Ζ. Κωνσταντοπούλου κατά κυβέρνησης

Πέμπτη, 13 Αυγούστου 2015 13:52
UPD:17:54
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟ

Η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου μιλάει στη συνεδρίαση των επιτροπών προκειμένου να συζητηθεί το σχέδιο νόμου με το κείμενο της συμφωνίας στην όποια κατέληξε η ελληνική κυβέρνηση με τους εταίρους της χώρας στην αίθουσα της ολομέλειας της Βουλής.

A- A A+

Διακριτές αποστάσεις από την κυβέρνηση πήρε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου κάνοντας λόγο για πρώτη φορά για «κυβέρνησή σας».

Η Πρόεδρος της Βουλής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τη στοχοποιεί, ότι δεν την προστατεύει από ανήθικες επιθέσεις ΜΜΕ και επιτέθηκε προσωπικά στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη και τον εισηγητή του κόμματος Γεράσιμο Μπαλαούρα.

Υποστήριξε ακόμη ότι υπάρχει «δημιουργία εσωτερικού εχθρού εντός της συλλογικότητας».

Ζητώντας τον λόγο επί προσωπικού στην συνεδρίαση των Επιτροπών της Βουλής η κ. Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε τον Ευκλ. Τσακαλώτο ότι από την Τρίτη με δήλωσή του τη στοχοποίησε ως Πρόεδρο της Βουλής λέγοντας ότι το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στη Βουλή «Ζωής θέλοντος», και σημείωσε πως «δεν έλαβε εξήγηση για τη στοχοποίηση που ξεκίνησε από εσάς προσωπικά και την κυβέρνησή σας».

«Στοχοποιείτε με αδιανόητους υπαινιγμούς όποιον προσπαθεί να περιφρουρήσει την κοινοβουλευτική διαδικασία. Ακούστηκε η άποψή σας πως όποιος αντιστρατεύεται την συμφωνία είναι σύμμαχος κάποιων εχθρών της χώρας. Ακούστηκε από τον Εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα τα βάλουμε με τον έναν ή τον άλλον, αλλά όχι με τους νέους εκπροσώπους της νεοδιαπλοκής και του νεοαυριανισμού. Είδατε το πρωτοσέλιδο της KONTRAnews και ακούσατε τι είπε ο Υπουργός Επικρατείας κ. Φλαμπουράρης για τον Φρόιντ», είπε η Ζ. Κωνσσταντοπούλου ρωτώντας την κυβέρνηση «γιατί ανέχεστε να εμφανίζονται ως υπερασπιστές σας αθύρματα του χειρίστου αυριανισμού και πως τολμάτε να αποδίδετε δόλο στους Προέδρους των Επιτροπών που προσπαθούν να περιφρουρήσουν την διαδικασία;».

«Η κυβέρνηση υιοθέτησε την λογική του χειρίστου ψυχιατρισμού», υποαστήριξε.

Μάλιστα η Πρόεδρος της Βουλής έδωσε και ένα πολιτικό επιχείρημα στους διαφωνούντες βουλευτές για να μην παραιτηθούν: «η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχει εκλεγεί με άλλο πρόγραμμα. Με άλλο πρόγραμμα έχει πάρει 50 έδρες μπόνους», είπε, ενώ πρόσθεσε πως «δεν με εκφράζει η εισήγηση του Εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ. Η ΚΟ δεν έχει δώσει εξουσιοδότηση ανάκλησης του προγράμματός μας».

«Δεν είπα τίποτα από αυτά που λέει ότι είπα», της απάντησε ο Γ. Μπαλαούρας.

«Η Πρόεδρος της Βουλής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι την στοχοποιεί. Αυτό γεννά μεγάλα θεσμικά προβλήματα. Δεν μπορεί να υπάρχει Πρόεδρος της Βουλής που να αμφισβητεί τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση που την εξέλεξε», απάντησε ο Ν. Φίλης και πρόσθεσε εμφατικά: «Δεν μπορούμε να εκπροσωπούμε κάτι που συνεχώς αμφισβητούμε και θεωρούμε ότι είναι υπεύθυνο για την στοχοποίησή μας. Ελπίζω κάποτε να δώσει μία ειλικρινή απάντηση η Πρόεδρος της Βουλής».

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στην Ζ. Κωνσταντοπούλου και για το θέμα των 50 εδρών: «Η τεχνική της εξουσίας, σύμφωνα με την οποία το μπόνους των 50 εδρών υπάρχει για άλλο πρόγραμμα, δεν τιμά όσους επινοούν τέτοιους μεθόδους για να υπονομεύσουν το έργο της κυβέρνησης, που μάλιστα την έχουν επιλέξει για κρίσιμους πολιτειακούς ρόλους».

Η Πρόεδρος της Βουλής ανταπάντησε ότι ο κ. Φίλης την έχει στοχοποιήσει και σημείωσε πως «ουδεμία απόσταση πήρε από την επίθεση που κατήγγειλα».

Εγκάλεσε και πάλι τον Ευκλ. Τσακαλώτο γιατί δεν της απάντησε: «Να απαντήσει ο κ. Τσακαλώτος γιατί ξεκίνησε τη στοχοποίηση, γιατί ανέχθηκε την κλιμάκωσή της, γιατί ταύτισε όσους υπερασπίζονται τις αρχές και τους Προέδρους των Επιτροπών και γιατί σε απάντηση όσων είπα χθες για τη νεοδιαπλοκή, το νεοαυριανισμό και τους φερέλπιδες νεοδιαπλεκόμενους και την KONTRAnews δεν βγήκε κανένα μέλος της κυβέρνησης να καταδικάσει, παρά βγήκε ο μη κοινοβουλευτικός Υπουργός Επικρατείας να μιλήσει για τον Φρόιντ».

Σε σύντομη παρέμβασή του ο Υπουργός Οικονομικών απάντησε πως θεώρησε πως όσα έλεγε η κ. Κωνσταντοπούλου «ήταν άλλη μία τακτική για να ροκανίσει το χρόνο».

«Δεν μπορώ να σχολιάσω την έλλειψη χιούμορ για αυτό το αστειάκι» (σ.σ. τη δηλωσή του έξω από το ξενοδοχείο όπου διεξάγονταν οι διαπραγματεύσεις τις προηγουμενες μέρες) και μάλιστα 9.30 το πρωί». «Όσοι θέλετε να ροκανίσετε το χρόνο για να πάμε σε δάνειο – γέφυρα μπορείτε να το κάνετε, εγώ δεν θα ακολουθήσω» είπε ο Ευκλ. Τσακαλώτος επιμένοντας στην πολιτική θέση της κυβέρνησης.

Στην αντιπαράθεση παρενέβη ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ντόρα Μπακογιάννη τονίζοντας ότι «η Βουλή δεν είναι Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ» και ότι στην χθεσινή Διάσκεψη των Προέδρων παίχθηκε θέατρο.

Ακολούθησε ένταση με την Προεδρεύουσα Ευαγγελία Αμμανατίδου, ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σταθάς επέκρινε την κυβέρνηση για την τακτική της και προειδοποίησε πως «μ’ αυτά που κάνουμε εδώ πέρα ανεβάζουμε τον ναζισμό και το φασισμό».

Ο βουλευτής του Ποταμιού Κώστας Μπαργιώτας τόνισε ότι «μία μειοψηφία του Κοινοβουλίου προσπαθεί με παρελκυστική τακτική να μπλοκάρει την διαδικασία. Βάλτε ψηφοφορία, όλα τα άλλα είναι κολπάκια».

«Παίζεται θέατρο παραλόγου για να δεσμευτεί η χώρα σε μία νεοαποικιακή σύμβαση», είπε ο βολευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Σκούμας και πρόσθεσε: «Για να γίνει αυτό απαιτείται και η απαξίωση προσώπων που συνεχίζουν να στηρίζουν την πολιτική που εξέλεξε ο λαός, όπως η Κωνσταντοπούλου, η Βαλαβάνη, ο Βαρουφάκης, ο Λαφαζάνης. όσοι επικαλούνται διαδικασίες σαμποτάζ έχουν στόχο να απαξιώσουν τα πρόσωπα που αντιστέκονται. Δεν θα τους κάνουμε το χατήρι».

«Πρέπει να είναι κανείς τυφλός για να μην βλέπει ότι εδώ και ένα μήνα υπάρχει εκστρατεία συκοφάντησης που αγγίζει τα όρια της χυδαιότητας», υπογράμμισε και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή