Εγκυμοσύνη: Αποτελεσματική η χαμηλή δόση ασπιρίνης

Για την πρόληψη της προεκλαμψίας
Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου 2014 11:10
UPD:11/09/2014 11:29
SHUTTERSTOCK

Η ασπιρίνη μειώνει επίσης τον κίνδυνο καχεκτικής ανάπτυξης του εμβρύου σε ποσοστό που φθάνει το  20%, καθώς και πρόωρου τοκετού σε ποσοστό 14%.

A- A A+

Η χαμηλή δόση ασπιρίνης μετά από τις 12 εβδομάδες κύησης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μιας σοβαρής επιπλοκής της εγκυμοσύνης, η οποία είναι γνωστή ως προεκλαμψία. Ομάδα αμερικανών επιστημόνων που συμμετέχουν σε ειδική ομάδα για την πρόληψη ασθενειών, την λεγόμενη Preventative Task Force (USPTF), συνιστά τώρα στις γυναίκες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο προεκλαμψίας να λαμβάνουν προληπτικά χαμηλή δόση ασπιρίνης, καθώς μπορεί να μειώσει κατά 24% τον κίνδυνο εμφάνισης αυτής της επιπλοκής.

Η ασπιρίνη μειώνει επίσης τον κίνδυνο καχεκτικής ανάπτυξης του εμβρύου σε ποσοστό που φθάνει το  20%, καθώς και πρόωρου τοκετού σε ποσοστό 14%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγε η Τask Force ήδη από το 1996.

Οι πίνακες των ευρημάτων της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Annals of Internal Medicine στις 8 Σεπτεμβρίου.

Να σημειώσουμε ότι η προεκλαμψία είναι μια πολύπλοκη παθολογική κατάσταση που εμφανίζεται σε ορισμένες γυναίκες μετά από 20 εβδομάδες κύησης. Χαρακτηρίζεται από αυξημένη αρτηριακή πίεση (> 140/90), αυξημένη πρωτεΐνη στα ούρα και οίδημα, κυρίως των κάτω άκρων. Η ακριβής αιτία της πάθησης είναι άγνωστη μέχρι σήμερα, αλλά πιστεύεται ότι είναι ανοσολογικής προέλευσης.

Η προεκλαμψία αναπτύσσεται σε ποσοστό 8% περίπου του συνόλου των κυήσεων. Ευθύνεται για το 12% του συνόλου των μητρικών θανάτων στις ΗΠΑ, και για το 15% όλων των πρόωρων τοκετών. Γυναίκες με υψηλό κίνδυνο για προεκλαμψία είναι όσες έχουν ιστορικό με αυξημένη πίεση του αίματος, διαβήτη ή οποιοδήποτε προηγούμενο ιστορικό αυτοάνοσης νόσου, όπως ο λύκος, η σκληροδερμία, καθώς και ιστορικό νεφρικής πάθησης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή