Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τη νόσο Αλτσχάιμερ. Με έναυσμα αυτό το επιστημονικό έντυπο «Molecular Psychiatry» παρουσίασε μια νέα μελέτη σύμφωνα με την οποία η αύξηση του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) είναι ικανή να επιφέρει 6-7 μήνες νωρίτερα την εκδήλωση της νόσου.
Για την έρευνα συνεργάστηκαν ερευνητές από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ταιβάν οι οποίοι μελέτησαν για 14 συνεχή έτη 1.400 άτομα με φυσιολογικό γνωστικό επίπεδο. Οι συμμετέχοντες διέμεναν στη Βαλτιμόρη και οι επιστήμονες τους υπέβαλαν τακτικά σε νευροψυχολογικές εξετάσεις. Διαπίστωσαν ότι 142 εκ αυτών οι οποίοι στην ηλικία των 50 ετών είχαν αυξήσει το Δείκτη Μάζας Σώματος τους εμφάνισαν πρόωρα τη νόσο.
Στη συνέχεια οι επιστήμονες, μελέτησαν τα πορίσματα από 191 νεκροψίες και διαπίστωσαν ότι τα άτομα με υψηλό ΔΜΣ είχαν μεγαλύτερο αριθμό νευροϊνιδιακών εκφυλίσεων, δηλαδή εγκεφαλικών μεταβολών που παρατηρούνται στη νόσο Αλτσχάιμερ.
Να θυμίσουμε, ότι σύμφωνα με τους ειδικούς, ο Δείκτης Μάζας Σώματος βγαίνει από τη συνάρτηση ύψους - βάρους. Όταν είναι πάνω από 30 το άτομο θεωρείται παχύσαρκο ενώ, όταν κυμαίνεται από 25 - 30 θεωρείται υπέρβαρο.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Μάντχαβ Θαμπισέτι, η διατήρηση ενός χαμηλού ΔΜΣ από τα 50 και μετά, όπως όλα δείχνουν, μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ, μίας νόσου της οποία βασικός παράγοντας κινδύνου δεν είναι άλλος από τη γήρανση. Ενώ, όπως σημειώνει ο καθηγητής μελέτες έχουν δείξει ότι διαβήτης και υπέρταση παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο ως προς την πρόωρη εμφάνιση της νόσου.