Ο αργός ρυθμός προόδου για τη σύναψη συμφωνίας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής έχει προκαλέσει ανησυχία στους αντιπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών, με το χρόνο να εξαντλείται πριν την επερχόμενη σύνοδο κορυφής στο Παρίσι, κατά την οποία η παγκόσμια συμφωνία πρέπει να επικυρωθεί.
Η συμφωνία θα προβλέπει τρόπους και μέτρα για την καταπολέμηση της παγκόσμιας υπερθέρμανσης μετά το 2020 από σχεδόν 200 κράτη. Σύμφωνα με την Κριστιάνα Φιγκέρες, διευθύντρια της αρμόδιας επιτροπής του ΟΗΕ, η τελευταία εβδομάδα διαπραγματεύσεων στη Βόννη αποτέλεσε πρόοδο όσον αφορά τη διευκρίνηση επιλογών για θέματα όπως η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και η χρηματοδότηση αναπτυσσομένων κρατών.
«Φυσικά και είμαστε όλοι ανυπόμονοι, και λίγο απογοητευμένοι, αλλά είμαστε σε καλό δρόμο για τη συμφωνία του Παρισιού», δήλωσε η Φιγκέρες σε συνέντευξη Τύπου, αναφερόμενη στις προσπάθειες περικοπών των εκπομπών για τον περιορισμό φαινομένων όπως καύσωνες, πλημμύρες και άνοδος της στάθμης της θάλασσας.
Ωστόσο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν κατά τις τελευταίες εβδομάδες επέκρινε τις διαπραγματεύσεις, σχολιάζοντας ότι προχωρούν με «ρυθμούς χελώνας». Το σχόλιο αυτό προκάλεσε την αντίδραση του Αλγερινού Αχμέντ Ντζογκλάφ, προεδρεύοντα των συνεδριάσεων της Βόννης.
«Το γραφείο του κυρίου Μπαν βρίσκεται στον 38ο όροφο του κτιρίου των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Από τόσο ψηλά δεν μπορεί να δεί τι συμβαίνει στο υπόγειο», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Σημειώνουμε πρόοδο. Θα είμαστε στην ώρα μας για το Παρίσι», πρόσθεσε.
Απομένει μόνο μία πιο επίσημη πενθήμερη συνεδρίαση, τον Οκτώβριο, πριν από τη σύνοδο κορυφής στις 30 Νοεμβρίου, και οι σύνεδροι έχουν αφήσει τα δύσκολα σημεία να συμφωνηθούν στο Παρίσι.
Οι κυβερνήσεις ζητούν από τον Ντζογκλάφ και τον άλλον προεδρεύοντα Ντάνιελ Ραϊφσνάιντερ από τις ΗΠΑ να παρουσιάσουν ένα νέο βελτιωμένο σχέδιο κειμένου στις αρχές Οκτωβρίου, περιγράφοντας σαφείς επιλογές.
Ένα από τα σημεία διαφωνίας, για παράδειγμα, είναι ο ορισμός προθεσμίας για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων μέχρι το 2050, που προτιμούν πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, σε αντίθεση με τα κράτη του ΟΠΕΚ που προτείνουν να μην τεθεί τελική ημερομηνία.
«Οι κυβερνήσεις μας έχουν αποτύχει στη Βόννη», δήλωσε ο Μάρτιν Κάιζερ της Greenpeace, λέγοντας ότι οι διαπραγματευτές θα πρέπει να θέσουν ως στόχο τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων ως τα μέσα του αιώνα.
Η Γαλλία σχεδιάζει να καλέσει τους ηγέτες του κόσμου στα εγκαίνια της συνόδου κορυφής στο Παρίσι προκειμένου να ενθαρρύνει την επιτυχία των διαπραγματεύσεων.