Από την έντυπη έκδοση
Αμεση εντολή σε έναν από τους τρεις προέδρους των Ανώτατων Δικαστηρίων για σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, δίχως να μεσολαβήσει σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών αναμένεται να δώσει αύριο Πέμπτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, μετά το πέρας των διερευνητικών εντολών.
Ο κ. Παυλόπουλος θεωρείται πολύ πιθανό ότι θα παρακάμψει τις πιέσεις που του άσκησαν ο πρόεδρος της Ν.Δ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, δίνοντας έτσι το «πράσινο φως» για την άμεση προσφυγή στις κάλπες.
Στις 20 Σεπτεμβρίου θα διενεργηθούν, όπως όλα δείχνουν, οι βουλευτικές εκλογές αφού ο κ. Παυλόπουλος με επιστολή που απέστειλε χθες στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά ουσιαστικά απέρριψε το αίτημά της για διεξαγωγή Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών και προέταξε την άμεση συγκρότηση υπηρεσιακής κυβέρνησης.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε μάλιστα ότι η εν λόγω είναι συμβατή τόσο με το πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος όσο και τις κρίσιμες στιγμές που περνά η χώρα. «Σας παρέχω την αυτονόητη διαβεβαίωση ότι θα εφαρμόσω στο ακέραιο τις διατάξεις των σχετικών άρθρων (38 παρ. 1 και 37 παρ. 3 εδάφιο γ’ του Συντάγματος) κατά το γράμμα και το πνεύμα τους -πρωτίστως δε με βάση τον σκοπό που υπηρετούν σύμφωνα με την τελολογική τους ερμηνεία, και μάλιστα υπό τις σημερινές εξαιρετικά κρίσιμες για την χώρα περιστάσεις- αλλά και, συμπληρωματικώς, κατά την ήδη διαμορφωμένη αντίστοιχη κοινοβουλευτική πρακτική» αναφέρει επί λέξει η επιστολή του κ. Πουλόπουλου.
Η λέξη-κλειδί στην επιστολή του Προέδρου του Δημοκρατίας είναι η «τελολογική ερμηνεία» η οποία παραπέμπει στον σκοπό του συνταγματικού άρθρου. Με την αναφορά αυτή ο κ. Παυλόπουλος ουσιαστικά αφήνει να εννοηθεί ότι παρέλκουν οι λόγοι σύγκλησης του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, αφού τρεις αρχηγοί έχουν ήδη αρνηθεί να συμμετάσχουν σε κυβέρνηση συνεργασίας (Αλ. Τσίπρας, Π. Καμμένος και Δ. Κουτσούμπας).
Το σχετικό άρθρο του Συντάγματος ορίζει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποχρεούται να καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς μετά το πέρας των διερευνητικών εντολών, αλλά δεν κάνει ρητή αναφορά σε σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών.
Υπέρ της σύγκλησης του Συμβουλίου των Πολιτικών τάχθηκε και ο πρόεδρος της Ν.Δ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης ασκώντας έμμεσες πιέσεις στην Προεδρία της Δημοκρατίας. «Το Σύνταγμα απαιτεί να γίνει η σύσκεψη των αρχηγών. Αν κάποιοι δεν θέλουν να έρθουν, η θέση να μείνει κενή» είπε απευθυνόμενος ουσιαστικά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και χαρακτήρισε «αδιανόητο» ο πρωθυπουργός να μη θέλει να μετέχει στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.
Το ζήτημα της σύγκλησης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών συνδέεται με δύο πρακτικά θέματα. Πρώτον, με το χρόνο διενέργειας των εκλογών, αφού σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί θα υπάρξει καθυστέρηση η οποία είναι δυνατό να μεταθέσει τις εκλογές για τις 27 Σεπτεμβρίου. Επίσης σχετίζεται με τη σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης ενδέχεται να θελήσουν να αξιοποιήσουν το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών για να συζητηθούν τα πρόσωπα που θα την απαρτίσουν.
Εν τω μεταξύ, μήνυμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην προκηρύξει άμεσα εκλογές απέστειλε από την πλευρά του ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Μεϊμαράκη στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών. Ο κ. Λαφαζάνης κάλεσε σε οξύτατο ύφος τον κ. Παυλόπουλο «να μη βάλει τις εκλογές πριν από τις 27 Σεπτεμβρίου» και τον κατηγόρησε μάλιστα ότι σε αντίθετη περίπτωση θα λειτουργεί με εντολή Μαξίμου.