Την πυξίδα θα τη δώσει ο λαός με την ψήφο του, αλλά δεν θα θέλαμε να συγκυβερνήσουμε με δυνάμεις των στερεοτύπων του συστημικού μπλοκ, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης και επισημαίνει ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο εμπλουτισμός της ταυτότητας της σύγχρονης ριζοσπαστικής αριστεράς.
Ως βασικό διακύβευμα την επομένη των εκλογών θέτει την «παραγωγική ανασυγκρότηση στη χώρα, που ταυτόχρονα θα αποδίδει καρπούς μεγαλύτερης κοινωνικής δικαιοσύνης στα φτωχοποιημένα στρώματα».
Ειδικότερα, ερωτηθείς με ποιες δυνάμεις θα μπορούσε να συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ, αν δεν πάρει την αυτοδυναμία, ο κ. Βούτσης απαντά:
«Την εντολή και την κατεύθυνση, την πυξίδα, θα τη δώσει ο λαός με τη ψήφο του. Δηλαδή, σε ποιες δυνάμεις θα δώσει, ποια ποσοστά, με ποιο πρόγραμμα κ.λπ. Είναι σαφές, λοιπόν, πως η δήλωση του πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αντανακλά ακριβώς την προγραμματική μας κατεύθυνση. Δεν θα θέλαμε, λοιπόν, με δυνάμεις των στερεοτύπων του συστημικού μπλοκ, όπως θέλει κανείς το λέει, να συγκυβερνήσουμε διότι αυτό θα έφερνε πρόβλημα στο πρόγραμμά μας. Ελπίζω η λαϊκή ψήφος να έχει δώσει δύναμη σε δυνάμεις, σε κόμματα, σε προγράμματα που ύστερα θα δώσουν και το παζλ της νέας κυβέρνησης, αν δεν υπάρχει αυτοδυναμία από την πλευρά μας».
Στο ερώτημα αν η αποχώρηση της Αριστερής Πλατφόρμας διευκολύνει ένα άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ προς την κεντροαριστερά, ο κ. Λαφαζάνης τονίζει πως στόχος είναι η ταυτότητά της σύγχρονης ριζοσπαστικής αριστεράς να εμπλουτίζεται κάθε φορά μέσα από την πρωτόγνωρη εμπειρία της διακυβέρνησης. Ένα πείραμα που, όπως λέει, όλη η Ευρώπη έχει στο μάτι της και κάποιοι και στην ψυχή τους. «Αυτός είναι ο στόχος μας. Σήμερα δεν υπάρχει κεντροαριστερά, ούτε έχει οποιοδήποτε μέλλον, διότι επί της ουσίας έχει μεταλλαχθεί σε ένα συντηρητικό πρόγραμμα σε πανευρωπαϊκή κλίμακα».
Ο κ. Βούτσης, σε ερώτηση για την αυτοκριτική του ΣΥΡΙΖΑ, παραδέχεται ότι κάποιες βασικές εκτιμήσεις σε σχέση με τον συσχετισμό δυνάμεων στην ΕΕ δεν ευοδώθηκαν και με αυτήν την έννοια κινήσεις που είχαν να κάνουν με τη διαπραγματευτική ικανότητα της κυβέρνησης επίσης δεν ευοδώθηκαν.
«Αναγκαστήκαμε, οδηγηθήκαμε μέσα από μία πάρα πολύ σκληρή διαπραγμάτευση σε μία συμφωνία που η βιωσιμότητά της θα κριθεί και από τη συζήτηση για το χρέος σε δυο μήνες και από τα επενδυτικά πακέτα και από το πρόγραμμα της δικιάς μας, ελπίζω, κυβέρνησης που θα δημιουργεί και θα μεγαλώνει τις ρωγμές και τις ρυτιδώσεις σε αυτήν τη συμφωνία ως προς την αντικοινωνική πλευρά κάποιων βασικών, όμως, μέτρων φορολογικών και άλλων που περιέχει».
Ερωτηθείς ποιο είναι το βασικό διακύβευμα την επομένη των εκλογών, απαντά πως είναι το να ξεκινήσει μία παραγωγική ανασυγκρότηση στη χώρα, που ταυτόχρονα, όμως, θα αποδίδει καρπούς μεγαλύτερης κοινωνικής δικαιοσύνης στα φτωχοποιημένα στρώματα και βεβαίως θα αποκαθιστά, σταδιακά έστω, το αίσθημα εμπιστοσύνης και δικαιοσύνης με το χτύπημα της διαφθοράς, της διαπλοκής, της φοροδιαφυγής.