Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. στο δρόμο προς τις κάλπες

Συσπείρωση, αναποφάσιστοι και αποχή «βγάζουν» την κυβέρνηση
Δευτέρα, 07 Σεπτεμβρίου 2015 07:16
UPD:10:07
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

του Δημήρη Χατζηνικόλα

Με τη Ν.Δ. και τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη να κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα ότι «φοβάται» τον «μεγάλο συνασπισμό» και τον πρώην πρωθυπουργό να αποκλείει κάθε περίπτωση συνεργασίας με τη Ν.Δ, ολοκληρώθηκε η πρώτη από τις τρεις προεκλογικές εβδομάδες έως τις κάλπες της 20ης Σεπτεμβρίου.

Και μπορεί οι δημοσκοπήσεις να δείχνουν θρίλερ, αλλά κυρίως η συσπείρωση των ψηφοφόρων των δύο «μεγάλων» κομμάτων και η ανθρωπογεωγραφία της μεγάλης δεξαμενής των αναποφάσιστων είναι τα δύο στοιχεία που επιβάλλουν στους εκλογολόγους ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. την ως άνω στρατηγική. Για τους εκλογολόγους του ΣΥΡΙΖΑ ένας ακόμη μεγάλος αντίπαλος για την Κουμουνδούρου είναι η αποχή από τις κάλπες.

Συγκεκριμένα η Ν.Δ. εκτιμάται ότι έχει πιάσει «ταβάνι» και μόνο οι εντυπώσεις των τελευταίων ημερών -που δεν ήταν όμως ποτέ αμελητέο μέγεθος- θα της επιτρέψει να περάσει μπροστά και να «κλειδώσει» την πρωτιά. Γι' αυτό και ο πρόεδρός της έχει επιλέξει τη στρατηγική της συνεργασιολογίας στη λογική της «μεγάλης εθνικής παράταξης του κεντρώου-μεσαίου χώρου».

ALEXIS TSIPRAS

Στον αντίποδα ο ΣΥΡΙΖΑ με την πολύ χαμηλή συσπείρωση και την πλειοψηφία των αναποφάσιστων να ήταν ψηφοφόροι του στις 25 του περασμένου Γενάρη διατηρεί σημαντικές πιθανότητες βελτίωσης της θέσης του που ακόμη κι αν δεν του επιτρέψουν την πολυπόθητη αυτοδυναμία -αρκετά δύσκολο με τις παρούσες συνθήκες- τουλάχιστον θα του δώσουν τη δυνατότητα να συγκυβερνήσει είτε με τους ΑΝΕΛ είτε με τους ΑΝΕΛ και το ΠΑΣΟΚ αν χρειαστεί. Το τελευταίο βέβαια σενάριο σκοντάφτει στον Π. Καμμένο ο οποίος έχει δηλώσει ακόμη και χθες ότι με το ΠΑΣΟΚ και με τον κ. Βενιζέλο δεν μπορεί να συνεργαστεί. Διόλου άσχετη δεν είναι και η δήλωση του Αλ. Τσίπρα ότι το ΠΑΣΟΚ και η κ. Γεννηματά «κουβαλάνε βαρίδια» -δήλωση που κατά πολλούς φωτογράφιζε τους κ.κ. Βενιζέλο και Λοβέρδο- και ότι αν απαλλαγούν από αυτά θα μπορούσε ΣΥΡΙΖΑ να συνεργαστεί μαζί του.

Την ίδια ώρα στην Κουμουνδούρου παιζόταν ένα ολονύχτιο θρίλερ μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες ώστε να είναι έτοιμεςοι λίστες του κόμματος. Ο Αλ. Τσίπρας θα είναι υποψήφιος στη Λάρισα και το Ηράκλειο, ενώ μέχρι τα μεσάνυχτα δεν είχε αποφασιστεί αν θα είναι επικεφαλής στο Επικρατείας ο Γ. Δραγασάκης ή ο Ευ. Τσκαλώτος.

       

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή