Επιστήμονες από τη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Σουηδία και τις ΗΠΑ, ένωσαν τις δυνάμεις τους σε μια μεγάλη έρευνα στην οποία μελέτησαν τα στοιχεία από 15,7 εκατομμύρια άνδρες, για να ελέγξουν κατά πόσο συμβάλλουν γενετικοί παράγοντες για την εμφάνιση του καρκίνου στους όρχεις.
Σύμφωνα με την δρ. Κλερ Τέρνμπουλ, ειδική στη γενετική και επιδημιολογία του Ινστιτούτου Ερευνών Καρκίνου (ICR) του Λονδίνου, από τα 15,7 εκατομμύρια τα 9.324 είχαν καρκίνο των όρχεων. Οι ειδικοί ανέλυσαν επίσης το γονιδίωμα 6.000 ανδρών, από τους οποίους 986 είχαν τη νόσο.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο «Scientific Reports», και σύμφωνα με αυτά οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι ο κληρονομικός κίνδυνος προέρχεται από τις μεταλλάξεις της ασθένειας περισσότερο από τα ελαττωματικά γονίδια. Το άσχημο είναι ότι σε ποσοστό 90% αυτές οι μικρές μεταλλάξεις δεν έχουν εντοπιστεί αυτή τη στιγμή από τους επιστήμονες, ώστε να παρασκευαστεί στο μέλλον ένα ειδικό τεστ πρόληψης και εντοπισμού τους καρκίνου των όρχεων.
Όπως λένε οι ειδικοί, σε κάποιες μορφές καρκίνου η γενετική αιτιολογία δεν ξεπερνά συνήθως το 20% κάτι που δεν ισχύει για τον καρκίνο των όρχεων, όπου το ποσοστό φτάνει το 49%. Η επίπτωση του τρόπου ζωής του ασθενούς και του περιβάλλοντος παίζει ρόλο σε μικρότερο βαθμό.