Οι νέοι που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό τσιγάρο δοκιμάζουν και παραδοσιακό

Τρίτη, 25 Αυγούστου 2015 11:51
UPD:11:52
shutterstock
A- A A+

Σύμφωνα με μελέτη των επιστημόνων της Ιατρικής Σχολής Κεκ του Πανεπιστημίου στο Λος Άντζελες, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο  του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA), οι μαθητές που καπνίζουν με ηλεκτρονικό τσιγάρο σε μεγάλο ποσοστό καταλήγουν να δοκιμάζουν και παραδοσιακό τσιγάρο.

Οι ειδικοί έκαναν έρευνα για ένα χρόνο σε 2.530 μαθητές από 10 Λύκεια της Αμερικής, εκ των οποίων οι 222 χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι μαθητές που «άτμιζαν», δηλαδή κάπνιζαν ηλεκτρονικό τσιγάρο, σε ποσοστό 31% δοκίμαζαν και κανονικό τσιγάρο ή ακόμα και πούρο. Αντίθετα, από τους μαθητές που δεν χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικό τσιγάρο μόνο το 8% δοκίμαζε παραδοσιακό τσιγάρο.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο στα χέρια των εφήβων είναι το μέσον για να αρχίσουν και το κανονικό κάπνισμα, όπως αποφάνθηκαν οι επιστήμονες.

Όπως επισημαίνει η Νάνσι Ριγκότι της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, σε σχόλιο της στο ίδιο έντυπο, «υπάρχουν πλέον ενδείξεις ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα διαφημίζονται με τέτοιους τρόπους ώστε να είναι ελκυστικά για τους νέους». Κατά τη γνώμη της πρέπει να ληφθούν μέτρα για να προστατευθούν οι νέοι και να μειωθεί η ζήτηση ηλεκτρονικά τσιγάρα από τους μη καπνιστές όλων των ηλικιών ίσως με περιορισμούς χρήσης όπως γίνεται και στα παραδοσιακά τσιγάρα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή