Ο ευρωπαϊκός Τύπος

«Ιντιφάντα» γαλλικού τύπου
Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2005 07:19
A- A A+

Η περιοδική γαλλική έκδοση Nouvel Observateur, εξετάζει την κάλυψη της πρόσφατης κρίσης στη χώρα από τα ξένα μέσα ενημέρωσης.

«Υπερβολικοί τίτλοι όπως «Εμφύλιος πόλεμος στη Γαλλία» ή «Γαλλική ιντιφάντα» και τηλεοπτικά πλάνα στο CNN να θυμίζουν Ιράκ», γράφει το περιοδικό, «επιτρέπουν τον καταλογισμό χονδροειδούς δραματοποίησης, μνησικακίας ή εκδικητικού ζήλου, αν και η αφορμή όντως υφίσταται».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εκφράστηκε μια ηθικολογικού τύπου υπεροψία, ιδίως από τους Αγγλοσάξονες και ειδικά από τους Βρετανούς, οι οποίοι δεν έχασαν την ευκαιρία να υποστηρίξουν ότι το γαλλικό μοντέλο κοινωνικής ενσωμάτωσης δεν είναι καλύτερο από το δικό τους», συνεχίζει το γαλλικό έντυπο για να προσθέσει δηκτικά:

«Τουλάχιστον όμως η Γαλλία δεν έχει υιοθετήσει το είδος των αντιτρομοκρατικών μέτρων που μάταια πασχίζει να περάσει από το Κοινοβούλιό του ο Τόνι Μπλερ, τα οποία θα έκαναν το Νικολά Σαρκοζί να πρασινίσει από τη ζήλια του». Το σχετικό άρθρο καταλήγει σημειώνοντας ότι το γαλλικό κοινωνικό μοντέλο δεν έχει αποτύχει. Εχει επιτύχει σε όσους τομείς έχει εφαρμοστεί σωστά.

«Προάστια: η μέθοδος Σαρκοζί εγκρίνεται από το λαό» γράφει η Figaro. Η εφημερίδα σημειώνει ότι η δημοτικότητα του υπουργού Εσωτερικών έχει αυξηθεί κατά περίπου 11 ποσοστιαίες μονάδες., λόγω της σκληρής στάσης που τήρησε έναντι των ταραξιών.

Οι ΗΠΑ κυβερνούν το διαδίκτυο

«Ιστορικά, το ίντερνετ ήταν αμερικανική ανακάλυψη», γράφει η γαλλική Le Monde, αναφερόμενη στις διαβουλεύσεις για τον έλεγχο του διαδικτύου στη διεθνή διάσκεψη για την Κοινωνία της Πληροφορίας που διεξάγεται στην Τυνησία. Ο ρόλος του Iντερνετ είναι πλέον και πολιτικός, εκτιμά η εφημερίδα, και στο πλαίσιο αυτό είναι κατανοητό γιατί οι ΗΠΑ δε θέλουν να μοιραστούν τον έλεγχό του.

Το επιχείρημα της Ουάσινγκτον ότι μη δημοκρατικές χώρες μπορεί σε διαφορετική περίπτωση να επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες του ίντερνετ, κρίνεται ως ισχυρό από τη γαλλική εφημερίδα.

Στην Ισπανία, η El Pais, εκτιμά ότι η διάσκεψη της Τυνησίας απέφυγε έξυπνα τη συζήτηση σχετικά με το ποιος θα πρέπει να ελέγχει το ίντερνετ, μια συζήτηση που θα μπορούσε να είχε προκαλέσει σοβαρές αντιδικίες. Η εφημερίδα εντοπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα της εκχώρησης αρμοδιοτήτων ελέγχου του διαδικτύου στη διεθνή κοινότητα, το γεγονός ότι πολλές χώρες επιδιώκουν να επεμβαίνουν στο περιεχόμενο.

«Αν αναλογιστούμε ότι αυτό επιδιώκεται από μη δημοκρατικά καθεστώτα, τότε καταλαβαίνουμε ότι μιλάμε για σαφή απειλή κατά της ελευθερίας», καταλήγει η εφημερίδα.

ΠΗΓΗ: BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή