Συμφωνία με το βλέμμα στραμμένο στο εσωκομματικό

Πέμπτη, 06 Αυγούστου 2015 06:08
UPD:07:33
INTIME NEWS/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Με βασικό ζητούμενο το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών, κυρίως στα εργασιακά και στην ευελιξία των αγορών, την τύχη του επενδυτικού ταμείου των 50 δισ. και τις αλλαγές στο φορολογικό των αγροτών, που δεν αποκλείεται να έρθουν άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή μαζί με το συνταξιοδοτικό, όλα δείχνουν ότι κυβέρνηση και δανειστές θα φτάσουν, όπως επιθυμούν, σε συμφωνία μέχρι τις 11 Αυγούστου.

Τα παραπάνω θέματα συζητήθηκαν χθες Τετάρτη εκτενώς στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, που συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό.

Δυο ξένοι στο ίδιο κόμμα        

Την ίδια ώρα, το Μαξίμου βρίσκεται στην κυριολεξία σε «αναμμένα κάρβουνα» με την Αριστερή Πλατφόρμα, τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να συμπεριφέρονται σαν «ξένοι στο ίδιο κόμμα».

Χαρακτηριστική είναι η αρχηγική εμφάνιση Λαφαζάνη χθες από τη Θεσσαλονίκη, απ' όπου διαμήνυσε πως ούτε ο ίδιος ούτε ουδείς από τους βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας θα ψηφίσουν μνημόνιο στη Βουλή, ενώ η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου στη χθεσινή τρίωρη συνέντευξή-απολογισμό του έργου της επανέλαβε τις γνωστές απόψεις της για το χρέος της χώρας, συνιστώντας επί της ουσίας ένα ιδιότυπο «δίδυμο» με τον Π. Λαφαζάνη.

Έτοιμος ο νέος πολιτικός φορέας    

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του naftemporiki.gr, οι αντιμνημονιακές ομάδες και συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ δεν κάθονται με σταυρωμένα χέρια, περιμένοντας να βρεθούν εκτός των εκλογικών λιστών του κόμματος, αλλά έχουν ήδη έτοιμο τον φορέα που θα χρησιμοποιηθεί ως μαγιά για το νέο κόμμα με αιχμή το «Όχι» στο δημοψήφισμα και επικοινωνιακή ναυαρχίδα του νέου εγχειρήματος το Iskra.gr.   

Άλλωστε, μόνο τυχαίο δεν ήταν το κάλεσμα Λαφαζάνη την προπερασμένη Δευτέρα στο γήπεδο του Πανελληνίου «Να πούμε ένα μεγάλο ‘‘όχι’’ μέχρι το τέλος» με φόντο το πανό: «Το Όχι δεν ηττήθηκε συνεχίζουμε» και η δήλωσή του την επόμενη μέρα ότι «ο αγώνας για το «όχι» συνεχίζεται μέχρι το τέλος».

Την ίδια ημέρα (Τρίτη 28 Ιούλη) στο αμφιθέατρο της ΑΣΟΕΕ έλαβε χώρα η πρώτη συ­νέ­λευ­ση μιας πρωτοβουλίας υπό τον τίτλο: «ΟΧΙ μέχρι το τέλος». Δύο ημέρες μετά, Πέμπτη 30 Ιούλη συνεδρίασε το προσωρινό συντονιστικό της πρωτοβουλίας.

Το πρώτο βήμα της νέας κίνησης ήταν η συλλογή 723 υπογραφών στήριξης, ενώ αποφασίστηκε το προσεχές διάστημα η δημιουργία ιστοσελίδας και μέσων κοινωνικής δικτύωσης της Πρωτοβουλίας, ώστε να δημοσιοποιούνται οι δραστηριότητες και οι θέσεις της, η διοργάνωση συλλαλητηρίων μέσα στον Αύγουστο σε όλες τις πόλεις και μόλις ανακοινωθεί η ψήφιση της συμφωνίας και η έκδοση αφίσας και αυτοκόλλητου της πρωτοβουλίας.

Οι εμπνευστές τις κίνησης, η πλειονότητα των οποίων ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ ή τον στήριξε στις εκλογές του Ιανουαρίου, δεν κρύβουν τις πολιτικές τους φιλοδοξίες. Όπως λένε, φιλοδοξούν να αποτελέσουν «το αντίπαλο δέος στην τρομοκρατία των μονόδρομων της κυβέρνησης και της Ε.Ε.» και όπως επισημαίνουν το Συντονιστικό θα προετοιμάσει και θα καλέσει σε νέα συνέλευση της πρωτοβουλίας στις αρχές Σεπτέμβρη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή