ΔΕΣΤΕ 2015: Ο Άγγελος Πλέσσας απέσπασε το φετινό βραβείο του Ιδρύματος

Δευτέρα, 07 Σεπτεμβρίου 2015 22:25
UPD:23:11

Η δουλειά του Άγγελου Πλέσσα περιστρέφεται γύρω από τα ζητήματα ελευθερίας του διαδικτύου 

A- A A+

Ο εικαστικός Άγγελος Πλέσσας είναι ο νικητής του φετινού βραβείου ΔΕΣΤΕ, το οποίο ανακοινώθηκε το βράδυ της Δευτέρας 7 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, όπου φιλοξενείται η έκθεση των υποψηφίων για το πολυπόθητο βραβείο.

«Είναι μεγάλη τιμή που λαμβάνω αυτό το βραβείο», ανέφερε ο νικητής, ευχαριστώντας τους υπόλοιπους υποψηφίους. Η δουλειά του Άγγελου Πλέσσα περιστρέφεται γύρω από τα ζητήματα ελευθερίας του διαδικτύου αλλά και της ανθρώπινης συμπεριφοράς ή προσωπικότητας που μεταλλάσσεται από τα κοινωνικά δίκτυα. Τα τρία τελευταία χρόνια έχει εστιάσει πολύ στην «Αιώνια Ιντερνετική Αδελφότητα», ένα ετήσιο πρότζεκτ που οργανώνει ανεξάρτητα και το οποίο χρηματοδοτείται εξ’ ολοκλήρου διαδικτυακά.

Ο εικαστικός Άγγελος Πλέσσας.

Με τη δουλειά του, ο Πλέσσας προσπαθεί να μιλήσει για την τρέχουσα εποχή του διαδικτύου. Το επίκεντρό της είναι να δικτυώσει το online με το offline με τρόπους που θα μας κάνουν να κατανοήσουμε πτυχές και των δύο αυτών καταστάσεων και να δημιουργήσουμε νέους τρόπους που σχετιζόμαστε και με τις δύο.

Οι καλλιτέχνες που είχαν  επιλεγεί - μαζί με τον Άγγελο Πλέσσα - ως υποψήφιοι για το  φετινό Βραβείο ΔΕΣΤΕ ήταν οι Ναταλί Γιαξή, Πέτρος Μώρης, Γιάννης Παπαδόπουλος, Σωκράτης Σωκράτους, Μαρία Χασάπη. 

Το Βραβείο ΔΕΣΤΕ - που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ - θεσμοθετήθηκε το 1999 και απονέμεται κάθε δύο χρόνια σε έναν Έλληνα ή Κύπριο καλλιτέχνη, που ζει στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Στόχος του Βραβείου είναι η ανάδειξη μιας ανερχόμενης γενιάς καλλιτεχνών, ως κύριος άξονας  της πολιτικής του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ για τη στήριξη και την προώθηση της σύγχρονης τέχνης.

Η συνεργασία αυτή μεταξύ του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος του Μουσείου «Βήμα στους Νέους», που στόχο έχει να ανοίξει διάλογο με τους νέους, να ενημερώνει το κοινό για τη σύγχρονη δημιουργία και να ενισχύει ένα δυναμικό περιβάλλον ανταλλαγής ιδεών.  Άλλες ενέργειες που έχει πραγματοποιήσει το Μουσείο στο πλαίσιο του προγράμματος είναι τα Cycladic Late Nights- όπως το Cycladic Late Night που έγινε το 2013 στους χώρους του Μεταξουργείου στο πλαίσιο του ReMap4- και τα Street Parties που γνωρίζουν τεράστια ανταπόκριση από το νεανικό κοινό.

[email protected]

Προτεινόμενα για εσάς