Γάλλοι αρχαιολόγοι έφεραν πρόσφατα στο φως έναν τάφο της προρωμαϊκής εποχής που είχε διατηρηθεί σε άριστη κατάσταση στην Πομπηία, όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής του περίφημου αρχαιολογικού χώρου της Ιταλίας.
«Η Πομπηία παραμένει μια ανεξάντλητη πηγή επιστημονικών ανακαλύψεων» ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή του ο Massimo Osanna, ο διευθυντής του αρχαιολογικού χώρου. Ο τάφος που ανακαλύφθηκε από την ομάδα του «French Jean Berard Centre» ανάγεται στην εποχή των Σαμνιτών, δηλαδή στον 4ο αιώνα π.Χ. και βρίσκεται στην Πύλη της αρχαίας ρωμαϊκής πόλης Ερκολάνο. Περιείχε αγγεία και αμφορείς τέλεια διατηρημένους και αποτελεί μια σπάνια μαρτυρία των ταφικών εθίμων της εποχής αυτής.
Η ανακάλυψη αυτή επιτρέπει στους αρχαιολόγους να μελετήσουν μια ιστορική περίοδο που «έχει ερευνηθεί ελάχιστα μέχρι τώρα στην Πομπηία», εξήγησε ο Osanna, που είναι και ο ίδιος αρχαιολόγος ενώ ανέλαβε διευθυντής πριν από δύο χρόνια. «Οι ανασκαφές αυτές αποτελούν απόδειξη ότι η Πομπηία παραμένει ακόμη μια ζωντανή πόλη, την οποία πρέπει να διατηρήσουμε», πρόσθεσε.
Η αρχαία ρωμαϊκή πόλη, που διατηρήθηκε στον χρόνο όταν θάφτηκε κάτω από τις στάχτες του Βεζούβιου, στις 24 Αυγούστου του 79 μ.Χ., είναι ο δεύτερος σε αριθμό επισκεπτών αρχαιολογικός χώρος της Ιταλίας, μετά το Κολοσσαίο της Ρώμης. Πέρυσι την επισκέφθηκαν 2,7 εκατομμύρια τουρίστες.
Χιλιάδες άνθρωποι - αρχαιολόγοι, τεχνίτες και ειδικοί - εργάζονται αυτήν την περίοδο στον αρχαιολογικό χώρο, σε έργα συντήρησης και αποκατάστασης.
Πρώτη ανακάλυψη τμήματος της Πομπηίας έγινε το 1592, τυχαία, κατά τις εργασίες για την κατασκευή του υπόγειου υδραγωγείου της πόλης Τόρε Ανουντσιάτα. Τότε, βρέθηκαν πολλά σημαντικά αντικείμενα, που μαζί με όσα ανακαλύφθηκαν σε κατοπινές ανασκαφές αποτελούν σήμερα έναν πραγματικό θησαυρό τέχνης. naftemporiki.gr