Διμέτωπη μάχη Τσίπρα με Ν.Δ. και Λαϊκή Ενότητα

Παρασκευή, 04 Σεπτεμβρίου 2015 10:05
UPD:10:12
FOSPHOTOS/Panagiotis Tzamaros
A- A A+

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Με το ερώτημα ποιον θα εμπιστευτείτε και με την κατηγορηματική άρνηση για μετεκλογική συνεργασία με τη Ν.Δ., χωρίς ωστόσο να μπαίνουν στο ίδιο κάδρο ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, ο Αλέξης Τσίπρας χθες από την πλατεία Εσταυρωμένου στο Αιγάλεω, έθεσε το κατά τον ΣΥΡΙΖΑ δίλημμα των εκλογών και περιέγραψε το μετεκλογικό τοπίο.

Παράλληλα, με τη συνέντευξή του στο Contra ανέβασε τους τόνους έναντι των πρώην συντρόφων του της Αριστερής Πλατφόρμας κατηγορώντας τους ότι «έριξαν την κυβέρνηση» και ευχήθηκε να απαλλαγεί η Φώφη Γεννηματά «από τα βαρίδια» του παρελθόντος, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στη σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για την επομένη των εκλογών. Πρώην βουλευτής μάλιστα του ΣΥΡΙΖΑ, σε κατ' ιδίαν συζήτηση, σημείωνε χθες ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος -ένα από τα βαρίδια κατά την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ- «με το βέτο στη συνεργασία με τον Γ. Παπανδρέου άθελά του πέταξε ένα σοβαρό εμπόδιο για την ενδεχόμενη μετεκλογική συνεργασία των δύο κομμάτων».

Ωστόσο, λένε στην Κουμουνδούρου, βασικός στόχος παραμένει είτε η εξασφάλιση της αυτοδυναμίας είτε η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ. Κάθε άλλη περίπτωση θα εξεταστεί μετά τις εκλογές και πάντα υπό το πρίσμα των σοβαρών ενστάσεων που ήδη έχουν θέσει, εμμέσως πλην σαφώς οι «53» ακόμη και για συμμετοχή πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ στις εκλογικές λίστες.

Για τις τελευταίες η αρμόδια επιτροπή συνεδρίαζε επί πολλές ώρες χθες το απόγευμα στην Κουμουνδούρου, ενώ η Κεντρική Επιτροπή θα συνεδριάσει για το θέμα το πρωί του Σαββάτου προκειμένου να λάβει και τις τελικές αποφάσεις. Στην ίδια συνεδρίαση θα συζητηθεί και το πρόγραμμα του κόμματος το οποίο είναι σχεδόν έτοιμο.

Η δυνατότητα που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, έναντι κυρίως της Ν.Δ., να αλλάξει όλο το Επικρατείας και να καλύψει κάποιες θέσεις όσων αποχώρησαν με άλλα νέα και «φρέσκα» πρόσωπα, πιστεύουν στην Κουμουνδούρου ότι τους δίνει ένα πλεονέκτημα κι έναν αέρα ανανέωσης.

Για σήμερα στις 12 ανανέωσαν το ραντεβού τους οι εκπρόσωποι των κομμάτων για το debate, πάντα στο πλαίσιο της αναζήτησης ημερομηνίας για την τηλεοπτική αναμέτρηση με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών. Οι εκπρόσωποι των μικρότερων κομμάτων πρότειναν να διεξαχθεί στις 14 Σεπτεμβρίου και ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. να συμφωνήσουν σε άλλη ημερομηνία για την αναμέτρηση Τσίπρα – Μεϊμαράκη. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή