Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον ανακάλυψαν μέσα από πειράματα ότι τα κατοικίδια σκυλιά φαίνεται να έχουν χάσει μέρος της ικανότητας επίλυσης προβλημάτων, ως αποτέλεσμα της μακροχρόνιας εξημέρωσής τους από τον άνθρωπο.
Τα σκυλιά ως γνωστό συνεργάζονται με τους ανθρώπους, σε αντίθεση με τα άγρια ζώα, με μία χαρακτηριστική συμπεριφορά να είναι η τάση τους να κοιτάζουν τον άνθρωπο -σύντροφο τους όταν έρχονται αντιμέτωπα με μια αμήχανη κατάσταση, φαινομενικά ζητώντας βοήθεια.
Για να μάθει περισσότερα σχετικά με αυτήν τη συμπεριφορά, η επικεφαλής της μελέτης Μονίκ Ουντέλ είχε τη βοήθεια 10 σκυλιών που ζουν με ιδιοκτήτες, 10 που ζουν σε καταφύγια, και 10 λύκων που έχουν μεγαλώσει με ανθρώπους.
Σε κάθε ένα από τα ζώα παρουσιάστηκε ένα λουκάνικο, το οποία είχαν τη δυνατότητα να μυρίζουν, αλλά όχι να φάνε. Το λουκάνικο τοποθετήθηκε μέσα σε ένα πλαστικό δοχείο με ένα κουμπωτό καπάκι που συνδεόταν με ένα σχοινί μικρού μήκους. Για να ανοίξει το δοχείο, τα ζώα έπρεπε να τραβήξουν το σχοινί, κρατώντας πατημένο το δοχείο. Η κίνηση αυτή θεωρείται σχετικά εύκολη για ζώα με τη νοημοσύνη των σκύλων και των λύκων. Η Ουντέλ διεξήγαγε τα πειράματα με δύο τρόπους, πρώτα με το ζώο μόνο με το δοχείο, και μετά με έναν άνθρωπο να στέκεται κοντά.
Η Ουντέλ παρατήρησε ότι κανένα κατοικίδιο σκυλί δεν ήταν σε θέση να ανοίξει το δοχείο, όπως και εννιά στα δέκα σκυλιά καταφυγίων, αλλά οκτώ από τους δέκα λύκους το κατάφεραν. Η παρουσία ενός προσώπου σε κοντινή απόσταση δεν βοήθησε πολύ, με τα αποτελέσματα να είναι σχεδόν ίδια.
Όλα τα σκυλιά και από τις δύο ομάδες πέρασαν πολύ περισσότερο χρόνο κοιτάζοντας τον άνθρωπο στο δωμάτιο, σε σχέση με τους λύκους. Στη συνέχεια στον άνθρωπο επετράπη να δώσει κουράγιο στους σκύλους και με αυτόν τον τρόπο αυξήθηκε το ποσοστό επιτυχίας των σκύλων καταφυγίων. Τέσσεσρις από αυτούς κατάφεραν να ανοίξουν το δοχείο, αλλά μόνο ένα κατοικίδιο σκυλί είχε αυτήν την επιτυχία.
Το πείραμα είχε ενδιαφέρον για τους ερευνητές, επειδή όλοι οι σκύλοι και οι λύκοι ήταν ικανοί να ανοίξουν το δοχείο, αλλά μόνο οι λύκοι είχαν πραγματικό κίνητρο για να το πράξουν, ενώ τα σκυλιά από την άλλη πλευρά ήταν πολύ πιο έτοιμα να ζητήσουν βοήθεια.