Ανάπτυξη και πολιτειακό στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Έτοιμες οι λίστες του κόμματος, «θρίλερ» με τον Αλ. Μητρόπουλο
Κυριακή, 06 Σεπτεμβρίου 2015 12:39
UPD:14:04
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Andrea Bonetti

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τη διοίκηση της ΔΕΘ-HELEXPO, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης του στην 80ή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

A- A A+

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Με αναφορές και στο πολιτειακό χωρίς μάλιστα να αποκλείεται, σύμφωνα με πληροφορίες του naftemporiki.gr, συγκεκριμένη αναφορά και στον εκλογικό νόμο προς την κατεύθυνση της απλής αναλογικής, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζει απόψε στη ΔΕΘ το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον τίτλο «Το νέο μοντέλο ανάπτυξης».

Το πρόγραμμα, το οποίο συνέταξαν ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Αριστείδης Μπαλτάς, χωρίζεται σε τέσσερα κεφάλαια: Θεσμική ανασυγκρότηση του κράτους και του πολιτικού συστήματος, Παραγωγική ανασυγκρότηση, Κοινωνικό κράτος, Άμυνα και εξωτερική πολιτική.

Αιχμή του πολυσέλιδου κυβερνητικού προγράμματος είναι οι «5+10 προτεραιότητες», αλλά και μείζονα θέματα όπως η αναδιάρθρωση του χρέους, τα «κόκκινα» δάνεια, το Ταμείο Αξιοποίησης της περιουσίας του κράτους, τα εργασιακά και η ενέργεια.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το νέο αναπτυξιακό μοντέλο που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ με έμφαση στη στήριξη των μικρομεσαίων, νεοφυών και καινοτόμων επιχειρήσεων και αιχμή την απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων, την ίδρυση Κέντρων Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων, την επανεξέταση του πλαισίου λειτουργίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού, τις μεταρρυθμίσεις σε στοχευόμενους κλάδους στους οποίους κυριαρχούν ολιγοπωλιακά συμφέροντα, (λιανεμπόριο, καύσιμα κ.ά.) και την αναβάθμιση της θεσμικής υποδομής αναφορικά με την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Πηγές χρηματοδότησης των παραπάνω θα είναι οι ανακεφαλαιοποιημένες συστημικές και συνεταιριστικές τράπεζες, το νέο ΕΣΠΑ, η νέα αναπτυξιακή τράπεζα, το «πακέτο» Γιούνκερ και οι συνεργασίες με την Παγκόσμια Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Το μεσημέρι της Δευτέρας (14:00) ο Αλέξης Τσίπρας θα δώσει συνέντευξη Τύπου, ενώ στις 10:30 το πρωί θα έχει συνάντηση με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη. Σήμερα θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της 80ης ΔΕΘ και θα συναντηθεί με τη διοίκηση της ΔΕΘ-HELEXPO και τους εργαζόμενους.

Την ίδια ώρα δύο νέες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας στον κυριακάτικο Τύπο επιβεβαιώνουν το εκλογικό θρίλερ μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. ενώ στη μία προκύπτει εννιακομματική βουλή και στην άλλη οκτακομματική.

Ο Αλ. Τσίπρας  χθες από την Καισαριανή απέκλεισε για μία ακόμη φορά το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Ν.Δ. ενώ δήλωσε πως «αυτή τη φορά είμαστε και πιο έμπειροι, πιο σοφοί, πιο προσγειωμένοι. Δεν ματώσαμε άδικα τους τελευταίους μήνες. Αντιμετωπίσαμε τον Γολιάθ μέσα κι έξω από την Ελλάδα. Τον μάθαμε καλύτερα. Κατανοήσαμε ότι είναι ισχυρός, αλλά όχι πανίσχυρος».

Χθες στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ «κλείδωσαν» και οι εκλογικές λίστες του κόμματος, και -σύμφωνα με πληροφορίες- επικεφαλής στο Επικρατείας αναμένεται να είναι ο Γιάννης Δραγασάκης ενώ πρόβλημα υπάρχει ακόμη και την τελευταία θέση του Αλ. Μητρόπουλου  αφού υπήρξαν μέλη του οργάνου που ζήτησαν να μην είναι στις λίστες του κόμματος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή