Το μετεκλογικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ

Οι προθέσεις της ηγεσίας και οι κόκκινες γραμμές από τους 53+
Κυριακή, 30 Αυγούστου 2015 12:41
UPD:17:23
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας διαβάζει το σχέδιο του κυβερνητικού προγράμματος, σε στιγμιότυπο από την Πανελλαδική συνδιάσκεψη του κόμματος.

A- A A+

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Ολοκληρώνονται σήμερα Κυριακή, με έγκριση μέσω ψηφοφορίας των βασικών σημείων του προγράμματος του κόμματος, οι εργασίες της πανελλαδικής συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με στελέχη κοντά στον Αλ. Τσίπρα, το πρόγραμμα, το οποίο θα παρουσιαστεί ανά κεφάλαιο σε τέσσερις με πέντε συνεντεύξεις Τύπου μέχρι τις εκλογές, θα είναι «στοχευμένο, συνεκτικό και απολύτως υλοποιήσιμο». Ανοιχτό παραμένει ακόμη ποια στελέχη θα χρεωθούν κάθε κεφάλαιο.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας το στέλεχος των 53+ Π. Λάμπρου έθεσε και την κόκκινη γραμμή της κίνησης -που αναδεικνύεται πλέον σε βασικό πόλο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη φυγή της Αριστερής Πλατφόρμας- λέγοντας ότι «δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε σε πρόγραμμα από το οποίο θα απουσιάζει σχέδιο απεμπλοκής από το μνημόνιο».

Νωρίτερα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έθεσε μια ακόμη κόκκινη γραμμή, λέγοντας ότι αυτή τη φορά το πρόγραμμα δεν θα είναι άθροισμα υποσχέσεων (αφήνοντας αιχμές για το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης») αλλά στοχευμένο και εφικτό. «Δεν πρέπει να είναι ένα 50σέλιδο κείμενο, διότι... όποιος έχει πολλές προτεραιότητες, δεν έχει προτεραιότητες», ήταν η αναφορά του κ. Τσκαλώτου.

EURONEWS

Ωστόσο ο κ. Λάμπρου κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας αναφέρθηκε και στις υπόλοιπες κόκκινες γραμμές της κίνησης των 53+ σημειώνοντας ότι «δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε συνεργασίες με τα κόμματα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ , Ποτάμι. Δεν θα δεχθούμε υποψηφιότητες που μας προσβάλλουν. Δεν θα μείνουμε απαθείς στην απαξίωση του κόμματος στις συλλογικές διαδικασίες».   

Η τοποθέτηση αυτή βάζει δύσκολα στον Αλ. Τσίπρα και στην πρόθεσή του να προχωρήσει σε «άνοιγμα» σε πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, όπως για παράδειγμα ο Φ. Κουβέλης ο οποίος διαφώνησε ανοιχτά με την απόφαση για εκλογική συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ.

Ένας ακόμη πονοκέφαλος για τον πρόεδρο του κόμματος είναι οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στον Τύπο του Σαββατοκύριακου, στις οποίες διαπιστώνεται μεν ένα προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ που κυμαίνεται από 1% και έως 3,5%, φαίνεται όμως ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας μόνο εύκολος δεν είναι ειδικά στην περίπτωση που προκύψει οκτακομματική ή εννιακομματική Βουλή.

Στα ζητούμενα της σημερινής δεύτερης και τελευταίας ημέρας της πανελλαδικής συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ είναι η στάση του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη για το εάν θα είναι εκ νέου υποψήφιος.

Σύμφωνα με χθεσινές πληροφορίες, ο Αλέξης Μητρόπουλος δεν θα είναι στις λίστες του κόμματος, πληρώνοντας το «μάρμαρο» τόσο των επικριτικών δηλώσεών του για τη συμφωνία με τους δανειστές όσο και το θέμα της διένεξής του με την εφορία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή