Ο βρετανικός Τύπος σήμερα

«Κοινωνικός ανελκυστήρας» και Κίνα
Τρίτη, 08 Νοεμβρίου 2005 07:04
A- A A+

«Οι ηγέτες «παίζουν το βιολί» τους, ενώ η Γαλλία καίγεται», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας Daily Telegraph.

Μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις της στη μεταπολεμική εποχή, περνά η Γαλλία, καθώς φαίνεται να τίθενται εκτός ελέγχου οι ταραχές που ξεκίνησαν πριν 12 ημέρες. Παρ'ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Φιλίπ Ντουστ Μπλαζί, διαβεβαιώνει ότι η Γαλλία δεν είναι επικίνδυνη χώρα, η εξάπλωση των ταραχών οδήγησε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών να εκδώσει προειδοποίηση για όσους θέλουν να επισκεφτούν τη Γαλλία, γράφει η εφημερίδα.

Στο κεντρικό σχόλιο της Daily Telegraph, υπογραμμίζεται, ότι παρόμοιες ταραχές μπορεί να εξαπλωθούν σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι πυρπολήσεις αυτοκινήτων στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες δείχνουν ότι η βία μπορεί να γενικευτεί, γράφει ο σχολιαστής της εφημερίδας.

«Απαγόρευση κυκλοφορίας στις περιοχές της Γαλλίας που πλήττονται από τις ταραχές», γράφει στην πρώτη της σελίδα η εφημερίδα Financial Times.

Οι γαλλικές αρχές εντείνουν τα μέτρα για την αντιμετώπιση των ταραχών, θέτοντας σε ισχύ έναν νόμο του 1955, που επιτρέπει στις τοπικές αρχές να επιβάλλουν απαγόρευση κυκλοφορίας, γράφει η εφημερίδα, σε κεντρικός σχόλιο της οποίας σημειώνεται: «Ο κοινωνικός ανελκυστήρας βρίσκεται εκτός λειτουργίας. Η άποψη αυτή, που έγινε τελευταία δημοφιλής από τον Γάλλο συγγραφέα Αζιζ Σενί, αποδίδει πολύ καλύτερα από όλες τις αναλύσεις την κατάσταση και μπορεί να ερμηνεύσει τον τρόπο σκέψης των ταραξιών, που βύθισαν τις τελευταίες εβδομάδες τα προάστια των γαλλικών πόλεων στην αναρχία… Αυτό που ζει η Γαλλία είναι η εξέγερση ενός περιθωριοποιημένου τμήματος της κοινωνίας της...», γράφει ο σχολιαστής της εφημερίδα Financial Times.

Made in China

Με τον τίτλο «Made in China» κυκλοφορεί η εφημερίδα Independent, το πρωτοσέλιδο της οποίας καλύπτεται από την κινεζική σημαία και έναν απολογισμό της πολιτικής του Πεκίνου σε μία σειρά ζητημάτων.

Με αφορμή την άφιξη σήμερα στο Λονδίνο του προέδρου, Χου Ζιντάο, η Ιντιπέντεντ υπενθυμίζει ότι στην Κίνα, όπου εξακολουθεί να ισχύει η θανατική ποινή, πραγματοποιούνται κάθε χρόνο 10.000 εκτελέσεις, βρίσκονται στην ημερήσια διάταση τα βασανιστήρια αντιφρονούντων, στο Θιβέτ εξαφανίζονται υποστηρικτές του Δαλάι Λάμα, περιορίζονται οι θρησκευτικές ελευθερίες, επιβαρύνεται υπέρμετρα το περιβάλλον, συνεχίζεται η λογοκρισία, ενώ η διεθνής κοινότητα ασκεί κριτική στον τρόπο που επιχείρησε το Πεκίνο να αποκρύψει το ξέσπασμα επιδημίας της γρίπης των πτηνών το 2003.

Aντιτρομοκρατικός νόμος

Η εφημερίδα Tines, προβάλει την αποφασιστικότητα του Τόνι Μπλερ να μη δεχτεί συμβιβασμούς στην τελική μορφή του αντιτρομοκρατικού νόμου, σε ό,τι αφορά την παράταση του χρόνου κράτησης υπόπτων, χωρίς απαγγελία κατηγοριών, στις 90 ημέρες.

Σε κεντρικό σχόλιο της εφημερίδας σημειώνεται ότι ο κ. Μπλερ θα πρέπει να δείξει μόνο μικρή συμβιβαστική διάθεση, καθώς είναι, όπως γράφει, υπαρκτή η απειλή κατά της βρετανικής κοινωνίας, από μία «πολύ μικρή μειοψηφία εξτρεμιστών».

Το ίδιο θέμα προβάλλει στην πρώτη της σελίδα η εφημερίδα Guardian, η οποία σημειώνει πως, καθώς τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης (Συντηρητικοί, Φιλελεύθεροι Δημοκράτες) παραμένουν αδιάλλακτα και βουλευτές των Εργατικών έχουν εκφράσει την αντίθεσή της στην παράταση της κράτησης υπόπτων πέραν των 14 ημερών, οι επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Εργατικού Κόμματος προειδοποιούν τον κ. Μπλερ να επιδείξει συμβιβαστική διάθεση, ενόψει της αυριανής συζήτησης του νομοσχεδίου στη βουλή.

ΠΗΓΗ: BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή