Άνοιγμα των θερινών τμημάτων της Βουλής εξετάζει το Μαξίμου

Τρίτη, 18 Αυγούστου 2015 14:15
UPD:17:31
INTIME NEWS/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ
A- A A+

Το άνοιγμα των θερινών τμημάτων της Βουλής εξετάζει - σύμφωνα με πληροφορίες - το Μέγαρο Μαξίμου, επιλογή που αν τελικά προκριθεί, θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό, απομακρύνοντας το ενδεχόμενο διενέργειας πρόωρων εκλογών τον Σεπτέμβριο.

Ειδικότερα, οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας θέλουν το κυβερνητικό επιτελείο να δέχεται εισηγήσεις να θέσει σε λειτουργία τα θερινά τμήματα της Βουλής, ενώ δεν αποκλείεται σε περίπτωση που το Μαξίμου προκρίνει αυτή τη λύση να υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις εντός της ημέρας.

Εάν επιβεβαιωθούν οι παραπάνω πληροφορίες, η Ολομέλεια αναμένεται να ανοίξει και πάλι στις 5 Οκτωβρίου, εξέλιξη που απομακρύνει το ενδεχόμενο να ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης και μεταθέτει για αργότερα την προσφυγή στις κάλπες.

Εφόσον η κυβέρνηση επιλέξει τελικά την παραπάνω λύση, εκτιμάται ότι θα περάσουν επίσης πιο εύκολα τα νομοσχέδια που συνδέονται με την συμφωνία με τους θεσμούς.

Πάντως, όπως προκύπτει και από δήλωσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη νωρίτερα στον Αθήνα 9,84, στο Μαξίμου υπάρχουν πολλές σκέψεις.

«Αυτήν τη στιγμή δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για τα επόμενα βήματα. Η κυβέρνηση ήταν προσανατολισμένη στη διαδικασία επίτευξης της συμφωνίας, εκκρεμεί η ψήφιση από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια και στη συνέχεια ακολουθούν οι εκταμιεύσεις, για να πληρωθούν αυτά που πρέπει... Για το τι θα συμβεί περαιτέρω έχουν ακουστεί πολλές σκέψεις, ωστόσο πρέπει να πω μετά βεβαιότητος ότι δεν υπάρχει απόφαση για το τι θα συμβεί. Είναι μια συγκυρία με πολλές παραμέτρους και πιεστικούς χρόνους» ανέφερε.

Ερωτηθείσα συγκεκριμένα για το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να ζήτησει ψήφο εμπιστοσύνης, η κ. Γεροβασίλη είπε ότι είναι μία σκέψη, όμως δεν έχει ληφθεί απόφαση. 

Όπως είπε, η κυβέρνηση «αυτήν τη στιγμή δεν έχει την πλειοψηφία, ώστε να μπορέσει να εφαρμόσει την πολιτική της. Αυτό από μόνο του είναι σημαντικό εμπόδιο, το οποίο μας υποχρεώνει να κάνουμε τις επόμενες σκέψεις. Μία σκέψη είναι αυτή και στόχος της κυβέρνησης είναι να πάρει 162 ψήφους».

Σε ερώτηση αν μπορεί να προσδιορίσει ημερολογιακά πότε θα παρθούν οι αποφάσεις, η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε: «Άμεσα, τις επόμενες ημέρες. Μέσα στο δεκαήμερο οι αποφάσεις πρέπει να έχουν ληφθεί, ώστε να υπάρχει στο τραπέζι ένας οδικός χάρτης, που θα πρέπει να είναι προαποφασισμένο ότι θα μας πάει μέχρι την πρώτη αξιολόγηση, καθώς επιδιώκουμε την απομείωση του χρέους».

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, η κ. Γεροβασίλη τόνισε: «Δεν θα ήθελα να αποτολμήσω να πω χρόνους εκλογών, διότι είναι ένα πολυπαραγοντικό θέμα, το εάν και πότε θα συμβούν. Πραγματικά θα θέλαμε, με την έννοια ότι δεν είναι δυνατό να μην θέλει κάποιος να έχει μια σταθερή κυβέρνηση, ώστε να μπορούμε γρήγορα και απλά να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του προγράμματός μας. Ωστόσο, πρέπει να λάβουμε υπόψη και πολλές άλλες παραμέτρους».

Από το πρωί στο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται από τις 11:30 το πρωί. 

Νωρίς το απόγευμα προσήλθε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος αποχώρησε πριν τις 17.00.

Νωρίτερα το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου είχε περάσει ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή