Με μεγαλύτερη ζωντάνια, περισσότερες αντιπαραθέσεις και εντονότερο ενδιαφέρον εξελίχθηκε το δεύτερο debate μεταξύ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελου Μεϊμαράκη.
Η συζήτηση, η οποία αναπτύχθηκε πάνω σε τέσσερις γύρους, κέντρισε το ενδιαφέρον των τηλεθεατών, χάριν κυρίως, του απευθείας διαλόγου μεταξύ των δύο διεκδικητών της πρωθυπουργίας.
Οι τοποθετήσεις των κ.κ. Τσίπρα και Μεϊμαράκη στην ενότητα «Εσωτερική Πολιτική»
Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι «μετά τις εκλογές θα υπάρξει κυβέρνηση» προσθέτοντας ότι «θα προσπαθήσω να δημιουργήσω τις ευρύτερες συναινέσεις για να υπάρξει κυβέρνηση».
«Ο κ. Μεϊμαράκης», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «με καλεί σε μια παρά φύσιν συνεργασία». Καλό θα ήταν να ερωτηθούν ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι για τη στάση τους, συνέχισε, εκτιμώντας ότι η χώρα δεν θα οδηγηθεί ξανά σε εκλογές.
Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο συνεργασίας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., σημείωσε ότι το πρόβλημα με τον κ. Μεϊμαράκη είναι ότι «έχουμε ριζικές διαφορές σε μία σειρά από κρίσιμα ζητήματα, όπως στο ζήτημα του χρέους». «Δεν μπορούμε να συνυπάρξουμε», διευκρίνισε.
Ερωτηθείς για την διαφθορά, ο κ. Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι «είναι επιθυμία της διαπλοκής να με πάρει στην αγκαλιά της, αλλά δεν θα τα καταφέρει». «Έχω την πεποίθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πολύ κοντά στην απόλυτη πλειοψηφία», εκτίμησε εν συνεχεία.
Όσον αφορά στις καταγγελίες περί εμπλοκής του προέδρου της Ν.Δ. στην υπόθεση των υποβρυχίων, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι ο καθένας έχει μία διαδρομή και όλοι κρίνονται. «Το ζήτημα είναι τι εκπροσωπεί ο κ. Μεϊμαράκς», τόνισε, εκτιμώντας εν συνεχεία ότι εκπροσωπεί ένα κόμμα που κυβέρνησε αυτοδύναμα πολλά χρόνια, φορτώνοντας με χρέη τον λαό. «Δεν είμαι πεπεισμένος ότι ο κ. Μεϊμαράκης θέλει να συγκρουστεί με αυτό το σύστημα», πρόσθεσε.
Ο κ. Τσίπρας ερωτήθηκε και για το ζήτημα των μεταλλείων χρυσού, επισημαίνοντας ότι η εξόρυξη χρυσού δημιουργεί προβλήματα στο περιβάλλον, εκτός κι αν τηρούνται οι προδιαγραφές. Θέλουμε επενδύσεις, αλλά θέλουμε και τη νομιμότητα, διαμήνυσε, εξηγώντας, ότι οδηγηθήκαμε στην αναστολή των εργασιών μόνο σε ό,τι αφορά την εξόρυξη χρυσού.
Εκβιαστικά η εταιρεία σταμάτησε όλες τις εργασίες, κατήγγειλε, υπερθεματίζοντας ότι «εμείς είμαστε με τους εργαζομένους, αλλά και με τη νομιμότητα». «Δεν έχουμε διάθεση εκδίκησης, αν οι δραστηριότητες της εταιρείας δεν μολύνουν το περιβάλλον, θα συνεχιστούν», διαβεβαίωσε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς για τη διαπραγμάτευση, ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έδωσε μάχη στο θέμα των συντάξεων, αν και παραδέχθηκε ότι «το ασφαλιστικό είναι μία βραδυφλεγής βόμβα, ιδίως μετά το PSI της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου».
Θέλει ο λαός έναν πρωθυπουργό που να λέει την αλήθεια, συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε πει πως το άλλο όνομα των λαθών μας είναι εμπειρία. «Απέκτησα εμπειρία, ματώσαμε», σχολίασε.
«Εμείς προσπαθήσαμε, κερδίσαμε έδαφος, βάλαμε τον λαό στο προσκήνιο. Είπα την αλήθεια στο δημοψήφισμα, ότι θα φέρουμε μία καλύτερη συμφωνία» εξήγησε.
Όσον αφορά στο ζήτημα των τραπεζών, ο κ. Τσίπρας υπερθεμάτισε ότι η ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης υπήρχε από πριν - όχι μόνο τώρα λόγω των capital controls. Το θέμα των δανείων είναι κρίσιμο, συμπλήρωσε, σημειώνοντας ότι πρέπει να γίνει ξεκαθάρισμα των κόκκινων δανείων και ελάφρυνση των επιχειρήσεων.
Δεν υπάρχει άλλος πολιτικός που με τόση ειλικρίνεια να έχει παραδεχθεί λάθη, τόνισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι είναι καιρός να σταματήσουμε να στεκόμαστε στο παρελθόν. «Εγώ αισθάνομαι περήφανος για το σκληρό αγώνα που δώσαμε. Κερδίσαμε έδαφος, δεν πρέπει να πάμε πίσω» κατέληξε.
Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης τόνισε την ανάγκη μίας μίνιμουμ συνεργασίας, σε επίπεδο προγραμματικής βάσης, προκειμένου η χώρα να εξέλθει της κρίσης. «Ζήτησα με τον κ. Τσίπρα να έχουμε κοινό προγραμματισμό σε συγκεκριμένα ζητήματα, όπως στην εφαρμογή των όρων που ο ίδιος υπέγραψε» υπογράμμισε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι η συνεργασία δεν είναι θέμα προσώπων.
«Δεν ζητάει κανείς να αφομοιώσει ο ένας τον άλλον» ξεκαθάρισε, προσθέτοντας ότι μπορούμε να συγκροτήσουμε μία εθνική ομάδα, καθώς απαιτείται περισσότερη συνεργασία. Οφείλουμε να έχουμε ανθρώπους που θα στηρίξουν συγκεκριμένες αποφάσεις, επισήμανε ο κ. Μεϊμαράκης, ενώ εν συνεχεία, κατέστησε σαφές ότι μπορούμε να προτείνουμε σε ανθρώπους από την υπηρεσιακή κυβέρνηση, αλλά και από την κυβέρνηση Τσίπρα, να συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση.
«Μην μας κάνουν μαθήματα περί διαπλοκής κάποιοι που δεν έφεραν ούτε ένα νομοσχέδιο για τη διαπλοκή» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, αναφερόμενος στο ζήτημα της διαφθοράς. «Μπορεί να μας πει ο κ. Τσίπρας ένα μέτρο που έφερε; Το μόνο που έκανε είναι ότι κατάργησε τη διαύγεια. Έφερε στη Βουλή έναν νόμο για τα ΜΜΕ χωρίς να τον περάσει. Τι περιμένει; Θέλει απλά να υφαρπάξει την ψήφο των πολιτών» συμπλήρωσε.
Απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα, τον κατηγόρησε ότι έχει ρίξει χαμηλά το επίπεδο, επειδή ενδεχομένως έχει γίνει μνημονιακός. «Η κ. Κωνσταντοπούλου είπε ότι είστε διαπλεκόμενος μέχρι το μεδούλι. Εμείς εισπράξαμε 35 εκατ. από τη λίστα Λαγκάρντ, εσείς μηδέν» συμπλήρωσε.
Όσον αφορά στην ανάπτυξη, ο πρόεδρος της ΝΔ κατήγγειλε ότι ο κ. Τσίπρας έδιωξε κάθε επένδυση. «Δεν προχώρησε η Cosco, τα αεροδρόμια, οι Σκουριές» εξήγησε, διαβεβαιώνοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να ξεμπλοκάρουμε όλα τα μεγάλα έργα». Ακόμα και τα έργα σε οδικούς άξονες σταμάτησαν, γιατί δεν υπήρχε ρευστό, συνέχισε, επιρρίπτοντας την ευθύνη στην προηγούμενη κυβέρνηση.
«Ο κ. Τσίπρας μπερδεύει τα στοιχεία για την ανάπτυξη» είπε ο κ. Μεϊμαράκης, καταλογίζοντάς του ότι παραμένει ο πρωθυπουργός με τον μεγαλύτερο αριθμό ανέργων. Εμείς δεν ψηφίσαμε το μνημόνιο, διαβεβαίωσε εν συνεχεία, ξεκαθαρίζοντας ότι στηρίξαμε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. «Το μνημόνιο φέρει την υπογραφή Τσίπρα – Καμμένου» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με τις ομαδικές απολύσεις, υπερθεμάτισε ότι μόνο επί Τσίπρα έπεσαν στο τραπέζι και τις υπέγραψε.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επανέλαβε την πεποίθηση ότι «πρέπει να συνεννοηθούμε με τον κ. Τσίπρα, ενώ πρόσθεσε ότι για την αυτοδυναμία, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει δύο βουλευτές, αλλά 52. «Ο ΣΥΡΙΖΑ τόσα χρόνια ήταν στο 3%, εφόσον η χώρα μπει στην κανονικότητα δεν θα υπάρξουν αυτά τα ποσοστά» συνέχισε χαρακτηριστικά.
Σχολιάζοντας δήλωση του κ. Τσίπρα ότι τον Ιανουάριο βρήκε άδεια ταμεία, ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «λέει ψέματα». Γιατί, διερωτήθηκε, ζήτησε παράταση, χωρίς να πάρουμε ρευστό; Ο κ. Βαρουφάκης παραδέχθηκε, συνέχισε, ότι είχαμε συμφωνήσει με τον κ. Τσίπρα το Grexit. «Ήξερε ότι θα κλείσουν οι τράπεζες και ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι έκανε πίσω» πρόσθεσε.
«Εμείς διδαχθήκαμε από τα λάθη μας» συνέχισε, προσθέτοντας ότι με νέους ανθρώπους, ικανούς, άξιους, θα συγκρουστούμε με τη διαπλοκή και θα εφαρμόσουμε μεταρρυθμίσεις. Ο πρόεδρος της Ν.Δ., υπερθεμάτισε ότι ο κ. Τσίπρας με την υπογραφή του δέσμευσε το θέμα της σύνταξης, ενώ στο αγροτικό πρέπει να έρθει το νομοσχέδιο. Για να έχουμε ισχυρή περιφέρεια, απαιτείται να έχουμε ισχυρό πρωτογενή τομέα, συμπλήρωσε, διευκρινίζοντας ότι «δεν είπα ότι με ένα άρθρο τα σκίζουμε όλα, πρέπει να τα συζητήσουμε».
Σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Μεϊμαράκης υπενθύμισε ότι η ΝΔ έχει παραδεχθεί πως πράγματι περιέχει αδικίες και πως πρέπει να φορολογηθούν κάποιες μεγάλες εκτάσεις. Ήμασταν έτοιμοι αλλά ήρθαν οι εκλογές, έσπευσε να σημειώσει, προσθέτοντας ότι ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα τον καταργήσει και τελικά, τον εφάρμοσε.
Εγώ δεν πρόκειται να πω ψέματα, διαβεβαίωσε, προσθέτοντας ότι θέλω να σας κοιτάω στα μάτια μετά τις εκλογές. Με το ξεμπλοκάρισμα των μεγάλων έργων, οι πόροι που θα αποδεσμευτούν από το πιθανό πλεόνασμα, θα αξιοποιηθούν για τη μείωση των φόρων, διαμήνυσε ο πρόεδρος της Ν.Δ.
«Δεν υποσχέθηκα τίποτα, αν δεν υλοποιήσουμε πρώτα μεταρρυθμίσεις που αναφέρονται στο μνημόνιο» διαβεβαίωσε ο κ. Μεϊμαράκης. Αναφερόμενος στις πιθανές αλλαγές του προγράμματος, εκτίμησε ότι πηγαίνοντας στην Ευρώπη, αφού έχουμε εκπέμψει ένα θετικό μήνυμα, θα μπορέσουμε να συζητήσουμε μαζί τους. «Η Ε.Ε. θέλει να υπάρχει η Ελλάδα, έχει πάει σε ποσοτική χαλάρωση. Ο κ. Τσίπρας δεν τα έχει καταλάβει αυτά» σημείωσε.
Οι τοποθετήσεις των κ.κ. Τσίπρα και Μεϊμαράκη στον δεύτερο γύρο
Στην έναρξη του δεύτερου γύρου, με αντικείμενο την εξωτερική πολιτική, ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον κ. Μεϊμαράκη τόνισε ότι η Ν.Δ. ανήκει σε ένα πολιτικό στρατόπεδο της Ευρώπης, στο οποίο την ηγεμονία έχουν η κ. Μέρκελ και ο κ. Σόιμπλε. Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η συμφωνία είναι «ζωντανός οργανισμός» με ανοιχτά ζητήματα, όπως αυτό του χρέους. «Το θέμα είναι αν θα διαπραγματευτεί κάποιος που μάχεται ή που κάποιος που λέει ναι σε όλα», είπε ενώ σημείωσε ότι «το κρίσιμο είναι να βγούμε από την επιτροπεία, εφαρμόζοντας γρήγορα όσα συμφωνήσαμε, αλλάζοντας όσα μπορούμε». Παράλληλα, εξαπέλυσε «πυρά» εκ νέου στον κ. Μεϊμαράκη, κατηγορώντας τον ότι η Ν.Δ. είχε ως σχέδιο τα πλεονάσματα, ώστε να πληρώνεται ένα χρέος «που δεν μπορεί να αποπληρωθεί».
«Πήγαμε σε άλλες χώρες, ακόμα και στο Ιράν, όχι για να πάρουμε λεφτά για το χρέος, αλλά για να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ανάπτυξης. Όσες πόρτες χτυπήσαμε για επενδύσεις, τις βρήκαμε ανοιχτές», σχολίασε. Όπως εξήγησε, όπου πήγε ζήτησε εμπορικές σχέσεις και όχι δανεικά, ενώ κατηγόρησε τους εταίρους ότι «έλαβαν τα μέτρα τους, αφήνοντας την Ελλάδα εκτός ποσοτικής χαλάρωσης ενώ γνώριζαν ότι έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ».
Αναφερόμενος στο προσφυγικό, σημείωσε ότι με τον κ. Ρέντσι έθεσε επί τάπητος το ζήτημα. Χαρακτήρισε τις εκλογές κρίσιμες για την Ελλάδα και την Ευρώπη, τονίζοντας ότι αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταλεί ένα μήνυμα ενάντια στη λιτότητα, ενώ σε ό,τι αφορά τη σχέση του με την κ. Μέρκελ, εξήγησε ότι είναι αμοιβαίου σεβασμού, αλλά και έντονης πολιτικής διαφοροποίησης και διεκδίκησης. Σε παρέμβασή του για το θέμα του ΑΔΜΗΕ, τόνισε ότι έχει μείνει ανοιχτό, ενώ εξήγησε ότι οι εκλογές δεν μπορούσαν να αποφευχθούν, από τη στιγμή που χάθηκε η πλειοψηφία των βουλευτών.
«Είδαμε με τα μάτια μας ότι το σενάριο του Grexit ήταν σχέδιο, για να αποτελέσει ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνησή του μία αριστερή παρένθεση. Δεν ήταν μόνος του ο Σόιμπλε», ανέφερε ο κ. Τσίρπας, ωστόσο εκτίμησε ότι «πλέον έχουμε έναν οδικό χάρτη στον οποίο πρέπει να βαδίσουμε». Επανέλαβε ότι η συμφωνία έχει δυσκολίες, αλλά εκτίμησε ότι μπορεί να υλοποιηθεί, ενώ διευκρίνισε ότι «αν κερδίσουμε το ζήτημα του χρέους», θα έρθει και η ανάπτυξη, η οποία όμως πρέπει να έχει θετικό πρόσημο.
Σε ό,τι αφορά τις ξένες επενδύσεις, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι σύμφωνα με σύγχρονες μελέτες, δεν εξαρτώνται απαραίτητα από τη φορολογία, αλλά από τη σταθερότητα, από ζητήματα γραφειοκρατίας και δικαιοσύνης. «Αν θέλουμε πραγματικά επενδύσεις, με θέσεις εργασίας, πρέπει να κάνουμε σειρά από τομές στο γραφειοκρατικό κράτος, αλλά να προχωρήσουμε και σε νέο αναπτυξιακό νόμο, κι ας είναι η φορολογία μας λίγο πιο βαριά από τη Βουλγαρία. Αρκεί να υπάρχει σταθερότητα στη φορολογία», εξήγησε.
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, επανέλαβε ότι πρέπει να βρεθούν ισοδύναμα, ενώ χαρακτήρισε λάθος τις οριζόντιες απολύσεις στην εκπαίδευση, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνουν προσλήψεις.
Απαντώντας σε αναφορά του κ. Μεϊμαράκη, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «δεν είπα ότι θα σας τελειώσουμε», αλλά όπως εξήγησε, αναφερόταν στο τέλος του παλιού πολιτικού συστήματος. «Στο προηγούμενο ντιμπέιτ είπατε ότι δεν ολοκληρώσατε το έργο σας, λόγο συγκυβέρνησης. Στην αρχή με θέλατε πρωθυπουργό, τώρα με υποβιβάσατε σε αντιπρόεδρο, δεν προορίζετε για εκεί τον κ. Βενιζέλο;», διερωτήθηκε. Σε ερώτηση του κ. Μεϊμαράκη για το αν θα οδηγηθεί η χώρα σε νέες εκλογές, ο κ. Τσίπρας τον κατηγόρησε ότι δεν θέλει εθνική συνεννόηση, αλλά εθνική συγκάλυψη. «Εχω αποδείξει ότι ξέρω να συνεργάζομαι, συνεργάστηκα με τον κ. Καμμένο», σχολίασε.
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «δεν είναι φυσιολογικό να συνεργαστούμε. Το να είναι αξιωματική αντιπολίτευση η Χρυσή Αυγή θα είναι κατάρα για τον τόπο». Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι τίποτα δεν χαρίστηκε σε αυτόν τον τόπο, ενώ ζήτησε «εντολή συνέχειας, για να μην μείνει η ελπίδα στη μέση».
«Η βασική υπόσχεση που έδωσα τον Ιανουάριο ήταν ότι θα ματώσουμε για να διαπραγματευτούμε την έξοδο από την εποπτεία. Την υπόσχεσή μας την τηρήσαμε. Ματώσαμε, διαπραγματευτήκαμε για το καλό του ελληνικού λαού, δημιουργήσαμε ρωγμές στην Ευρώπη. Δεν είναι αλήθεια ότι δεν κάναμε τίποτα» ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός.
Ερωτηθείς για τους νέους που φεύγουν από την Ελλάδα, τόνισε ότι «το να λέει ο κ. Μεϊμαράκης ότι εκείνος έχει έγνοια για εκείνους και όχι εμείς, είναι καινοφανές», ενώ υπογράμμισε ότι χρειάζονται τομές, ενίσχυση των πανεπιστημίων και της έρευνας.
Από την πλευρά του ο κ. Μεϊμαράκης, αναφερόμενος στα ισοδύναμα που θα λειάνουν ορισμένες πλευρές του μνημονίου, εστίασε στο ότι πρέπει πρώτα να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις και, αφού εκπέμψει η χώρα ένα θετικό μήνυμα στην Ευρώπη, θα μπορέσει να υπάρξει συζήτηση με τους εταίρους σε καλύτερο πλαίσιο. Παράλληλα, κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι θέλει να «δραπετεύσει, για να μην αναλάβει ευθύνες».
«Ο κ. Τσίπρας έπαθε μετάλλαξη μετά το μνημόνιο. Δεν είστε ωρομίσθιος κ. Τσίπρα να μας λέτε για τις 17 ώρες. Σκεφτήκατε τι υπογράψατε; Ας πηγαίναμε για εκλογές αντί για δημοψήφισμα. Ο λαός σας είπε όχι, το κάνατε ναι και μας πήγατε και σε εκλογές. Η αστάθεια είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας», ανέφερε ο κ. Μεϊμαράκης.
Σε ερώτηση για τη στάση που κράτησε απέναντι στον κ. Βέμπερ, σημείωσε ότι εκείνος ψήφισε τη συμφωνία, παρά τα όσα είχε πει. «Συμφωνεί ο κ. Τσίπρας με όλη την Αριστερά που δεν ψήφισε τη συμφωνία στα κοινοβούλια;», διερωτήθηκε και σημείωσε ότι ο κ. Τσίπρας μεταλλάχτηκε και υπέγραψε μία συμφωνία, στην οποία δεν γίνεται αναφορά για διαγραφή, αλλά για αναδιάρθρωση του χρέους.
Συνεχίζοντας, επεσήμανε ότι στο μνημόνιο υπάρχει αναφορά για ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, εκτός και αν βρεθούν ισοδύναμα και καταλόγισε στον κ. Τσίπρα ότι ψεύδεται. Παράλληλα, σημείωσε ότι κανείς δεν τον ρώτησε για τους υπουργούς της υπηρεσιακής κυβέρνησης, ενώ ερωτηθείς σχετικά με το χαρτοφυλάκιο της μετανάστευσης, δήλωσε ότι θα εξεταστεί το ζήτημα ενός ξεχωριστού υπουργείου, αν και «τόσο καιρό η κ. υπουργός δεν έκανε τίποτα», όπως είπε.
Ο κ. Μεϊμαράκης σημείωσε ότι ο χαρακτηρισμός «ωρομίσθιος» προς τον κ. Τσίπρα δεν είναι ύβρις και σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες, εκτίμησε ότι έπρεπε να υπήρχε πρόβλεψη για να γίνεται η καταγραφή τους στα νησιά. Όπως είπε, ο κ. Τσίπρας έστειλε μήνυμα και σε «μετανάστες και λαθρομετανάστες να έρθουν και έτσι ήρθαν πολλοί χωρίς χαρτιά στη χώρα».
Επιπλέον, διερωτήθηκε γιατί η χώρα οδηγείται σε εκλογές, κατηγορώντας τον κ. Τσίπρα ότι δεν εξηγήσει επαρκώς την απόφασή του και αναφέρθηκε στην επιθέσεις του κ. Καμμένου, όσο στελέχη της Ν.Δ. είχαν μεταβεί στις Βρυξέλλες εν μέσω της διαπραγμάτευσης. Ο κ. Μείμαράκης επανέλαβε ότι ο κ. Τσίπρας είχε ευνοϊκότερη μεταχείριση από τους εταίρους, σε σύγκριση με προηγούμενες κυβερνήσεις και σημείωσε ότι εφόσον η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είχε ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, θα είχε λόγο να πάει σε εκλογές. «Ο πόλεμος στη Συρία δεν ξεκίνησε όταν γίνατε κυβέρνηση. Δεν το ξέρετε ούτε αυτό, ούτε για τα θαλάσσια σύνορα;» διερωτήθηκε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα.
«Η Ν.Δ. έχει μακρά ιστορία, έβαλε τη χώρα στην ΕΟΚ. Από την κρίση και μετά η Ε.Ε. δεν αντέδρασε όπως έπρεπε, οι μηχανισμοί άρχισαν να στήνονται μετά την κρίση. Η χώρα ήταν αδύναμη και είχε μεγάλο χρέος, που δεν οφείλεται κατά βάση στη Ν.Δ. Αναλάβαμε και τις δικές μας ευθύνες. Άλλαξε η Ελλάδα, αλλάξαμε κι εμείς και δεν θα ξανακάνουμε τα ίδια λάθη», απάντησε σε ερώτηση για το αν αναγνωρίζει τα λάθη του κόμματος του, ενώ όπως είπε, «αν δεν είχε βάλει αυτογκόλ ο κ. Τσίπρας με τις εκλογές τον Γενάρη, θα είχε ολοκληρωθεί και η πέμπτη αξιολόγηση».
«Άμα συνεργαστούμε θα συμφωνήσουμε σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, αλλά παραμένετε ψευτράκος» ανέφερε ο κ. Μεϊμαράκης, ενώ τόνισε ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στον κ. Τσίπρα. «Δεν σας θέλω ούτε για πρωθυπουργό, ούτε για αντιπρόεδρο. Είστε ο πρωθυπουργός που έφερε τη μεγαλύτερη καταστροφή στη χώρα» υπογράμμισε και εξήγησε ότι «θα μπορούσαμε να πάμε μαζί για να υλοποιήσουμε όσα εσείς υπογράψατε».
«Όσοι έδωσαν ψήφο διαμαρτυρίας, πρέπει να κρίνουν, να συγκρίνουν και να αποφασίσουν πριν πάνε στην κάλπη. Η νέα γενιά πρέπει να πάει στην κάλπη, πρέπει να συμμετέχει για να αλλάξουν τα πράγματα. Η κοινωνία αλλάζει με συμμετοχή και όχι αποχή» ανέφερε ο κ. Μεϊμαράκης.
Τα μηνύματα των δύο αρχηγών
Κάλεσμα στους ψηφοφόρους, να στηρίξουν τη Νέα Δημοκρατία, απηύθυνε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης στο τελικό του μήνυμα. Ζήτησε από τους πολίτες να συγκρίνουν και να κρίνουν. «Εάν η Ελλάδα θα πάει μπροστά, εάν το ψέμα θα νικήσει την αλήθεια. Οι Έλληνες μεγαλουργούν παντού, μπορούν να μεγαλουργήσουν και στη χώρα μας, αρκεί να μην υπάρχει διχασμός. Όλοι μαζί μπορούμε».
Συνεχίζοντας, δεσμεύτηκε για τη συγκρότηση μίας κυβέρνησης συνεργασίας για έξοδο από το μνημόνιο και επιστροφή στην ανάπτυξη. Θα καλέσουμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις για να φτιάξουμε ένα σχέδιο για την χώρα. Πρέπει να φτιάξουμε μία εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, ώστε να συμμετάσχουν όσοι μπορούν. Η χώρα μετά το β’ εξάμηνο του 2016 μπορεί να ανακάμψει», σχολίασε.
Το debate έκλεισε με το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα στους πολίτες, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να αναφέρει πως τον Γενάρη ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε εντολή να βγάλει την Ελλάδα από τον λάκκο της χρεοκοπίας, «όπου τον έριξαν τα κόμματα που κυβερνούσαν τόσα χρόνια, φορτώνοντας τη χώρα με ελλείμματα», όπως είπε. «Κερδίσαμε έδαφος για μία καλύτερη συμφωνία με το "όχι" του ελληνικού λαού. Τώρα διαθέτουμε εμπειρία και γνώση», πρόσθεσε.
Όπως εξήγησε, «το δίλημμα είναι απλό: θέλουμε την Ελλάδα των λίγων ή την Ελλάδα των πολλών; Μία Ελλάδα χωρίς όραμα και προοπτική ή μία Ελλάδα που θα δίνει τη δυνατότητα να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία;». «Ας κερδίσουμε το αύριο, τελειώνοντας με το χτες» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.
Τι ανέφεραν βγαίνοντας από το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ οι κ.κ. Τσίπρας και Μεϊμαράκης.
«Ήταν ένας διάλογος που θα μπορούσε να γίνει και άλλη μέρα, και αύριο και μεθαύριο. Έχετε καταλάβει όλοι τι έγινε, πως συμπεριφέρθηκε η διοίκηση της ΕΡΤ. Ό,τι και να κάνει, η Ν.Δ. θα πάει μπροστά» δήλωσε ο κ. Μεϊμαράκης, εξερχόμενος του κτηρίου της ΕΡΤ.
«Νομίζω ότι αυτή τη φορά ο κόσμος δεν πρέπει να είναι δυσαρεστημένος, είδε μία πιο ζωντανή διαδικασία, μία πιο ουσιαστική συζήτηση. Μας δόθηκε η δυνατότητα να ανταλλάξουμε απόψεις, να συγκρουστούμε. Κάναμε μία καλή αρχή, πρέπει να το συνεχίσουμε», επεσήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, εξερχόμενος του ραδιομεγάρου της ΕΡΤ.