του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Βασικός στόχος του Μεγάρου Μαξίμου παραμένει η υπογραφή της συμφωνίας με εταίρους και δανειστές μέχρι τις 18 Αυγούστου και η διενέργεια ανοιχτού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ τον επόμενο μήνα.
Ωστόσο τα τελευταία 24ωρα μοιάζει να κερδίζει έδαφος η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, αμέσως μετά τη συμφωνία με τους δανειστές και μέσα στον Σεπτέμβριο (20 Σεπτεμβρίου).
Το σενάριο αυτό επανήλθε χθες Τρίτη με δριμύτητα εντός των κυβερνητικών κύκλων μετά τη συνέντευξη του επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας Παναγιώτη Λαφαζάνη στο Real.gr, ο οποίος κάλεσε τους κυβερνητικούς βουλευτές να καταψηφίσουν τη συμφωνία στη Βουλή. Την προτροπή αυτή του κ. Λαφαζάνη σχολίασε σήμερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης χαρακτηρίζοντάς την «ακατανόητη» αφού επί της ουσίας προτρέπει σε πτώση της κυβέρνησης.
Για αρκετά κυρίως κυβερνητικά αλλά και κομματικά στελέχη η άμεση προσφυγή στις κάλπες είναι η μοναδική λύση για την υπέρβαση της εσωστρέφειας.
Ωστόσο άλλα στελέχη επιμένουν ότι πρέπει να προηγηθεί το έκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ώστε ο πρωθυπουργός να μη χρεωθεί τη διάσπαση του κόμματος. Σε αυτήν την περίπτωση οι εκλογές θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο (8 Νοεμβρίου).
Την ήδη προβληματική κατάσταση στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται να δυναμιτίσει και η «κόντρα» με την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία δίνει σήμερασυνέντευξη Τύπου για τον απολογισμό του εξαμήνου της Προεδρίας της.
Η κ. Κωνσταντοπούλου πιστεύει ότι στοχοποιείται και από στελέχη της κυβέρνησης (Μάρδας, Πανούσης), κάτι που επεσήμανε στην προχθεσινή της επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, ενώ οι συνεχείς δηλώσεις κυρίως του υπουργού Δημοσίας Τάξεως Γ. Πανούση, προκάλεσαν την αντίδραση μελών της Πολιτικής Γραμματείας στη χθεσινή της συνεδρίαση, με τον πρώην υπεύθυνο Οικονομικής Πολιτικής του κόμματος Γιάννη Μηλιό να αναφέρει σε μήνυμά του στο twitter: «Μαθαίνω ότι συλλέγονται υπογραφές κατά της συμμετοχής του κ. Πανούση στην κυβέρνηση».
Στο θέμα παρενέβη και η εκπρόσωπος του Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου, χαρακτηρίζοντας χθες «ατυχείς» και «προβληματικές», τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση, προσθέτοντας μάλιστα ότι η συνολική του στάση δεν βοηθά στο έργο της κυβέρνησης.
Σε όλα αυτά το Μαξίμου επιμένει ότι προέχει η συμφωνία με τους δανειστές, ενώ αφήνει ανοιχτή την ημερομηνία των εκλογών.
Εντός του βασικού σχεδιασμού της κυβέρνησης παραμένει το σενάριο των εκλογών το Φθινόπωρο (Νοέμβριο) και άμεσα εκλογές μόνο στην περίπτωση που ο αριθμός των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που θα στηρίξουν τη συμφωνία στη Βουλή πέσει κάτω από τους 120.
Ωστόσο ουδείς πλέον στο Μαξίμου δεν αποκλείει το ενδεχόμενο του εκλογικού αιφνιδιασμού, μόλις η συμφωνία περάσει από τη Βουλή και χωρίς να προηγηθεί Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, αν συνεχιστεί η εσωστρέφεια σε κυβέρνηση και κόμμα.
Σε αυτήν μάλιστα την περίπτωση δεν θα δοθεί και χρόνος στην Αριστερή Πλατφόρμα να συστήσει νέο κόμμα και να διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών.