Αν δεν ρισκάρεις, δεν κερδίζεις

Κυριακή, 30 Αυγούστου 2015 14:51
UPD:14:52
REUTERS/TONY GENTILE

Οι δραματικές εξελίξεις του καλοκαιριού, με τους φόβους περί Grexit και την αγωνία για το εάν θα επιτευχθεί συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία, να δίνουν τη «σκυτάλη» στην πολιτική αβεβαιότητα που δημιουργεί η νέα προσφυγή της κάλπες τον Σεπτέμβριο.

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Αγγελικής Κοτσοβού
[email protected]

Το μεγαλύτερο ρίσκο είναι να μην παίρνεις κανένα. Σε έναν κόσμο που αλλάζει πολύ γρήγορα, η μόνη στρατηγική που εγγυάται την αποτυχία είναι να μην παίρνεις κανένα ρίσκο». Σοφά τα λόγια του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ιδρυτή του Facebook και ενός από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες του πλανήτη.

Το ρίσκο συνδέεται συχνά με υψηλές αποδόσεις και, πίσω από την επιλογή του σωστού στοιχήματος, κρύβονται ευκαιρίες υψηλών κερδών για τους επενδυτές. Ενα τέτοιο στοίχημα επιχείρησαν οι λίγοι και τολμηροί επενδυτές στην αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων, μια αγορά για γερά νεύρα.

Οι δραματικές εξελίξεις του καλοκαιριού, με τους φόβους περί Grexit και την αγωνία για το εάν θα επιτευχθεί συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία, να δίνουν τη «σκυτάλη» στην πολιτική αβεβαιότητα που δημιουργεί η νέα προσφυγή της κάλπες τον Σεπτέμβριο.

Η υπογραφή του τρίτου προγράμματος διάσωσης επέτρεψε στην Ελλάδα να αποφύγει την κατάρρευση και τη στάση πληρωμών, διαλύοντας παράλληλα και τους φόβους για έξοδό της από το κοινό νόμισμα. Για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι αυτή ακριβώς η δέσμευση για παραμονή στο ευρώ, καθώς το μεγαλύτερο ρίσκο για τους ιδιώτες ομολογιούχους ήταν μια άτακτη χρεοκοπία.

Και η συζήτηση περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους αφορά πρωτοβουλίες ελάφρυνσης, όπως τη μείωση του επιτοκίου ή την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων προς τους εταίρους της Ευρωζώνης, όχι ένα νέο «κούρεμα», που θα μπορούσε να κλονίσει ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Οι παραπάνω λόγοι ίσως να επεξηγούν εν μέρει τη «συμπεριφορά» των ελληνικών κρατικών ομολόγων τις τελευταίες εβδομάδες, που αντιστέκονται στις πιέσεις, παρά την πολιτική αβεβαιότητα και το θολό πολιτικό σκηνικό.

Η απόδοση του 10ετούς τίτλου έχει υποχωρήσει κάτω από το 9%, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο, τη στιγμή που τον Ιούλιο το κόστος δανεισμού ξεπερνούσε το 20%. Στους πρώτους έξι μήνες του έτους, οι επενδύσεις σε ελληνικά κρατικά ομόλογα οδήγησαν σε ζημίες 26% για τους επενδυτές, χάρη όμως στις θετικές τάσεις του Αυγούστου εμφανίζουν κέρδη 8% από τις αρχές του έτους, σημαντικά υψηλότερα εν συγκρίσει με τα κέρδη μόλις 0,9% που αποδίδουν οι τοποθετήσεις στο ασφαλές -πλην όμως σχεδόν μηδενικών αποδόσεων- γερμανικό χρέος.

Ο «σκόπελος» των εκλογών αποτελεί τη σημαντικότερη πρόκληση για την ελληνική αγορά κρατικού χρέους. Η «ομπρέλα» του τρίτου προγράμματος και η πιστή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων ανοίγουν τον δρόμο για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συμπεριλάβει και τους ελληνικούς τίτλους στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

Επιπλέον, η πρόοδος της χώρας στις μεταρρυθμίσεις και στην εξυγίανση της οικονομίας συνεπάγονται και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, δίνοντας στην Ελλάδα το «κλειδί» για την επιστροφή της στις χρηματαγορές.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή