Ο ευρωπαϊκός Τύπος

Η αύξηση των επιτοκίων
Παρασκευή, 02 Δεκεμβρίου 2005 07:04
A- A A+

Aνάμεικτες αντιδράσεις στον ευρωπαϊκό τύπο προκαλεί η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει την επιτόκια, ενώ οι γαλλικές εφημερίδες δεν έχουν πειστεί από το σχέδιο ίσων ευκαιριών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Υπέρ της αύξησης των επιτοκίων είναι η γερμανική Franfurter Allgemeine Zeitung. H εφημερίδα αναγνωρίζει ότι η αύξηση είναι αμφιλεγόμενη σε χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Γερμανία, που ελπίζουν σε οικονομική ανάκαμψη.

«Ωστόσο, ο πρωταρχικός στόχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι να κρατήσει σταθερές τις τιμές της ευρωζώνης, όχι να δώσουν ώθηση στις εθνικές οικονομίες», γράφει η εφημερίδα.

Η Tagesspiegel διαφωνεί: «Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ δεν μπόρεσε να εξηγήσει επαρκώς ότι οι πληθωριστικές πιέσεις και η οικονομική ανάπτυξη δικαιολογούν την αύξηση των επιτοκίων».

Η ισπανική El Pais χαρακτηρίζει «ένα ακόμη λάθος» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας» την αύξηση των επιτοκίων για πρώτη φορά σε πέντε χρόνια.

Η γαλλική απάντηση στα επεισόδια

Οι γαλλικές εφημερίδες αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα του σχεδίου ίσων ευκαιριών για το 2006, που παρουσίασε χθες ο Γάλλος πρωθυπουργός, Ντομινίκ ντε Βιλπάν.

Η Le Figaro γράφει ότι τα μέτρα είναι η απάντηση στα βίαια επεισόδια του περασμένου μήνα στα γαλλικά προάστεια. «Το ενδεχόμενο να διακόπτονται τα οικογενειακά επιδόματα στους «αποτυχημένους γονείς» είναι το πιο προβληματικό μέρος του προγράμματος».

Και η Le Monde συμφωνεί ότι το σχέδιο μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνικό στιγματισμό.

Αμερικανικές φυλακές στην Ευρώπη

Η αυστριακή Die Presse γράφει ότι η Ευρώπη πρέπει να μείνει σταθερή και ψύχραιμη απέναντι στην, όπως την περιγράφει, «αμερικανική αντεπίθεση» προς τις καταγγελίες ύπαρξης μυστικών φυλακών της CIA στην Ευρώπη. Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι ο εκπρόσωπος του State Department, Σον Μακόρμακ, δήλωσε προσφάτως ότι οι ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες συνεργάστηκαν με την CIA.

«To μήνυμα των Αμερικανών είναι σαφές: οι Ευρωπαίοι δεν έχουν λόγο να γκρινιάζουν, γιατί όλο αυτόν τον καιρό ήξεραν τι συνέβαινε», γράφει η εφημερίδα.

Μια άλλη ημερησία της Βιέννης, η Der Standard σχολιάζει ότι είναι ειρωνεία να εκφράζουν οι Ευρωπαίοι τον αποτροπιασμό τους και να προτιμούν να μην αναφέρουν ότι οι μυστικές τους υπηρεσίες συνεργάζονται στενά με τους Αμερικανούς. «Προφανώς οι δραστηριότητες των ευρωπαϊκών μυστικών υπηρεσιών είναι υπεράνω κριτικής», γράφει η εφημερίδα.

ΠΗΓΗ: BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή