Η ασπιρίνη προστατεύει παχύσαρκους και άτομα με σύνδρομο Λιντς από τον καρκίνο

Παρασκευή, 21 Αυγούστου 2015 11:01
UPD:11:01
SHUTTERSTOCK

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η παχυσαρκία ενισχύει τον κίνδυνο για την εμφάνιση καρκίνου του εντέρου ειδικά στα άτομα που έχουν το σύνδρομο Λιντς.

A- A A+

Μια νέα έρευνα που έγινε σε 16 χώρες από το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ασπιρίνης είναι ευεργετική για την αποφυγή εμφάνισης καρκίνου σε παχύσαρκα και υπέρβαρα άτομα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η παχυσαρκία ενισχύει τον κίνδυνο για την εμφάνιση καρκίνου του εντέρου ειδικά στα άτομα που έχουν το σύνδρομο Λιντς. Όπως παρατήρησαν όμως, ο κίνδυνος αυτός μειώνεται σημαντικά αν το άτομο λαμβάνει σε τακτική βάση μια δόση ασπιρίνης.

Η κλινική δοκιμή έγινε σε 937 άτομα με σύνδρομο Λιντς, μια γενετική διαταραχή που προκαλεί βλάβες στο DNA. Κατά τη δοκιμή αυτή κάποιοι από τους ασθενείς έπαιρναν δύο ασπιρίνες (600 μιλιγκράμ) κάθε μέρα για 2 συνεχόμενα έτη ενώ, κάποιοι άλλοι μόνο ψευδοφάρμακο (πλασέμπο).

Οι επιστήμονες, επεσήμαναν ότι όχι μόνο τα άτομα με σύνδρομο Λιντς αλλά και τα άτομα που είναι απλά παχύσαρκα προστατεύονται με τη λήψη ασπιρίνης. Ωστόσο, τόνισαν ότι η λήψη δεν πρέπει να γίνεται χωρίς ιατρική παρακολούθηση καθώς η λήψη ασπιρίνης δημιουργεί άλλα προβλήματα στον οργανισμό όπως είναι το έλκος.

Σημειώνουν δε ότι θα ακολουθήσει μία ακόμη μελέτη για το ίδιο θέμα ακόμα μεγαλύτερη καθώς θα αφορά 3.000 άτομα σε παγκόσμιο επίπεδο προκειμένου να διαπιστώσουν τις επιπτώσεις από τη λήψη διαφορετικών δόσεων ασπιρίνης έναντι της εμφάνισης καρκίνου σε παχύσαρκα άτομα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή