Αυξάνονται επικίνδυνα οι παθήσεις του αναπνευστικού λόγω του καπνίσματος

Τετάρτη, 24 Ιουνίου 2015 13:52
shutterstock

Σύμφωνα με τη μελέτη  αν οι χρόνιοι καπνιστές υποβάλλονταν σε αξονική τομογραφία, τότε θα εντοπιζόταν πολύ πιο σύντομα ένας καρκίνος των πνευμόνων και θα μειωνόταν η θνησιμότητα κατά 20%. 

A- A A+

Τις επιπτώσεις του χρόνιου καπνίσματος στους πνεύμονες και την υγεία γενικότερα έβαλαν στο μικροσκόπιο επιστήμονες στο Ντένβερ του Κολοράντο ελέγχοντας 8.872 άτομα, ηλικίας 45 μέχρι 80 ετών οι οποίοι κάπνιζαν ένα πακέτο τσιγάρα ημερησίως για μια 10ετία  επί μια δεκαετία τουλάχιστον. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των συμμετεχόντων κάπνιζε επί 35 συνεχή χρόνια ενώ, κάποιοι ήταν καπνιστές ακόμη και για μισό αιώνα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης η οποία δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Internal Medicine μετά από σπιρομέτρηση που έγινε στους συμμετέχοντες, διαπιστώθηκε με την ότι το 42% είχε εμφύσημα ή πάχυνση της αναπνευστικής οδού.

Το 55% των συμμετεχόντων είχαν χαρακτηριστεί «υγιείς» με τις κλασικές εξετάσεις, ωστόσο, με τις αναλυτικές εξετάσεις που τους έγιναν όπως αξονική τομογραφία, ανακάλυψαν ότι έπασχαν από χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού. Πολλοί μάλιστα ήταν ήδη στα πρώτα στάδια κάποιας χρόνιας αναπνευστικής νόσου, όπως είναι το εμφύσημα ή η χρόνια βρογχίτιδα, η οποία σημειωτέον αποτελεί την 3η αιτία θανάτου στις ΗΠΑ.

Με τη μελέτη αυτή θα καταρριφθεί ο μύθος του υγιούς καπνιστή επισημαίνουν οι επιστήμονες. Όπως λένε, αν οι χρόνιοι καπνιστές υποβάλλονταν σε αξονική τομογραφία, τότε θα εντοπιζόταν πολύ πιο σύντομα ένας καρκίνος των πνευμόνων και θα μειωνόταν η θνησιμότητα κατά 20% ενώ,  θα βελτιωνόταν και η ποιότητα ζωής των χρονίως πασχόντων από αναπνευστικές παθήσεις.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή