Ο ευρωπαϊκός Τύπος

Κόκκινη κάρτα στο διαιτητή
Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2005 07:23
A- A A+

Η ποινή των δυόμισι ετών που επιβλήθηκε στον 26χρονο Γερμανό διαιτητή ποδοσφαίρου, Ρόμπερτ Χόιτσερ, για το ρόλο του στο σκάνδαλο με τα στημένα ποδοσφαιρικά παιχνίδια, κρίνεται πολύ σκληρή από την Der Tagesspiegel.

Η γερμανική εφημερίδα αναγνωρίζει ότι ο κ. Χόιτσερ απογοήτευσε τους συναδέλφους του και εγκλημάτησε σε βάρος του «ιερού για τους Γερμανούς» ποδοσφαίρου, αλλά εκτιμά ότι δεν είναι αρμοδιότητα ενός δικαστηρίου να προστατεύσει την αξιοπιστία του αθλήματος.

«Ούτως ή άλλως, δυόμισι χρόνια για κάποιον που παρανομεί πρώτη φορά είναι πολλά», γράφει η εφημερίδα, που επικρίνει επίσης τη Γερμανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου για την ευπιστία και τη χαλαρότητα που επιδεικνύει απέναντι στους διαιτητές.

Η Die Tageszeitung, θεωρεί ότι η Γερμανική Ομοσπονδία «τη γλίτωσε φθηνά», επισημαίνοντας ότι πολλά ερωτηματικά για την υπόθεση παραμένουν ανοιχτά, καθώς περισσότεροι από 40 άνθρωποι φέρονται να εμπλέκονται. «Το σκάνδαλο, όμως», προσθέτει η εφημερίδα, «θα ξεχαστεί σύντομα και η Ομοσπονδία μπορεί να ασχοληθεί με το Παγκόσμιο Κύπελλο».

Η Die Welt, επίσης στη Γερμανία γράφει ότι στην Αυστρία η λέξη «Χόιτσερ» έχει προσλάβει την έννοια βρισιάς, η οποία αν απευθυνθεί σε έναν διαιτητή τιμωρείται με κίτρινη κάρτα. Συμφωνεί με την άποψη ότι η τιμωρία του κ. Χόιτσερ είναι υπερβολική, αλλά εκτιμά ότι το δικαστήριο έλαβε υπόψη του ότι στα 26 του ο Γερμανός διαιτητής καταλάβαινε απολύτως τη βαρύτητα των πράξεών του.

Σοσιαλιστές ομφαλοσκόποι

Στις τέσσερις πρώτες σελίδες της η γαλλική Liberation, επιχειρεί μια προεπισκόπηση του συνεδρίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος που διεξάγεται αυτό το Σαββατοκύριακο στη Λε Μαν.

«Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Σοσιαλιστικό Κόμμα», είναι ο τίτλος της εφημερίδας, που εξηγεί ότι στόχος του συνεδρίου θα είναι να αποσιωπηθούν οι εσωκομματικές διαφωνίες και να προκύψει ένα κοινό συμπέρασμα για την κρίση στις περιοχές των μεταναστών.

Η εφημερίδα, ωστόσο, εκτιμά ότι ο στόχος αυτός δεν είναι εύκολα εφικτός, καθώς τα μέλη του κόμματος δεν μπορούν να συνεχίσουν να ομφαλοσκοπούν και να τσακώνονται κρυφά μεταξύ τους.

«Το κόμμα, μετά και τις ανησυχητικές δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι δεν πείθει το λαό, θα προσπαθήσει να δείξει μέσω του συνεδρίου ότι βρίσκεται πολιτικά κοντά στα προάστια των ταραχών», καταλήγει η Liberation.

Με ένα σχετικό θέμα ασχολείται η ρουμάνικη Gandul, που γράφει ότι ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Νικολά Σαρκοζί, βγήκε πιο δυνατός από την πρόσφατη κρίση και ότι θα κέρδιζε εάν οι προεδρικές εκλογές διεξάγονταν τώρα.

Βελούδινες μνήμες και ανακολουθίες

Με αφορμή τη συμπλήρωση 16 ετών από την αποκαλούμενη «βελούδινη επανάσταση» στην τότε Τσεχοσλοβακία, η Mlada Fronta Dnes, στην Πράγα διερωτάται πόσο ισχυρή είναι σήμερα η κληρονομιά που έχει αφήσει στον τσέχικο λαό.

«Πριν από 16 χρόνια οι διαδηλωτές φώναζαν «δεν είμαστε σαν αυτούς» –σήμερα που η κυβέρνηση συμπεριφέρεται σαν αυτούς, τους κυβερνώντες τότε κομμουνιστές σατράπες, ο λαός τη στηρίζει», γράφει η εφημερίδα. Παραδέχεται, ωστόσο, ότι «φυσικά η χώρα δε διατρέχει τους ίδιους κινδύνους με τότε, αφού πλέον είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ».

Επισημαίνει όμως ότι η αλαζονεία της εξουσίας αποτυπώνεται στην πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού, Γίρι Πάρουμπεκ, ότι θα συμμαχούσε ακόμα και με Αρειανούς προκειμένου να περάσει τους νόμους που ο ίδιος θεωρεί καλούς για τη χώρα.

ΠΗΓΗ: BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή