Η επιβράδυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη αναμένεται να λάβει τέλος τα επόμενα δύο χρόνια καθώς το κλιματικό σύστημα της Γης υφίσταται ριζικές αλλαγές που θα ωθήσουν τις θερμοκρασίες σε επίπεδα ρεκόρ αυτό το έτος και το επόμενο, σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Μεγάλης Βρετανίας.
Τα ευρήματα της μελέτης καταρρίπτουν τις μετριοπαθείς θεωρίες των σκεπτικιστών της κλιματικής αλλαγής και ασκούν μεγαλύτερη πίεση στους ηγέτες που θα συνεδριάσουν στην κρίσιμη σύνοδο κορυφής για το κλίμα του ΟΗΕ στο Παρίσι τον Δεκέμβριο, αναφέρουν οι ειδικοί.
Η έρευνα προβλέπει ότι ο πλανήτης θα βιώσει ίσως ένα από τα ισχυρότερα γεγονότα Ελ Νίνιο του τελευταίου αιώνα, ένα φαινόμενο που αυξάνει τη θερμοκρασία του Ειρηνικού Ωκεανού και μπορεί να είναι εξαιρετικά επιζήμιο, προκαλώντας ξηρασίες και ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλον τον κόσμο.
Οι προβλέψεις δείχνουν πως η ένταση του επερχομένου Ελ Νίνιο μπορεί να είναι το ίδιο ισχυρή με εκείνη του 1997-98, όταν προκλήθηκαν θανατηφόρες κατολισθήσεις στη Νότια Αμερική, καταστρεπτική ξηρασία στη Νοτιοανατολική Ασία και ακραίες καιρικές συνθήκες σε πολλά άλλα μέρη του πλανήτη.
Το Ελ Νίνιο μπορεί επίσης να ωθήσει τη μέση παγκόσμια θερμοκρασία να σημειώσει ρεκόρ για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το 2016, ενώ έχει ήδη αποδυναμώσει την ινδική εποχή των μουσώνων, αυξάνοντας τον κίνδυνο ξηρασίας στη Νότια Αφρική, την Ινδονησία και την Αυστραλία. Το μόνο θετικό είναι ότι ενδεχομένως θα ανακουφιστεί η Καλιφόρνια από την έντονη ξηρασία των τελευταίων πολλών μηνών.
Τα φαινόμενα Ελ Νίνιο διαρκούν συνήθως από εννέα μήνες έως δύο έτη, αν και μπορεί να συνεχιστούν έως και για τέσσερα χρόνια. Ένα συμβάν Ελ Νίνιο ξεκινά όταν οι επικρατούντες άνεμοι πάνω από τον τροπικό Ειρηνικό αρχίζουν να εξασθενούν, θερμαίνοντας τα επιφανειακά νερά του ανατολικού κομματιού.
«Αν η θέρμανση από τα αέρια του θερμοκηπίου συνεχιστεί αμείωτη, τότε οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στο παγκόσμιο και τοπικό κλίμα θα επισκιάσουν τις βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις, όπως το Ελ Νίνιο», προειδοποιεί ο καθηγητής Ρόουαν Σάττον, που επιμελήθηκε της έρευνας.
«Εκτός εάν υπάρξει μια μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη, φαίνεται ότι σε παγκόσμιο επίπεδο το 2014, το 2015 και το 2016 θα είναι τα θερμότερα έτη που έχουν καταγραφεί ποτέ. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Το Ελ Νίνιο είναι ένας σημαντικός παράγοντας, αλλά απλά συμπληρώνει τις μακροπρόθεσμες επιδράσεις από τις ανθρώπινες δραστηριότητες», πρόσθεσε ο καθηγητής.