ο Σιράκ ορκίζεται να αποκαταστήσει την τάξη, μετά την εξάπλωση των ταραχών». Η Γαλλία καίγεται επειδή οι πολιτικοί αγνόησαν τα προβλήματα των μεταναστών, τονίζεται σε άλλο δημοσίευμα της Independent.
«Ελευθερία – ισότητα – αδελφοσύνη, αλλά για λίγους μόνο», επιγράφεται δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, στον υπότιτλο του οποίου σημειώνεται ότι οι ταραχές «εξέπληξαν και ενόχλησαν την ελίτ της Γαλλίας».
Ενώ οι ταραχές σημειώνονταν σε μικρή μόλις απόσταση από το προεδρικό μέγαρο, ο Ζακ Σιράκ και οι υπουργοί του προτιμούσαν μέχρι τώρα να αγνοούν την αυξανόμενη κοινωνική δυσαρέσκεια , από το να αποδεχτούν ότι απέτυχε το γαλλικό μοντέλο ενσωμάτωσης», γράφει ο δημοσιογράφος της Financial Times.
«Δέκα νύχτες, 15 πόλεις, 800 συλλήψεις, 3.500 καμένα οχήματα, 2.300 αστυνομικοί επιπλέον σε περιπολία», γράφει στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα Times. Σε άλλο της δισέλιδο δημοσίευμα υπό τον τίτλο « Οι φωτιές πετάγονται από όλες τις γωνιές, ενώ ο Σιράκ προσπαθεί να διατηρήσει τον έλεγχο», η εφημερίδα γράφει ότι η Γαλλία αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη έκρηξη βίας από το τέλος της δεκαετίας του '60, γιατί δεν κατόρθωσε να ενσωματώσει τα επτά εκατομμύρια ανθρώπους αραβικής και αφρικανικής καταγωγής που ζουν στις πόλεις της.
Το Παρίσι θεωρούσε πάντα ότι υπερισχύει του αγγλοσαξονικού, το μοντέλο της που θέτει ως προτεραιότητα την ενσωμάτωση εις βάρος της πολυπολιτισμικότητας. Θεωρούσε ότι αυτό που αποκαλεί «κοινοτισμό», η διατήρηση δηλαδή της ιδιαιτερότητας και της εθνικής ταυτότητας, προωθεί τη δημιουργία γκέτο, τη φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό, τον θρησκευτικό εξτρεμισμό και τις ταραχές και οδηγεί τελικά σε παρόμοιες ενέργειες, όπως οι βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο. Ωστόσο το γαλλικό μοντέλο δεν λειτούργησε, χωρίς να μπορεί να πει κανείς ότι λειτούργησε το βρετανικό ή το αμερικανικό μοντέλο, γράφει η εφημερίδα Τimes.
«Ο Σιράκ ορκίζεται να αποκαταστήσει την τάξη εν μέσω νέων ταραχών», είναι ο τίτλος πρωτοσέλιδου δημοσιεύματος της εφημερίδας, Daily Telegraph. Σε κεντρικό σχόλιο της εφημερίδας αναφέρονται ως λόγοι για τις ταραχές που συγκλονίζουν τη Γαλλία, η ανεργία, από την οποία πλήττονται πολύ περισσότερο οι μετανάστες και η αποτυχημένη πολιτική στο οικιστικό, η οποία οδήγησε στη δημιουργία γκέτο, που έχουν, όπως γράφει ο σχολιαστής, «τριτοκοσμικό, δημογραφικό προφίλ».
Σε άλλο της πρωτοσέλιδο δημοσίευμα η Daily Telegraph, προβάλει τη συνέντευξη του Βρετανού υπουργού Εσωτερικών, Τσαρλς Κλαρκ, ο οποίος τονίζει ότι δεν θα συσταθεί ειδικό ταμείο αρωγής για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Λονδίνο τον Ιούλιο.
«Eκρηξη στα προάστια» είναι ο τίτλος άρθρου της εφημερίδας Guardian, στο οποίο υπογραμμίζεται ότι οι ταραχές στη Γαλλία είναι προϊόν μακρόχρονου ρατσισμού, φτώχειας και βαναυσότητας της αστυνομίας.
Στο ίδιο άρθρο ασκείται έντονη κριτική στον υπουργό Εσωτερικών, Νικολά Σαρκοζί για τις σκληρές του δηλώσεις κατά των διαδηλωτών. Η αυστηρή πολιτική του «νόμου και της τάξης» που ακολουθεί, αποσκοπεί στην κολακεία των ακροδεξιών ψηφοφόρων, για να τους εκμεταλλευτεί στον ανταγωνισμό του με τον πρωθυπουργό, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, σε σχέση με την υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2007, γράφει ο αρθρογράφος της Guardian.
Υπό τον τίτλο «Ιερεμιάδα των αποτυχιών του Μπλερ στο Ιράκ», η Guardian προβάλλει στην πρώτη της σελίδα τις απόψεις του πρεσβευτή της Βρετανίας στην Ουάσιγκτον την εποχή του πολέμου κατά του Ιράκ, σερ Κρίστοφερ Μέιερς. Ο διπλωμάτης κατηγορεί τον πρωθυπουργό μεταξύ άλλων ότι απέτυχε να ασκήσει οποιαδήποτε επιρροή στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζωρτζ Μπους και ότι σαγηνεύτηκε από την αμερικανική ισχύ για να πει «ναι» στον πόλεμο.
ΠΗΓΗ: BBC